Minutu po přijetí oznámení byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů centrální stanice Zlín. Současně byl vyhlášen poplach také jednotkám dobrovolných hasičů obcí Lhota u Malenovic, Březnice a jednotce hasičů města Zlín z Prštného. V první vlně tak na místo požáru mířily čtyři cisternové vozy.

Z hlášení velitele zásahu bylo zřejmé, že se jedná o rozsáhlý požár, kdy plameny zcela pohltily celou jednopodlažní hospodářskou stavbu s garáží a zaparkovaným osobním vozidlem. Intenzita hoření byla tak velká, že došlo k přenosu plamenů i do podkrovní místnosti a na střešní konstrukce přiléhajícího rodinného domu. Zaregistrované zvuky připomínající výbuchy, pocházely od pneumatik vozidla zaparkovaného v garáži.

Vzhledem k rozsahu požáru nechal velitel zásahu povolat na místo další jednotky hasičů. V 22:42 hodin byl vyhlášen poplach jednotkám dobrovolných hasičů obcí Velký Ořechov, Bohuslavice u Zlína a Březůvky. Zasahující jednotky tak posílily další tři cisternové vozy.

Po půl hodině intenzivního hašení se podařilo dostat požár pod kontrolu a zabránit jeho dalšímu šíření na rodinný dům a také majetek sousedů.

Na místo požáru byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která ošetřila popáleného majitele objektu. Ten se podle zjištěných informací pokoušel o záchranu majetku z plameny zasaženého objektu. Celá událost byla pro majitele a jeho rodinné příslušníky natolik traumatizující, že hasiči povolali na místo i psycholožku krajských hasičů, která jim poskytla potřebnou péči.

V průběhu nočních hodin byly nasazené jednotky postupně odesílány zpět na své stanice. Na místě zůstala pouze jednotka dobrovolných hasičů obce Březnice, která provádí dohlídku nad požářištěm.

Už v průběhu hasebního zásahu začal na místě události pracovat vyšetřovatel hasičů ze Zlína. Samotné ohnisko požáru se podle zjištění nacházelo s největší pravděpodobností vně hospodářského objektu. Provedených šetřením byly postupně vyloučeny verze příčiny vzniku požáru v důsledku technické závady a úmyslného jednání.

Další verze jsou nadále prověřovány. Výše způsobené škody byla předběžně stanovena na 2 000.000,– Kč. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další majetek v hodnotě asi 1 900.000,– Kč.

A ještě jedna skutečnost stojí za pozornost a ocenění. Tou je přístup starosty obce, který byl na místě události přítomen od samého počátku a zasahujícím jednotkám vytvořil potřebné zázemí, a to včetně stravy a nápojů.

por. Bc. Libor Netopil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje FOTO: HZS ZLK