Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Zeman znesvětil 50. výročí sovětské invaze. Češi, mluví k vám Bratislava

Autor: Petr Holec - 
21. srpna 2018
05:35

Česko si letos připomíná padesáté výročí sovětské srpnové okupace v roce 1968 a prezident Miloš Zeman se rozhodl, že ho „oslaví“ velkým tichem. Nepustí národu dokonce ani bonmot. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka totiž Zeman k sovětské okupaci vše řekl už v roce 1968, kdy s ní „odvážně“ nesouhlasil. Za to ho záhy vyloučili z KSČ.

Fakt odvážné. Někteří lidé s okupací tehdy nesouhlasili tak odvážně, že je za to sovětští vojáci na místě zabili. Zemana jen vyloučili z partaje, čímž mu vlastně sami komunisti do budoucna vylepšili kádrový profil. Nemusel aspoň v roce 1989 na Letné mluvit proti komunistům jako komunista, to by bylo spíš na bonmot. Skutečná odvaha se ale přece jen měří trochu jinak.

Navíc Zeman rád poučuje, což se mu poslední dobou ale bohužel stále častěji daří v nesprávný čas na nesprávném místě. Nejen díky jeho vřelému kamarádství s ruským prezidentem Vladimirem Putinem z nás proto ve světě znovu dělají ruský satelit, už nás napomínají i v NATO. Padesáté výročí okupace by tak prezidentovi nabídlo k „odvaze“ správný čas i správné místo: národu by věnoval pár vět 21. srpna na Pražském hradě, symbolu české státnosti. Nejlíp bez vodky.

A zvlášť když podle průzkumu agentury Median víc než třetina mladých lidí ve věku 18-34 let vůbec neví, že k nějaké okupaci v roce 1968 došlo. Jim by Zeman mohl vylepšit historické vědomosti. A ostatním připomenout, že i když je Rusko znovu podobně agresivní jako někdejší Sovětský svaz a občas někoho znovu klidně vojensky napadne nebo „osvobodí“ od části území, Česko už naštěstí patří jinam.

Navíc by prezident mohl pustit žilou i své stařecké ješitnosti a pomstít se Rusům za urážku, jíž celému Česku opět uštědřili vloni na podzim během Zemanovy návštěvy v Moskvě. Tehdy web ruské armádní televize Zvezda napsal, že bychom měli být Rusku za okupační pomoc „vděční“. Ano, Zeman se proti tomu tehdy ohradil, i na něj to bylo trochu moc. Padesáté výročí ale tomuto datu dává výjimečnou symboliku, jak ostatně pochopili ostatní vrcholní politici včetně premiéra Andreje Babiše. Většina jich proto 21. srpna promluví.

A promluví vlastně nakonec i Zeman, jeho mlčení výmluvně řekne vše: právě oficiálním tichem totiž sovětskou invazi dvacet let uctívali i komunisti. Doufejme aspoň, že prezident tento den „neoslaví“ na ruské ambasádě. Tím ale prezidentská „srpnová“ bizarnost nekončí. Když už mlčí Zeman, možná místo něj nakonec v České televizi promluví aspoň slovenský prezident Andrej Kiska. Česku se tak v tento den dostane další „bratrské“ výpomoci.  

Kiska má v Rusku méně kamarádů než Zeman a chystá svůj vlastní projev doma na Slovensku, kde proto veřejnoprávní média požádal o mimořádný vstup. Česká televize ho chce případně odvysílat v rámci svého speciálního vysílání. Pokud se to fakt stane, bude to díky Zemanovi totální znesvěcení padesátého výročí sovětské invaze. Češi budou v tenhle den poslouchat cizího prezidenta, protože ten jejich zase mlčí. Ale možná je to tak vlastně lepší.   

Video  Zeman se Babišem chlubil Kiskovi: Jmenoval jsem Slováka premiérem  - Tv Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 25. srpna 2018 09:22 )

Jakepak znesvetil...Ma snad riskovat, ze púo nem budou lide pokrikovat jak po predsedovi vlady, nebo co..

vlasok ( 21. srpna 2018 17:56 )

To, ktorý národ si nechá vysielať prejav cudzieho prezidenta v priamom prenose? To je ako z Ústredného výboru NATO, nie?

zeleny.ropak ( 21. srpna 2018 12:53 )

Ty jsi , chlapče, úplný magor s vygumovaným mozkem. Víš, já jsem byl v roce 1970 na vojenském cvičení v Přáslavicích, kde jsme na počest gen.Svobody(presidenta republiky) připravovali historické tanky T34 na vojenskou přehlídku do Prahy u příležitosti 25.výročí osvobození ČSR od německého fašizmu.Tam byla dislokována i vojska Sovětské armády, té která zde zůstala po vstupu spojeneckých vojsk Varšavské smlouvy.Byli izolováni za plotem bez možnosti někam vycházet a do té chvíle nevěděli, kde vlastně jsou. Věděli to pouze někteří velící důstojníci. Tito vojáci byli masírováni propagandou o které já mluvím a nám nevěřili ani slovo. Nevěřili, že jsou okupanty ve svobodné zemi, která je nechce.Přesně stejná propaganda probíhá v současnosti, ale v opačném gardu. Je na každém a jeho inteligenci, jak se s tím vyrovná.

andorea ( 21. srpna 2018 11:39 )

paralenka:

radar666 ( 21. srpna 2018 09:52 )

Ano,tak to je ten známý pisálek Holec.Po delší době se vrátil ke své tendenční rétorice, v době ,kdy už si mnozí mysleli ,ře prozřel a začal se chovat jako opravdový novinář.Soudě podle předešlých článků se to tak mohlo zdát.Opak je pravdou! Při první příležitosti se vrátil zpět ke své prodejné povaze.Tak kdopak mu slíbil za tento blábol placený výlet na steaky do Argentiny,kam jezdíval za odměnu v minulých letech a poté se s tím veřejně chlubil ? Článek plný lží,nesmyslů a urážek hlavy státu ,by si zasloužil daleko větší odměnu, nemyslíte pane Holec ?!

Zobrazit celou diskusi