Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zapomeňte na turka, piccolo a »dopičíno«. Češi si teprve zvykají na dobré kafe

Pijeme kvalitní kávu? Češi se ještě hledají.
Pijeme kvalitní kávu? Češi se ještě hledají.  (Autor: Blesk.cz/Profimedia)
1. října 2015
15:44

Češi neumí připravovat kávu, už naše předchozí generace byly vychovávány k tomu, že se připravoval turek, takže se pilo něco, co zdánlivě připomínalo kafe, zalilo se to horkou vodou, a pokud jsme mezi zuby ještě necítili lógr, tak jsme měli pocit, že máme špatné kafe. 1. října je Mezinárodní den kávy, barista Aleš Richter pro Blesk.cz v komentáři optimisticky vzkázal, že národ je na cestě za lepší kávovou kulturou.

Hrůza jménem „dám si turka do skla“

Když mi někdo řekne, že chce turka, snažím se mu vysvětlit, co všechno škodlivého do sebe dostane, protože pravá turecká káva je připravována zcela odlišným způsobem. Bohužel, hodně lidí pořád turka chce, ale snad se to zlepšuje. Turka bych ze zdravotních důvodů vážně nedoporučoval.

Trendy se naštěstí posunuly dál. Buď se lidé uchylují k italskému typu espresa, nebo poslední dobou k alternativním přípravám jednodruhových arabik. Otázka je, co komu chutná. Pokud husté kafe, tak pak je dobrou volbou espreso, a pokud ovocné, řidší kávy, tak potom doporučuji alternativní přípravy.

Já sám jako barista piju neustále espreso, ráno začnu kapučínem, během dne jedno, dvě, tři espresa, různé druhy. Po obědě si dám zase cappuccino a večer si dám espreso prodloužené horkou vodou, tedy lungo. Zastávám názor, že pokud vám to chutná s mlékem a cukrem, nenechejte si vnucovat teorii, že to musíte pít bez čekohokoliv.

 

Co je to Doppiccino? Na některých nápojových lístcích najdete opravdu bludy. Co je to Doppiccino? Na některých nápojových lístcích najdete opravdu bludy. | Škola baristy

Kauza piccolo

Za symbol kávového buranství bývá označení „pikolo“. Ono ale skutečně existuje, jenže… pouze v italštině! To slovo znamená v překladu „malé.“ Italové to říkají v Česku obsluze ze strachu. Chtějí totiž espreso, ale objednávají si „piccolo espresso“, protože se bojí, že jim donesou ten obrovský šálek něčeho, co ani vzdáleně nepřipomíná espreso.

Stroje a kapsle, možná cesta ke zlepšení

Vybrat si dobrou kávu domů není snadná věc. Je velký omyl si myslet, že když si domů koupíte stejný druh kafe, jaký vám chutnal v restauraci, že se vám stejně povede i doma. Restaurace totiž obvykle používají při extrakci teplotu kolem 85 až 90 stupňů Celsia a poměrně vysoký tlak až devíti barů. To vám žádný domácí přístroj neumí připravit.

Nebál bych se proto použít kvalitní kávové kapsle. Na trhu je hodně značek, které takové kávovary na kapsle nabízejí. Jedny vám před Vánocemi tančí v televizi, druhé prezentuje super známý herec, třetí koupíte v obchodě s oblečením. Všechny mají něco do sebe, ale jen když si dáte pozor, jaké kapsle tam použijete. Podívejte na to, aby uvnitř byla káva a ne směs s kávou. Když si dáte kapslové kafe, zmáčknete tlačítko a během osmi sekund vám vytečou dvě deci něčeho, tak to rozhodně není espreso. A když chcete kombinovat kapsle, ze kterých vám prý vyteče kapučíno, tak tomu klidně kapučíno doma říkejte, ale ne moc nahlas, prosím, aby se vám někdo nevysmál.

Naslouchejte odborníkům

Teprve si zvykáme pít kávu. Pro někoho jsou i ty dvě smíchané kapsle krok dopředu od zmíněného nešvaru jménem turek. Druhý tábor miluje italskou kávu, malou hustou, kterou když vypije, tak mu zůstane spoustu chutí a vůní na jazyku. A další skupina zkouší alternativy s ovocnými chutěmi… Mezinárodní den kávy má velký význam, hlavně díky lidem, kteří se kávě věnují a snaží se veřejnost naučit, jak se má pít, aby neškodilo vašemu zdraví. Zkuste se odpoutat od turků a dejte šanci skutečné kávě. Ten zážitek za to stojí.

Aleš Richter, autor pracuje jako coffee specialist ve Škole baristy

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cozumel ( 1. října 2015 18:11 )

To bre-burda - jenže, to, co se tady "podává" jako turecká káva, nemá s turkem vůbec nic společného. Turecká káva se připravuje ve speciální nádobě - džezvě - a tady je to zalití mleté kávy vodou Pán nic nepropaguje, jen doporučuje, když už si někdo domů pořídí kávovar na kapsle, aby si připravoval kávu a ne nějakou směsku - taky žádnou značku nejmenuje! Chce to si pro příště lépe přečíst článek

bre-burda ( 1. října 2015 16:16 )

Kydá hnůj na starého dobrého turka aby zvedl tržby prodejců těch různých mašin, kapslí, espres bez chutě či zápachu. Dělám si turka, pak ho zfiltruji, voní a chutná. Lahoda. Když nám vyměňovali okna a řemeslníci zjistili, že vařím poctivého turka, měl jsem doma celou jejich partu.

Zobrazit celou diskusi