Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hackeři zaútočili na Českou poštu: Vánoce v ohrožení?!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
10. prosince 2010
09:15

Objednali jste si na internetu vánoční dárky a čekáte, až vám je pošta doručí? Můžete se načekat. Vnitřní systém České pošty napadli hackeři. A zaútočili na tu část internetových stránek pošty, jejímž prostřednictvím firmy podávají on-line hromadné objednávky. Právě tuto službu využívají stovky firem, zejména internetové obchody.

Desítky specialistů pošty i jejích dodavatelských IT firem se nyní snažilo útok, který trval od čtvrtečního rána, zastavit, uvedl server Lidovky.cz.

Služba, jejímž prostřednictvím se posílají tisíce balíků denně, je nyní mimo provoz a zatím není jasné, kdy bude obnovena. Kvůli pracím na zastavení hackerského útoku jsou občas mimo provoz celé internetové stránky České pošty.

Tiskový mluvčí České pošty Ivo Mravinac problémy potvrdil. "Na webovou adresu aplikace podání on-line přicházejí tisíce fiktivních požadavků z dynamicky se měnících adres, které v důsledku zapříčiní nedostupnost systému. Způsobuje to potíže našim firemním zákazníkům, je to velmi nepříjemné i pro poštu, prosinec je standardně obdobím největšího růstu balíkových podání," uvedl.

Na hacknutí nasadili roboty

Fiktivní příkazy shazující systém pošty, jichž je i šest tisíc za minutu, generují roboti nasazení právě hackery. "Protože zatím všechny okolnosti nasvědčují tomu, že by se mohlo jednat o útok hackerů, pravděpodobně podáme trestní oznámení na neznámého pachatele," dodal mluvčí pošty.

Podle informací serveru pracovníci pošty zkoumají i možnost, že by mohlo jít o útok zorganizovaný některou konkurenční přepravní firmou. Česká pošta totiž v uplynulých měsících navýšila svůj podíl na trhu balíkové přepravy, jejích služeb například v daleko hojnější míře, než dřív, využívají internetové obchody, napsaly Lidovky.cz.

e.44 ( 10. prosince 2010 10:25 )

Proč bych se rozčilovala? Já už mám všechny dárky dávno doma - dokonce už i zabalený

zlymikes ( 10. prosince 2010 09:37 )

i tohle je demokracie za kterou jsme bojovali

Zobrazit celou diskusi