Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Povodně v ČR: Škody za tři miliardy!

  • Autor: ČTK,ama,jos - 
    8. 8. 2010
    18:20

    VIDEO: Blesková povodeň si na severu Čech vyžádala nejméně čtyři lidské životy. Škody se začínají sčítat také na majetku, pozemcích a vozovkách. Zatím se vyšplahaly na tři miliardy korun, což jistě nebude konečné číslo.

    Hrozivá předpověď se vyplnila! Přívalové deště zvedly hladiny řek a nápor až tisíciletité vody od pátku drtí severní Čechy. Katastrofální situace na Liberecku, Frýdlantsku a Děčínsku vhání slzy do očí. Zatím jsou potvrzeny čtyři oběti na lidských životech. Několik lidí se také stále pohřešuje.

    V Lindavě utonul čtyřiatřicetiletý muž, když ho strhl proud, v Raspenavě se utopil třiaosmdesátiletý muž ve svém domě, stejný osud potkal šestapadesátiletého muže v Dolní Libchavě. Čtvrtou obětí se stal zřejmě muž z Kunratic u Cvikova, který trpěl onemocněním srdce. Zemřel, když se snažil zachránit svůj majetek.

    Ve Frýdlantu vytáhli hasiči muže z řeky na poslední chvíli. Na mnoha místech Liberecka a Frýdlantska zoufalí lidé čekali na vrtulník nebo jinou pomoc na střechách domů a stromech. Frýdlant byl celou sobotu i v noci na neděli zcela odříznut od světa. Armáda z města evakuovala pomocí vrtulníku a těžké techniky více než 1000 lidí.

    Aktuálně stále platí kvůli výpadkům elektřiny na třech místech kalamita - problémy jsou na Českolipsku, Liberecku a Děčínsku. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí k nedělnímu poledni 11 míst v České republice.

    Video  Hrozivá povodeň v severních Čechách si vyžádala už tři lidské životy  - Emauel Bořánek, nataceni.eu
    Video se připravuje ...

    Zasáhly vás povodně?
    Zasáhly vás povodně? Zažili jste vodu, která ničí vše? Pošlete nám svůj příběh, fotografie nebo video na online@blesk.cz Nebo volejte na 724 014 586.

    Lidé přichází o své domovy

    V noci z pátka na sobotu nejvíce zasáhly intenzivní deště Liberecký kraj. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo na Liberecku za šest hodin kolem 100 milimetrů srážek a stále intenzivně prší.

    Na Jeřici, Smědé i Lužické Nise platí stav ohrožení a desítky lidí už musely opustit domovy. V Mníšku na Liberecku kulminovala řeka dnes v 07:00, když dosáhla 433 centimetrů, třeba v Hrádku ale čekají, že Nisa ještě o půl metru stoupne.

    Voda způsobila, že jsou desítky domácností na severu Čech bez elektřiny a mezi Libercem a Chrastavou nejezdí vlaky.

    Lidé na střechách domů prosili o pomoc

    Někteří lidé čekali na střechách dlouhé hodiny... Někteří lidé čekali na střechách dlouhé hodiny... | facebook.com

    V Dětřichově a v okolí Raspenavy lidé vylézali na stromy a střechy domů, aby se zachránili před rychle stoupající vodou. "Hasiči při pokusech o záchranu lidských životů již utopili několik vozidel. Na některá místa se nemohou díky vodě dostat vůbec," řekla v sobotu serveru iDNES.cz mluvčí hasičů Libereckého kraje Iva Michalíčková.

    Zatím 5 obětí povodní!

    První oběť je z obce Dětřichov na Liberecku. Druhá oběť je hlášena z obce Lindava na Českolipsku. Třetí oběť hlásí z Raspenavy - našli tam v domě utonulého seniora. Čtvrtá oběť je opět z Raspenavy. Další 4 lidé jsou pohřešováni.

    V Chrastavě na radnici ležela ještě zraněná dívka. Záchranáři se k ní nemohli dlouho vůbec dostat. Server novinky.cz uvedl, že mrtvý je i v obci Heřmanice. Není to ale dosud potvrzeno.

    Ve Frýdlantu je kvůli dešti, který přitekl z okolních kopců, asi 150 cm vody. Ve městě kolem sobotního oběda spadl do řeky muž. Hasičům se ho podařilo zachránit.

    Pátou obětí se stal starší muž z Dolní Libchavy, který utonul podle informací serveru idnes.cz v noci na neděli ve svém domě.

    Přehrada hrozila protržením pod náporem tisícileté vody

    Kritická byla situace také na přehradě Mlýnice na Liberecku. Kvůli extrémnímu průtoku vody v sobotu hrozilo, že se hráz protrhne. Na místo míří armáda, aby pomohla s rychlou evakuací obcí, které jsou pod přehradou. V akci je i armádní vrtulník. Hladina vody v Mlýnici v sobotu večer začala klesat. K protržení naštěstí nedošlo. Problémy hlásí také přehrada Fojtka.

    V Mníšku strhnou domy...

    V Mníšku řeka zaplavila zhruba 25 domů. Některé bude nutné strhnout, protože mají narušenou statiku. Obecní budovy voda nezaplavila, protože jsou na výše položených místech. Jaké škody napáchala na komunikacích, se ukáže, až opadne. Půjdou zřejmě do milionů korun.

    Povodňová vlna postupuje po řekách a potocích dál a připravují se na ni v dalších obcích. V Chrastavě už evakuovali celou Nádražní ulici, protože ji zaplavila voda. Obyvatelé jsou v budově školy, kde obec vybudovala evakuační středisko. Svou základnu tam mají i zdravotníci.

    Také v Hrádku a Bílém Kostele nad Nisou už vyhlásili stav ohrožení a čekají, že tam hladina ještě stoupne. Už teď jsou zaplaveny louky a některé silnice kolem řeky a hasiči budují protipovodňové hráze.

    Momentálně se začíná rozlévat na Děčínsku i řeka Kamenice. Noční déšť zvedl hladinu vody vysoko nad hodnoty třetího povodňového stupně.

     


    Vlakové tratě mimo provoz

    Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem: zavedena v úseku Raspenava - Hejnice a zpět

    Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem: zavedena v celém rozsahu, nejsou ale obsluhovány zastávky Frýdlant v Čechách předměstí, Krásný Les bažantnice, Krásný Les, Řasnice a Řasnice zastávka.

    Liberec - Žitava - Rybnice, úsek Liberec – Varnsdorf: zavedena v úseku Liberec - Hrádek nad Nisou, nejsou obsluhovány stanice Bílý Kostel nad Nisou a Chotyně

    Liberec – Černousy: zavedena v úseku Liberec - Frýdlant v Čechách

    Děčín - Rumburk; Benešov nad Ploučnicí - Česká Lípa: zavedena mezi stanicemi Rybniště a Děčín hl.n., nejsou obslouženy ale zastávky Dopravny Mlýny a Kytlice; autobusy jezdí také v úseku Děčín hl.n. - Františkov nad Ploučnicí

    Ústí nad Labem - Střekov - Děčín, úsek Velké Březno - Boletice nad Labem: zajišťována operativně

    Lovosice - Teplice v Čechách, úsek Úpořiny – Chotiměř: zavedena v úseku Úpořiny - Chotiměřa

    Zdroj: České dráhy (podle Českých drah se začne jezdit až v neděli...)


    Západ Čech je ohrožen

    Po vydatném nočním dešti se začínají hladiny řek zvedat i v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je na řece Úhlaě, konkrétně v Tajanově u Klatov, kde byl dnes po osmé hodině ráno vyhlášen třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. V oblasti dál prší a déšť má být ještě intenzivnější.

    Na Moravě záplavy zatím nehrozí

    Dešťové srážky z minulé noci a dnešního rána zvýšily hladiny toků na jižní Moravě. V některých místech spadlo až 50 milimetrů srážek, například v Dyjákovicích na Znojemsku. První povodňový stupeň platí na Dyji na odtoku z vodního díla Nové Mlýny a v Ivančicích na Oslavě. Podle předpovědi se ale výraznější komplikace neočekávají.

    Kam se žene déšť teď?

    Podle serveru idnes.cz hrozí nyní nejintenzivnější srážky ve východních Čechách a na Českomoravské vrchovině. Déšť s bouřkami se vyskytuje i v Jhomoravském kraji. Během dne by se srážky měly přesunout na Vysočinu a do Pardubického kraje.

    Extrémní nebezpečí povodní hrozí rovněž v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Na Plzeňsku má i nadále vydatně pršet, situace ale nemá být tak nebezpečná jako na severu země.


    Nebezpečí hrozilo už od pátku

    Již v pátek během dne stouply hladiny řek na Ždársku. Po několika hodinách se ale hladiny uklidnily a byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity, který nepředstavuje ohrožení.

    I hlavní město nenechaly předpovědi bez odezvy. Došlo k upouštění vody z vltavské přehradní kaskády. Ve dvě hodiny došlo i k zavření speciálních protipovodňových vrat na Čertovce.

    Metropoli chrání proti velké vodě 18 kilometrů hrazení, z toho pět kilometrů jich je mobilních. Navržena jsou tak, aby ochránila město před povodní takového rozsahu, jako byla ta v roce 2002. I při podobné záplavě by přitom měla zbýt ještě bezpečnostní rezerva 30 centimetrů.

    V pátek odpoledne došlo k uzavření speciálních protipovodňových vrat v Praze na Čertovce V pátek odpoledne došlo k uzavření speciálních protipovodňových vrat v Praze na Čertovce | ČTK


    Předpověď

    Sobota:
    V Čechách převážně zataženo, občas déšť, místy i trvalý a vydatný,
    na Moravě a ve Slezsku většinou oblačno, přeháňky. Ojediněle bouřky.
    Nejvyšší teploty 20 až 24 st.C, v západní polovině Čech kolem 18 st.,
    v 1000 m na horách kolem 16 st.C, na jihozápadě kolem 13 st.C. Mírný
    severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

    Neděle:
    V noci ze soboty na neděli bude zataženo až oblačno, na většině území se očekávají přeháňky nebo občasný déšť. Nejnižší teploty 15 až 11 stupňů Celsia.

    V neděli bude přes den oblačno, na východě zpočátku zataženo, místy přeháňky, zejména na severovýchodě. Ojediněle bouřky. Večer ubývání oblačnosti i srážek. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

lubos.90 ( 12. srpna 2010 11:08 )

je hrozné že romové cikáni ještě okrádají lidi kterým vzala voda hodně majetku cikány bych nahnal na uklízení aspon by něco taky jednou dělali to ani nejsou lidi to sou opice líný stát je živý a vše jim dán při povodni bych je tam všechny naházel....

petula.laskycova ( 8. srpna 2010 22:32 )

příroda je příroda a tomu prostě nikdo nikdy nezabrání .... takže vám držim palce at to vše zvládnete ....

delavar ( 8. srpna 2010 21:11 )

Ahoj ,,baruš,,.Ozvi se na mail.

bara ( 8. srpna 2010 20:22 )

alesi1, jedná se hlavně o kamiony, kterých jezdí stále víc a víc - dříve se přepravovalo zboží vlakem, některé státy se k takové přepravě už i vrací, např. Francie....nejen kvůli životnímu prostředí. . jinak alesi, já, která jsem žila moře let v centru velkého města, jsem se vzdala ledasčeho - a je zajímavý, že bych si dříve neuměla představit žít na polosamotě, mezi lesy, kde lišky dávají dobrou noc - ale i takový život, návrat k přírodě, je hezký. Hlavně když se dá jet nejen autem, ale i motoráčkem do civilizace )))

bara ( 8. srpna 2010 20:18 )

nejen dnes, ruzenko71, jsem chytrá. ) - zato vy umíte jen jedno - prudit, nadávat no, taky to je umění, což o to, ale je vám na nic. Protože člověk jako vy mně je jedině k smíchu. a copak držíte v ruce teď vy? Lopatu, koště? Jestli koště, tak už na něm odleťte a nevracejte se ...

Zobrazit celou diskusi