Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Našli Hitlerův kulečník!

kulečník
kulečník  (Autor: Jiří Krušina)
Autor: Jiří Krušina - 
4. června 2010
16:42

Zapomenutou vzácnost z druhé světové války získalo do sbírky krnovské městské muzeum. Kulečníkový stůl vyrobený pro nacistického vůdce Adolfa Hitlera ležel dlouhá léta ztracený ve skladech nedaleké léčebny. Renovace bude stát stovky tisíc korun.

Městu se ho podařilo získat do své sbírky. Pro sběratele by měl těžko vyčíslitelnou cenu. Stůl vyrobil před válkou německý řezbář v Třemešné. Podle historických pramenů ho věnoval k odehrání partie Adolfu Hitlerovi. „Kulečník byl skutečně vyroben neznámým autorem okolo roku 1938. Datum se shoduje s návštěvnou nacistického vůdce v Krnově. Proto je dílo nazýváno Hitlerův kulečník,“ řekl Vlastimil Štverák z krnovské radnice.

Stůl je specifický krásnými řezbami. Další jeho zvláštností je, že místo mramorové desky je pod plátnem použita deska z broušené břidlice. Historiky čeká náročné bádání, aby prokázali, že na stole odehrál světem nenáviděný vrah partii kulečníku. Prameny však tuto možnost potvrzují. „Hitler Krnov navštívil 7. října 1938. Zavítal také do lehké pevnosti u Nových Heřminov, kde si podle dobových pramenů zahrál kulečníkovou partii. Je tedy možné, že to bylo na tomto stole,“ dodal Vlastmil Štverák.

hanatoma ( 12. prosince 2010 17:30 )

V liberecké Cihelně v současnosti nabízejí hru v kulečník za poloviční cenu. Podívejte se na podrobnosti na www.zapakatel.cz

c3rb3r0s ( 6. června 2010 11:19 )

Mohla si říct ne.

danielaxxx ( 5. června 2010 12:13 )

No ne! Jen tak mezi nama,znamý mě poprosil,jen ať se s tím vyfotim...Takže nic za tím není... Radši se vzpamatuj....chováš se jak mále dítě.

bozena11444 ( 5. června 2010 08:00 )

Toho vraha bych ani nevzpomínala a ne tak ještě psát, co po něm zůstalo, co se po něm našlo. Důležité je, že už není. Máme jiné starosti a ne nějaký kulečník.....

thafeat ( 5. června 2010 00:04 )

ty nacistická kurvo...ty by si na tom kulečníku nejrači s tim hitlerem zasranym šoustala vid??? kundo jedna blondatá.....no ne???

Zobrazit celou diskusi