Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konec války se slavil i v Dejvicích

Na Dejvické ulici v Praze 6 se v sobotu 8. května už pošesté slavil konec 2. světové války
Na Dejvické ulici v Praze 6 se v sobotu 8. května už pošesté slavil konec 2. světové války  (Autor: Dana Kolářová)
Autor: Jana Chmelíková - 
10. května 2010
08:33

Na Dejvické ulici v Praze 6 se v sobotu 8. května už pošesté slavil konec 2. světové války, tentokrát pod názvem Československá Dejvická. Během celého odpoledne se na koncerty i výstavu vojenské techniky přišlo podívat asi osm tisíc návštěvníků.

Hlavním tahákem byly podle organizátorů koncerty českých i slovenských muzikantů, velkou část návštěvníků ale zaujala spíš výstava dobové armádní techniky. K vidění bylo na šestadvacet strojů včetně obrněných vozidel, jeepů a nákladních vozů. Na podrobnosti o vozech se návštěvníci mohli zeptat u sedmdesáti amerických a ruských vojáků ze všech možných divizí.

„Nejlepší je ten obrněnej transportér. Ale voják bych být nechtěl, protože ve válce se zabíjí,“ měl jasno Tadeáš (9) z Prahy, který byl technikou nadšený.

Ze zcela jiného důvodu přišel na Dejvickou Mečislav Černý (91). „Za války jsem sloužil v Anglii. Původně jsem se měl stát pozorovatelem, ale měl jsem problémy s očima, zbytek války jsem pak působil jako písař u vojenské jednotky. Věděl jsem všechno o dění ve válce. S těmi, kteří ještě nezemřeli, si dodnes dopisuji,“ řekl Blesku. Na Dejvickou si přišel zavzpomínat na padlé kamarády.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi