Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Natálko, tvůj tatínek už nemusí do vězení!

Rodina popálené Natálky
 (Autor: Ivana Žáková)
Autor: ČTK, pes, rvs - 
16. listopadu 2009
16:52

Prezident Václav Klaus udělil milost otci popálené Natálky (2) z Vítkova Pavlu Kudrikovi. Ten si tak nebude muset odsedět zbytek trestu za krádež.

O udělení milosti informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat. "Přihlédl k tomu, že při brutálním útoku na rodinu jmenovaného byla jeho dcera těžce popálena a jejich dům byl zcela vypálen," zdůvodnil prezidentovo rozhodnutí Ochvat. Muž byl odsouzen za krádež a řízení bez řidičského oprávnění.

Klaus už v dubnu rozhodl o přerušení výkonu trestu pro tohoto muže. Žádost o milost pro otce popálené dívky prezidentovi zaslal ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Klaus dosud nikdy tolik milostí najednou neudělil. Při příležitosti výročí 17. listopadu 1989 udělil milost 43 lidem, z toho čtyřem cizincům. Vedly ho k tomu hlavně humanitární důvody.

Rodiče Natálky se přestěhovali do nového

Rodiče tříleté Natálky, která utrpěla vážné popáleniny při žhářském útoku neonacistů ve Vítkově na Opavsku, se v pondělí přestěhovali do nového domova.

Po sedmi měsících opustila rodina stísněné prostory azylové ubytovny a svůj skromný majetek přestěhovala do domu v Budišově nad Budišovkou. Ten je jen několik kilometrů od místa, kde stál jejich původní, plameny zcela zničený domov.

"Jsme moc rádi. Už budeme ve svém," řekla matka Natálky Anna Siváková. Dodala, že do domku se přestěhovali i když ještě není zcela dokončena jeho rekonstrukce. "Udělali jsme nejnutnější opravy. Na další zatím nemáme peníze," svěřila se. Stěhovat se navíc museli. "Už jsme museli z ubytovny pryč. Další pobyt bychom museli platit," vysvětlila.

Do domku převezla se svým partnerem Pavlem Kudrikem jen pár krabic, které měli ve vítkovské ubytovně. Velké stěhování má naplánováno na středu. To se bude z ostravského skladu do Budišova převážet nábytek, který rodina dostala od různých dárců. "Jsme moc vděční. Děkujeme všem za pomoc," doplnila Siváková.

Žena se už těší, že v novém domově přivítá i Natálku. Malá dívka se pozvolna zotavuje z vážných popálenin a v nejbližších dnech by měla být přeložena na běžný pokoj. Pokud půjde vše tak dobře, jako dosud, mohla by rodina v domku společně strávit už Vánoce. "Předpokládáme, že za dva týdny Natálku lékaři pustí domů. Nejpozději začátkem prosince. Na Vánoce už určitě budeme spolu," věří matka. Doufá, že po smutných a bolestivých měsících rodina prožije skutečně šťastné a veselé Vánoce.

"O přemístění na běžný pokoj se už mezi lékaři mluví delší dobu. Předpokládáme, že se tak i stane. Navíc se musí začít s rehabilitací, takže by Natálka s pomocí měla zkoušet chodit. Všichni si přejeme, aby skutečně byla na Vánoce doma," řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Domek, který rodina pořídila, dosud chátral. Koupili jej z peněz, jež se sešly na speciálně vytvořeném účtu. Celkem se díky vlně solidarity na kontě sešlo 890.000 korun. Z této sumy bylo 270.000 použito na úpravu bytu, v němž našla útočiště část postižené rodiny - dědeček a babička Natálky a nevlastní strýc. "Zbytek peněz jsme použili na nákup domku a jeho opravu," doplnila Siváková.