Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Léčba popálené Natálky (2) už stála pět milionů korun

Natálka (2) se probudila z kómatu
Natálka (2) se probudila z kómatu  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: pes, Ivana Žáková - 
17. srpna 2009
14:59

Doživotní psychické trauma a zdravotní následky bude mít po žhářském útoku Natálka Kudriková (2). Její léčba už stála pět milionů korun. Na osmdesáti procentech popálené děvčátko má za sebou polovinu velmi bolestivých operací. Dalších pět transplantací je ještě čeká.

Zdravotní stav Natálky je podle lékařů už stabilní, vyhráno ale zdaleka nemá. To, že dívenka žije, považují lékaři za zázrak. Natálka přežila díky revoluční léčbě silikonovou kůží, která se v Česku používá od roku 2003. Zatím byla aplikována pouze na čtyřech dětech s tak rozsáhlými popáleninami. Lékaři Natálce nahradili už třicet procent kůže. „Dalších třicet procent kůže jí budeme ještě transplantovat. Životu nebezpečné pro Natálku jsou infekce. Ohrožují jí i nejrůznější komplikace, které mohou během operací nastat,“ sdělila primářka Popáleninového centra Zdeňka Crkvenjaš. Jak už Blesk minulý týden informoval, Natálka dýchá bez přístrojů, komunikuje a přijímá i potravu.

Podle primářky čeká Natálku ještě velmi bolesti, včetně náročných rehabilitací. Děvčátko bude mít do konce života na těle rozsáhlé jizvy a zřejmě i psychické problémy. „Bude potřebovat doživotní péči. Jsme si toho vědomi a budeme jí pořád nablízku. Je tak statečná, jak dokáže bojovat o život,“ řekli Blesku rodiče Natálky Anna Siváková a Pavel Kudrik.

Léčba Natálky už stála pět milionů korun. Hradí ji pojišťovna Revírní bratrská pokladna. Dívenka se může ale léčit i roky a léčba může stát další miliony. Podle ředitele fakultní nemocnice Svatopluka Němečka by jí pojišťovna měla požadovat po pachatlích tohoto zrůdného zločinu. Z pokusu o vraždu jsou obviněni čtyři extremisté z Bruntálska, kteří 18. dubna vhodili do domu romské rodiny  s malými dětmi ve Vítkově zápalné láhve.

Jak probíhá léčba

Natálka dostala umělou kůži zvanou Integra. Ta by měla růst postupně s děvčátkem. Jelikož jde o zcela novou léčbu, lekaři s ní mají jen omezené zkušenost. Netuší, co roky přinesou. Očekávají proto další rekonstrukční operace.

Silikonová kůže je ovšem jen dermální náhrada a na její svrchní část musejí lékaři přikládat vlastní kůží dítěte. Tyto operace ale provádějí postupně, protože jsou limitovány rozsahem odběrových ploch. Jediným místem, odkud lékaři Natálce odebírají kožní štěpy, je vlasatá část hlavy. Během jednoho zákroku mohou maximálně transplantovat jen šest procent kůže. Mezi jednotlivými transplantacemi pak dělat přestávky až tři týdny. Natálku čeká ještě pět operací.

Na zbývajících dvaceti procentech má Natálka popáleniny druhého stupně, u kterých také hrozí infekce.  

Nejhorší chvíle

Natálka musela dvakrát bojovat s infekcí, která ji přímo ohrožovala na životě. Sepsi lékaři vyléčili masivním nasazením antibiotik. U Natálky opakovně selhávaly základní životní funkce jako dýchání nebo krevní oběh. Přestávaly jí také fungovat ledviny a játra.

Čtěte více: Chtěli zabít Natálku (2) a také mířili pistolí na těhotnou ženu!