Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hypotéka na krku a úmrtí v rodině. Jak se s tím vypořádat?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
10. října 2015
07:30

Někdy nečekaně zasáhne osud a někdo blízký umírá. Pak nastává chvíle, kdy pozůstalí přejímají jak úspory, tak i závazky zemřelého. Mezi ty může patřit i nesplacená hypotéka. Co se v takových případech dá dělat? 

„V případě úmrtí člověka, který měl hypotéční úvěr pouze sám na sebe, se případ z pobočky banky předává na její právní oddělení a vždy se k němu přistupuje individuálně,“ vysvětluje problematiku Alena Středová, finanční poradkyně společnosti Partners.

Závazek přechází do dědictví a pozůstalí se mohou rozhodnout, zda dědictví přijmou, nebo se ho vzdají. Vždy však přejímají jak úspory, tak finanční závazky zemřelého. V tomto případě je důležitá komunikace s bankou a aktivní řešení situace.

„Pokud se pozůstalí rozhodnou, že závazky přijmou, neměli by čekat, až skončí dědické řízení a měli by začít platit hypotéku rovnou, aby se nedostali s platbou do prodlení,“ upozorňuje Středová. Pokud je dědiců více, musí se co nejrychleji domluvit, kdo začne hypotéku platit.

Smrt jednoho z partnerů a vstřícnost bank

Pokud nečekaně zemře jeden z partnerů nebo manželů a pozůstalý není schopen hypotéku splácet, nejčastěji se přistupuje k prodeji nemovitosti a ze získaných peněz se doplatí hypotéční úvěr. Pokud peníze nestačí, je možné se s bankou domluvit na splátkovém kalendáři na uhrazení zbytku dluhu.

Pokud dlužník s bankou aktivně komunikuje a řeší situaci co nejdříve, banka ochotně pomáhá hledat cestu přijatelnou pro obě strany. Je možné se i předem pojistit a vyřídit si pojištění schopnosti splácet úvěr, které zahrnuje úmrtí, trvalou invaliditu, případně i pracovní neschopnost či ztrátu zaměstnání.