Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šest na jednoho: Počet exekucí vedených na každého z dlužníků prudce roste

Autor: ČTK - 
8. října 2015
12:10

Ačkoliv celkový počet občanů v exekuci v Česku nadále klesá, strmě roste počet těch, kteří mají čtyři a více exekucí. Za poslední dva roky se počet osob v exekuci snížil o 27 procent, a to z milionu v říjnu 2013 na 731 000 v říjnu 2015. Současně však o 29 procent ze 3,3 milionu na 4,3 milionu řízení vzrostl počet exekucí vedených na tyto osoby. 

Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl člen prezidia Exekutorské komory ČR Petr Polanský. Exekuce se tak podle něj koncentrují do stále užší části společnosti a jedna exekuovaná fyzická osoba tak má nyní v průměru 5,8 exekuce. Před dvěma lety to bylo 3,3 exekuce. Vymožení pohledávky u lidí, kteří čelí zároveň několika exekucím, je v rozumném čase prakticky nemožné, dodal.

Exekutoři na dlažbě

Exekutoři, kteří jsou placeni jen z vymožených pohledávek, tak podle údajů komory nedostávají zaplaceno minimálně za 60 procent případů. Růst mnohočetných exekucí je společně s rostoucími náklady jednou z hlavních příčin výrazně se horšící ekonomické situace soudních exekutorů. Ta prý může vyústit až v zásadní pokles vymahatelnosti pohledávek.

"Exekutoři nedostávají za svou práci zaplaceno, což může znamenat omezení jejich služeb. Bez adekvátního řešení se tak můžeme vrátit do situace před rokem 2001, kdy se vymahatelnost pohledávek pohybovala kolem tří procent," varovala prezidentka komory Pavla Fučíková. Exekutoři aktuálně zpracovávají 4,5 milionu případů a vymáhají jistinu za 302 miliard korun, což je čtvrtina státního rozpočtu. Pokles vymahatelnosti pohledávek tak může podle ní ohrozit celou ekonomiku.

Počet mnohonásobných exekucí strmě roste

V říjnu 2013 byl počet občanů, vůči kterým byla vedena jen jedna exekuce, 400 000. Dnes je takových jen 177 000. Klesá i počet osob se dvěma či třemi exekucemi, ale strmě naopak stoupá počet osob se čtyřmi a více exekucemi. Od roku 2013 počet takových osob narostl o čtvrtinu. Ještě markantnější je pak nárůst u osob s deseti a více exekucemi. Těch je již 120 000, což je dvakrát více než před dvěma lety. Aktuálně je až polovina nově nařízených exekucí uvalena na osoby s deseti a více exekucemi.

Věřitelé využívají exekutory

Exekutorská komora vidí hlavní příčinu růstu počtu opakovaných exekucí v tom, že jsou služby soudních exekutorů nadužívány. Pro věřitele je totiž soudní exekuce vždy zadarmo, a to i když je bezvýsledná. Proto někteří věřitelé podávají stále nové exekuce na dlužníky, kteří již mají několik exekucí, a u nichž je tudíž zřejmé, že je vymožení dlužné částky v rozumném časovém horizontu prakticky nemožné. "Co je zadarmo, je nadužíváno," poznamenala Fučíková.

Situaci však zhoršuje i samotné chování dlužníků. Často lidé v takovéto bezvýchodné situaci začínají splácet půjčku půjčkou nebo hradí běžné výdaje z půjčených peněz. "Nelze se jim ale někdy divit, rozumné východisko ze své situace nemají. Nyní totiž neexistuje efektivní řešení pro lidi v dluhové pasti. Na institut oddlužení lidé s multiexekucemi ve většině případů nedosáhnou," vysvětlil viceprezident komory Vladimír Plášil.

Věřitelé by podle komory měli mít motivaci zvážit, zda má skutečně smysl podávat konkrétní exekuci. Nástrojů je podle Fučíkové řada, od povinného poplatku za podání exekuce přes úhrady nákladů za neúspěšné exekuce až po povinné zálohy. Exekutor by měl mít zároveň možnost za určitých podmínek exekuci zastavit a tím systém dál nezatěžovat. "Stát i věřitelé si musí uvědomit, že exekuce nejsou zadarmo,“ uzavřela Fučíková.

O problémech exekucí se hovořilo i na Blesk TV:

Video Studio Blesk prezidentka exekutorů Fučíková - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi