ONLINE CHAT
Dobrý den, je bezpečný Facebook? V mobilu má povolené snad všechny oprávnění, takže kdyby ho někdo naboural snadno se dostane i k sms a podobně. O tom, že mnohdy z telefonu nejde vůbec odinstalovat a odesílá data na pozadí nemluvím.(Rokl)
Foto
Dobrý den, máte pravdu, Facebook vyžaduje spoustu oprávnění a povolení. Některá na první pohled ani nemají své opodstatnění. Pokud ho však chcete využívat, nic jiného, než jejich akceptace, vám ale nezbývá. Pakliže se o svůj telefon budete pravidelně starat, budete aktualizovat opeční systém, prohlížeč, programy, budete mít nainstalován antivirový program apod, riziko snížíte na, z mého pohledu, akceptovatelnou hodnotu.
Dobrý den. Prosím o informaci ohledně programu - Vyčistit počítač - nová edice - Zbytkožrout, cena 299,- Kč neomezeně. Děkuji za odpověď.(Lucka)
Foto
Dobrý den, Lucko, je mi líto, ale tento program neznám a nemohu tak posoudit. Pokud byste se obrátila na nějaké technické fórum na internetu s prosbou o radu, určitě se najdou lidé s osobní zkušeností, kteří vám poradí.
Je těžké vyrobit falešné peníze, když jsou to vlastně jen nuly a jedničky? Samozřejmě pro zkušeného experta, stejně jako padělatelé klasických peněz nesmí být žádní hlupáci.(Pavel Pečinka)
Foto
Dobrý den, Pavle, obávám se, že stojím spíše na opačné straně barikády a výrobu falešných peněz, ať už papírových nebo elektronických, jsem nezkoušel a ani to nemám v plánu. Nepochybně však existuje takové množství kontrolních mechanismů, že se šance na úspěch tj. že se to povede a že si ty peníze budete moci užít, limitně blíží nule.
Pěkný den pane Vosálo. Je možné že mi v zahraničí nafotili kartu? Při placení v Egyptě si kartu vzal prodejce do ruky a z obou stran si ji prohlížel. Kdyby měl za pultem kameru, může mě přeci snadno vykrást, nebo ne? Všechny údaje by měl. Je proti tomu obrana?(Eliška )
Foto
Dobrý den, Eliško, v zásadě není dobré dávat kartu z ruky, což se ale samozřejmě snadněji říká, než pak v obchodě dodržuje. Pokud už k tomu došlo a máte podezření, že něco není v pořádku, kontaktujte svoji banku. Má mechanismy, jak se proti neuatorizované transakci bránit.
Když se dostanou hackeři i do e-mailu ministerstva, asi nemá smysl vymýšlet stále nové nálepky, mobily atd. Nebylo by lepší se vrátit k hotovosti, nebo používat bitcoin?(Jan Kupka)
Foto
Dobrý den, Honzo, i správce informačních systémů ministerstva je jen člověk. Doba jde dopředu a pokud se moderní technologie a vymoženosti využívají rozumně, nebojme se jich. Využívání hotovosti na úkor ostaních metod by byl krok zpět. Bitcoin je zajímavá cesta, netroufám si ale odhadnout, zdali se neukáže jako slepá.
Dobrý den. Jak moc bezpečné je placení pomocí mobilu? Nemyslím tím mobilní banku, ale takové to moderní nahrání karty do mobilu a placení přes bezkontaktní terminál. Není to příliš nebezpečné - telefon může mít viry, k tomu je tam riziko falešného terminálu a navíc bezpečnostní riziko bezkontaktní platby.(Juro S.)
Foto
Dobrý den, Juro, bezkontaktní platby jsou ve své podstatě srovnatelně bezpečné s platbami kontaktními, dokonce v mnoha ohledech ještě bezpečnější (nikomu nepůjčujete kartu, nikam ji nemusíte vkládat...). Pokud si nahrajete virtualizovanou kartu do mobilního telefonu, bylo by dobré, aby váš telefon splňoval alespoň základní bezpečnostní kriteria - zámek obrazovky, antivir, nestahování z z neznámých nebo nedůvěryhodných zdrojů apod. Pak bude vaše karta v bezpečí a můžete ji plnohodnotně využívat.
Co je podle vašeho názoru bezpečnější při platbě na zahraničních e-shopech -platba po internetu převodem z účtu, paypal, mobilní platba nebo platba kartou? Kde hrozí nejmenší nebezpečí? (Jarda Skutek)
Foto
Dobrý den, Jardo, záleží na tom, co přesně znamená pojem "zahraniční e-shop". V zemích EU, Americe apod. bych se nebál použít žádnou z vámi zmíněných metod (po předchozím výběru důvěryhodného obchodníka). V zemích, které jsou geograficky dál, je tam jazyková bariera, jejich právní řád je významně odlišný od našeho...preferoval bych platbu prostřednictvím předplacené karty.
Dobrý den. Zmizelo mě z účtu PayPal nejdříve 1 dolar, převedl jsem tedy peníze z PayPalu na svůj účet a zbylo na účtě ještě 5 dolarů. Přišel mě jen email, že z účtu byl vyplacen 1 dolar na jméno Oleg a příjmení nějaké ruské. Myslel jsem, že je to nějaký poplatek. Jelikož je PayPal v angličtině, a já ji neumím, nepodařilo se mě dohledat, jak je to možné, že lze bez mého příkazu provést platbu. Za měsíc najednou přišel email, že bylo vyplaceno 5 dolarů na totéž jměno. Začaly mě chodit emaily, že se mám přihlísit na PayPal a tak jsem účet raději zrušil.(Zdeněk)
Foto
Dobrý den, Zdeňku, nemám dost informací, abych byl schopen analyzovat, k čemu na vašem účtu přesně došlo. Nicméně neváhejte kontaktovat svoji banku a požádat o prověření. PayPal účet je spojen s platební kartou a mohla by být v nebezpečí.
Dobrý den. Zlatá hotovost. Nejbezpečnější jsou peníze ve slamníku ve spojení s brokovnicí ve skříni. Nemáte stejný názor?(Tomáš Pekař)
Foto
Dobrý den, Tomáši, za předpokladu, že u vás nezačne hořet :o)
Myslíte, že autorizace pomocí očního pozadí a nebo otisku prstů je v dohledné době reálná?(Saša)
Foto
Dobrý den, Sašo, využití otisku prstů již mnoho společností a bank využívá např. pro autorizaci transakcí prostřednictvím chytrých telefonů (touch ID). Pro vstup do zabezpečených budov a dalších zařízení se běžně využívá snímání obrazu krevního řečiště z prstu (finger vein). Identifikace a autentizace prostřednictvím rohovky je poměrně komplikovaná a finančně náročná, a tak je její využítí zatím (pominu-li americké akční filmy) pomalejší.
Kolik hackerských útoků na klientské účty řešíte ročně? Jaký byl největší, stačí typ a řádově v Kč.(Jon Sníh)
Foto
Dobrý den, počty hackerských útoků meziročně rostou o stovky procent, roste i jejich sofistikovanost a rafinovanost. Útočníci aktuálně v daleko větší míře využívají metody phishingu a sociálního inženýrství, kdy se pod různými záminkami se snaží z uživatelů vymámit přihlašovací údaje. Klasické viry jsou, zdá se, na ústupu.
S jakými podvody jste se setkal u Smartbankingu?(Jan)
Foto
Dobrý den, Honzo, Smartbanking je aplikace pro chytrá zařízení - telefony a tablety. Je dobré si uvědomit, že tato zařízení jsou vlastně malé počítače a je tak třeba se k nim tak chovat. Základem ja např. zámek obrazovky, instalace antiviru, stahování programů pouze z certifikovaných obchodů, ale také obezřetnost při práci s elektronickou poštou. V praxi jsem se opakovaně setkal s tím, že uživateli přišla e-mailová zpráva pod hlavičkou jeho banky vybízející k instalaci "vyšší verze zabezpečení". Uživatel si ji v dobré víře nainstaloval a tím útočníkovi umožnil převzít kontrolu nad jeho zařízením, přesměrovávat SMS apod. Pak je v nebezpečí i Smartbanking...
Dobrý den, prosil bych info, zda mne plně ochrání zakoupený antivirus Kašperký .Děkuji. (marvan)
Foto
Dobrý den, Kaspersky patří mezi seriozní výrobce antivirových programů, je to velmi dobrá volba. Nicméně samotný antivir není všemocný, je třeba mu pomoci např. ještě tím, že nebudete stahovat programy z neznámých zdrojů, nebudete reagovat na podezřelé e-maily, budete mít aktuální operační systém a internetový prohlížeč...
Když zaplatím internetovému obchodu, ale mezi mnou a obchodem to hacker ukradne, tak to přeci není můj problém, ale problém banky, takže mi to vrátí? Já jsem přece zadal platbu správně!(Jan Zenáhlík)
Foto
Dobrý den, Honzo, v okamžiku, kdy se vám cokoli nezdá, neváhejte kontaktovat help linku vaší banky. Pracovníci vám pomohou a poradí. Pokud již došlo k nějaké neautorizované transakci, vyžádají si od vás maximální množství informací a reklamaci vždy individuálně vyřeší.
Jaký je z hlediska funkčnosti rozdíl mezi placeným a bezplatným antivirem. Dá se na bezplatnou verzi spolehnout?(Perlík)
Foto
Dobrý den, placená verze antiviru obvykle obsahuje různé nadstandardní funkce, jako je např. správa sítě, pokrytí více počítačů, vytváření reportů apod. Ochranu počítače nebo chytrého zařízení velmi dobře zajistí i bezplatná verze, avšak sáhl bych po renomovaném výrobci, který nejen antivirové programy vyrábí, ale má nastaven mechanismus pravidelných reakcí na měnící se podmínky na internetu, vydává pravidelné upgrady apod.
Dobrý den, jak je bezpečný můj internetbanking v PC, když veškeré operace potvrzuji svým mobilním telefonem, ve kterém z toho důvodu internet nainstalovaný nemám, slouží jen jako telefon a pro sms? Děkuji za odpověď, (Eva)
Foto
Dobrý den, Evo, pokud využíváte telefon pouze pro telefonování a příjem SMS, nemáte zavedený internet, riziko významně snižujete. Nicméně je důležité se podívat i na váš počítač - máte nainstalovanou antivirovou ochranu? Máte aktuální operační systém, internetový ptohlížeč? Neotevíráte nevyžádanou poštu, či nestahujete programy z nedůvěryhodných zdrojů? Odpovězte si na tyto otázky a pak zjistíte, v jakém bezpečí je vaše internetové bankovnictví :o)
Paltíte sám kartou na internetu, nebo máte obavy? Kde byste určitě na internetu nezaplatil a proč?(Alexander Sivko)
Foto
Dobrý den, Alexandře, kartu standardně využívám a platím s ní v obchodech i na internetu. Nicméně...mám nastavený limit, který opravdu potřebuji (pokud vyjímečně platím větší částku, limit si jednorázově navýším), obchodníky si pečlivě vybírám a preferuji ty, kteří využívají pro ověření platby tzv. metodu 3D-Secure (tj. před dokončením platby vám na mobilní telefon pošlou SMS kód pro potvrzení). V elektronickém bankovnictví mám nastavenu SMS notifikaci o autorizaci platby kartou a pravidelně si kontroluji historii plateb. Pro všechny případy jsem si sjednal pojištění internetových rizik a mám tak klidnější spaní. Kartou bych určitě neplatil u obchodníka, který nemá dobré reference a snad ani nezáleží na tom, v jakém koutě světa se nachází, či co nabízí...
Někde jsem četl, že počítačoví experti sami často nemají antivirus a chrání se především jinak. Viry jsou totiž v podstatě vždy napřed. Není lepší mít na všem důležitém (přihlášení, odeslání platby apod.) autentizaci přes sms a je vystaráno? Nebo i to mohou překonat?(Tom Bláha)
Foto
Dobrý den, Tome, je to vždy volba každého každého uživatele. Pravda je, že bezpečnostní expert zná riziko napadení svého počítače a dokáže s ním pracovat mnohem lépe než např. člověk, který se v moderních technologiích orientuje méně. Z mého pohledu je antivir jeden ze základních stavebních prvků individuální obrany každého zařízení a z tohoto důvodu bych jeho instalaci nepodceňoval. Metoda dvoufaktorové autentizace (přihlašovací jméno, heslo a např. SMS klíč) je určitě skvělá věc a je-li to jen trochu možné a poskytovatel služby (např. poskytovatel e-mailové schránky) tuto službu nabízí, je to pro mě jasná volba. A ještě osobní poznámka - antivir používám na osobním počítači i na chytrých zařízeních :o)
Čas od času nakupuji kartou na čínských webech. Je to někdy i desetkrát levnější než u nás a s dopravou zdarma. Vždycky se ale bojím, že mi nějaký podvodník peníze ukradne. Co by musel udělat, aby mi je sebral? Nemůže tak učinit třeba skrz hru nainstalovanou na mém počítači nebo mobilu?(Jarka S.)
Foto
Dobrý den, Jarko, odpověď zkusím rozdělit na několik částí. Kde nakupovat - obecně doporučujeme nakupovat (a platit) v důvěryhodných internetových obchodech a neřídit se pouze prostou cenou zboží, ale např. i recenzemi daného obchodníka, jeho poprodejním servisem apod. V případě, že máte s nákupy na čínských tržištích dobré zkušenosti nebo alespoň reference, nemusel by být problém...avšak...při placení prostřednictvím platební karty je určitě dobré mít nastavené rozumné limity, nebo v ideálním případě, využívat pro on-line nakupování předplacenou kartu, tj. kartu která není napevno spojená s vaším účtem. Pro zneužití/neautorizované využití platební karty je vždy třeba její číslo, jméno držitele, platnost a bezpečnostní kód ze zadní strany. Pokud tato data někdo má, může být vaše karta v ohrožení.
Co je bezpečné heslo? Je pravda, když je heslo slovo, které má nějaký význam, je snadné je prolomit i v kombinaci s čísly? (Běta)
Foto
Dobrý den, Běto, aby bylo heslo opravdu bezpečné, mělo by obsahovat písmena, čísla a ideálně i nějaký speciální znak (např. zavináč, procento...). Naopak nemělo by se jednat o slova, která jsou snadno odhadnutelná (jméno a rok narození dítěte, jméno domácího mazlíčka apod.). Čím delší heslo je, tím lépe. Zase na druhou stranu nesmí jeho délka způsobit to, že si jej nebudete umět zapamatovat a budete mít tendenci si jej zapsat. Hezky funguje mnemotechnická pomůcka, např. Kvdvp6h! = Každý všední den vstávám před šestou hodinou!