Ačkoliv data o cestujících, jako je jméno, rodné číslo či bydliště, si úředníci za přepážkou z databáze Opencard vytáhnout mohou, podobizny zatím ne. „Objemnější data s fotografiemi budou implementována začátkem příštího týdne,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj tak lidé zatím musí nosit k přepážce fotografii a průkaz totožnosti. Pokud na svou podobiznu zapomenou, nemusí to vadit. „Je možné naskenovat fotografii z jiného dokumentu nebo se nechat vyfotit ve Škodově paláci,“ dodal Hofman.

Ovšem například z občanského průkazu si úředník fotku naskenovat nemůže.

Od příštího týdne už ale tento problém zmizí. Stávající uživatelé Opencard, kteří souhlasili s uchováním fotky v databázi, budou dostávat Lítačku po předložení průkazu totožnosti.

Video
Video se připravuje ...

Stropnického humus jsme vyměnili za 33 houbiček! A proč Krnáčová prosadila „průjem“? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Zelenou kartu vydává magistrát od 1. března. Během pěti pracovních dní si pro ni přišlo už 3 416 lidí. Z toho 1 056 je úplně nových cestujících. A 384 stávajících držitelů Opencard požádalo o výměnu, aniž by muselo, protože jim ještě zdaleka platnost červené karty nekončila.

„Mám radost z toho, že je o Lítačku takový zájem. Dokonce i množství stávajících uživatelů Opencard už tuto kartu nechtělo mít ve své peněžence, a proto si ji přišli vyměnit ještě před koncem její platnosti,“ libuje si pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Praktické rady: Jak si vyřídit Lítačku

  • Kartu si můžete pořídit jen ve Škodově paláci, online příjem žádostí dočasně nefunguje.
  • Výměna za Opencard z důvodu skončení její platnosti je zdarma. Poplatek za vydání nové karty nebo výměna dříve než tři měsíce před koncem platnosti Opencard je 100 korun.
  • O vydání nové karty či o výměnu karty je možné požádat v zastoupení. Rodič zakládající kartu dítěti již nemusí nosit rodný list. Ostatní zástupci budou potřebovat plnou moc od držitele karty a kopii jeho dokladu totožnosti.
  • Pokud je na původní kartě ještě platný jízdní kupon, bude převeden na Lítačku.
  • V případě, že na červené kartě ještě zbyly nějaké finanční prostředky pro aplikaci Parkování, která na novou kartu není zavedena, budou držiteli karty proplaceny.
  • Lítačka bude sloužit také jako průkazka do městské knihovny a Národní technické knihovny.

První den čekaly na Lítačku od rána desítky lidí:

Fotogalerie
13 fotografií