Letadlo na cestě z Prahy do Švédska muselo po dvaceti minutách od vzletu opět přistát na Letišti Václava Havla, tentokrát ovšem nouzově – vnitřek letadla totiž pohltil dým! Podle cestujících, kteří mluvili s redaktorem serveru Tíseň.cz, bylo v letadle nedýchatelno už při vzletu.

 

„Letadlo vzlétlo, nebyl tam vůbec žádný vzduch,“ uvedla jedna ze svědkyň. „Každý lapal po dechu,“ dodala s tím, že jí hned bylo jasné, že něco není v pořádku. Stevard i s letuškou pobíhali v zadní části letadla, kde už byl vidět kouř, po chvíli si sami nasadili masky.

 

Jenže cestujícím nouzové masky ze stropního panelu nevypadly. Na látkové návleky na opěrkách sedadel jim letuška nalévala vodu a doporučila jim dýchat ji. Stevard jim později tedy doporučil se zout a zaujmout polohu pro nouzové přistání. 

 

Ve vzduchu s kabinou plnou kouře strávilo letadlo podle cestujících asi dvacet minut! Jeden z dalších cestujících uvedl, že se objevila domněnka, že hoří klimatizace, ze které od začátku vycházel horký vzduch a zvláštní zápach. Lokalizovat se jim ho ale nepodařilo.

 

 

„Žádné závažné stavy jsme u pacientů nezaznamenali,“ oznámila Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, kde skončilo pět cestujících z letadla. Dalších 39 lidí bylo převezeno do Fakultní nemocnice v Motole, ale podle Marie Haasové z odboru komunikace nemocnice byli všichni vzápětí propuštěni. Část cestujících ještě ve čtvrtek kolem 23:30 odletěla podle mluvčího ČSA z Prahy jiným spojem. Ostatním nabídly aerolinky přenocování v hotelu a odlet dnes, nebo vrácení peněz.

 

„Letadlo teď prověřují technici, abychom zjistili, jestli to byl falešný poplach, nebo závada,“ doplnil Šabík.

 

Fotogalerie
3 fotografie