„Waldovi by se určitě líbilo. Jsem navýsost spokojená,“ řekla včera Blesku Olga Matušková na Vyšehradském hřbitově. Na hřbitov se přijela podívat se synem Waldemarem a Petrem Kratochvílem, který hrob zajišťoval.

Fotogalerie
3 fotografie

„Paní Matušková si mohla vybrat mezi více hroby. Rádi jsme jí vyhověli,“ řekl Blesku Vojtěch Grametbauer, ředitel Správy pražských hřbitovů. „Bál jsem se, že jí ani jeden z hrobů nebude vyhovovat. Ona ale byla nadšená,“ dodal ředitel. Olga se synem skutečně skončila u toho, který jako první navrhl Kratochvíl. „Já si představuji černou žulu, ale všechno je na Olince. Nemyslím si, že by to mělo být něco okázalého. Waldemar takový nebyl,“ podotkl Kratochvíl. Olga s ním jen souhlasí. S jednou výjimkou. Náhrobek bude ve výši sousedního a kapradí, které momentálně na hrobě roste, půjde pryč.

Dnes má Olga Matušková podle informací Blesku podepsat nájemní smlouvu.

Schválení vyšehradské hrobky pro Waldemara se zúčastnil i Kristian Kodet, kterého Olga pověřila výrobou oznámení k poslednímu rozloučení 18. června na Žofíně.

Vedle hrobu, kde bude pochován Matuška, jsou pohřbeny takové osobnosti jako Vlasta Burian, Karel Hynek Mácha nebo Jan Neruda.

„Všude nás provází smutek. S Waldemarem jsme pořád pohromadě. Díky lidem, kteří ho milují, bude pořád s námi a nikdy nás neopustí. Ještě se musí udělat náhrobní kámen. Všechno se bude dolaďovat,“ řekla Blesku Olga Matušková.

Kromě hrobu se její myšlenky točí také kolem pohřbu. „Na Žofíně bude hrát reprodukovaná hudba složená z Waldových písniček. A kapela K.T.O. zahraje asi tři věci živě,“ prozradila Matušková. Jen si nepřeje při rozloučení žádný chumel fotografů. „Bude tam jen jeden a archiv snímků umístí na webové stránky. Pak už si média mohou samy vybrat,“ uvedla jeden z technických detailů.