Vláda vyčlenila na propagaci digitalizace slušné peníze. Proč se nevyužijí na pořady v TV kde by se váhajícím divákům názorně předvedlo jak zapojit a propojit set top box nebo digitelevizi a jak najít vhodné místo pro anténu. Pomalu a názorně. Pomohlo by to i netechnickým divákům. Přeměna všech společných antém se určitě do vypnutí analogu nestihne a tak by prozatímní a názorné řešení pomohlo provizorně sledovat digitální vysílání i těmto divákům. Lidé se bojí zda to zvládnou a přitom je to tak jednoduché. Vždyť v Praze to chodí se většině případů i na "kus drátu". děkuji za odpověď. zraví Čestmír Polák (Vaše jméno) 
Informační kampaň v televizích probíhá už od podzimu, ČT vysílala a bude vysílat návodná videa, která budou nově zaměřena i na společné televizní antény (STA). V nejbližší době doplní komplexní informační kampaň i její reklamní složka, která zahrnuje kromě reklamy v outddoorových médiích i televizi a rádia. Děkuji za dotazy, omlouvám se, ale pracovní povinnosti mi nedovolí zodpovědět všechno. K dispozici je ale v pracovních dnech od 8 do 19 hodin bezplatná infolinka 800 90 60 30 a také poradna na stránkách www.digitalne.tv, kde rádi zodpovíme další vaše otázky. Příjemný den všem!
Chystá se rozšíření nabídky prpogramů v nejbližší době a proč jsou rozdíly u jednotlivých vysílačů? Např. i když bych nebyl divákem TV Noe, proč třeba z vysílače Buková Hora nelze naladit? Díky za odpověď (jura) 
Dosavadní technicky omezená nabídka v analogovém vysílání se v digitálním vysílání významně rozšiřuje včetně doprovodných služeb. TV NOVA kromě mateřského kanálu již spustila NOVA Cinema, v nejbližších týdnech spustí další kanál i TV Prima, přibyly nové televizní stanice - TV Barrandov a Z1 a další budou následovat (RTA, ...). V digitální nabídce jsou navíc i převzaté programy (TV Noe, Public TV, ...).
Dobrý den, zajímalo by mě, proč tak jednostranně podporujete DVB-T ? Vaše kampaně by měly být technologicky neutrální, ale vy podporujete vysílání jednoho programu z pozemního digitálu s náklady cca 50 mil. Kč/rok/program, přičemž náklady na vysílání ze satelitu jsou 10x nižší. Navíc služba vysílání ze satelitu je již zajištěna, ale to nevysílají prolobované České radiokomunikace. Hlavně netvrďte, že parabola nejde zapojit všude, např. v historických částech měst nebo že všude není signál (v Macoše nebude ani signál DVB-T). Navíc je na satelitu víc programů, na rozdíl od DVB-T se nemusí stále vyměňovat a přenastavovat anténní systémy. A při možnosti umístění paraboly je jistota příjmu. A další výhody, např HDTV. (juanmartinez) 
Kampaň je technologicky neutrální. Většina dotazů ale přichází od diváků, kteří přijímají TV signál terestricky. Tomu odpovídá i rozsah informací. Jak webové stránky www.digitalne.tv tak bezplatná infolinka 800 90 60 30 a všechny další informační materiály (např. právě distribuované Diginoviny) ale poskytují informace o všech platformách.
Co je ona tajemná zkratka NKS a co je zkratka DVB.T? díky za odpověĎ (Karel Hladký) 
NKS je zkratka pro Národní koordinační skupinu pro digitální TV vysílání v ČR; jde o pracovní orgán vlády. DVB-T je zkratka pro digitální terestrické vysílání (tzn. "přes anténu" ).
Jakou má poddle vás DVB-T naději proti satelitu či kabelovce, která je pro lidi zajímavější nabídkou apodle mne to nad DVB-T vyhrají? (SAM) 
DVB-T má jednou podstanou výhodu oproti kabelové TV i satelitu - je zadarmo (kromě počátečních výdajů). Doposud bylo terestrické vysílání v ČR naprosto dominantní (80 %). V jiných evropských zemích je přitom poměr spíše obrácený. Každá z platforem má každopádně své výhodi i nevýhody, a je na divákovi, kterou si vybere. Více o jednotlivých způsobech příjmu TV signálu viz www.digitalne.tv
jak to bude s příjmem kabelového signál ?  (josef) 
Diváků, kteří přijímají TV signál přes kabel, se přechod na digitální TV vysílání netýká.
Jednoduché...proč digi vysílání ve zkušebním provozu fungovalo bezchybně a po najetí na ostré a desetinásobném zvýšení výkonu vysílačů je všechno špatně. Nevymlouvejte se na antény a konečně už napište pravdu o normách a jejich nedodržování v ČR. Díky za upřímnost. (Zdenek) 
Přestože nejsou technické normy v současné době plně závazné, všichni je dodržují. Základem je kompatibilita od zdroje vysílání až po konečný příjem. Technické parametry stanovuje tzv. D-book, který vnikl po konzultacích a ve spolupráci se všemi zainteresovanými subjekty a má rovněž formu doporučení. Výrobci jsou připraveni deklarovat shodu prodávaných zařízení s těmito společně definovanými parametry. Přechod na digitální TV zatím probíhá bez vážnějších problémů, neznám Vaši přesnou lokalitu ani další podrobnosti, takže Vám nemohu dát žádnou konkrétní radu.
Připustíte, že koordinace digi.v ČR je naprosto neprofesiální, zmatečná? Ale: 1.Mam cabel a sortiment TV přijimačů pro přímé přijímání (bez SB)je téměř nula, 2.Dovíme se někde ZÁVAZNĚ jaké výstupy, v jaké technice a termínu bude produkovat TV vysilač Kojál? Děkuji PB (Petr Brabenec) 
Ad 1: Drtivá většina prodávaných TV má již zabudovaný digitální tuner. Nabídka set-top-boxů je také rozmanitá. Ad 2: i tyto termíny naleznete na www.digitalne.tv
Krašov na Plzeňsku vysílá digitálně 3 multiplexy. Zatímco MPX s ČT1,2.24..je bez problémů, MPX s Novou a Primou často kostičkuje s vadou zvuku, MPX se Z1 je častěji "bez signálu". Příčinu bych hledal v rozdílné síle signálu na vysilači , nikoli v závadě na uživatelské anténě jak se často uvádí. Proč nevysílají včechny MPX dostatečně silný signál? Při zavádění "novinky" bych raději na výkonu přidal a neiritoval netakticky spotřebitele. U nás doma se 1/2 dívá raději na mizerný zbylý analog na pokojovou anténu (z Krkavce) nežli na "kostičkiádu". Když digi jde je to paráda, ale Nova, Prima jsou často v kostkách.. Anténní odborník proměřil, doplnil slabším zesilovačem, přesto asi z 50% dní je příjem výše zmíněných stanic nepřijatelný. Lokaliat Horní Bříza, Plzeň-sever. Prosím o technickou odpověď - nikoli výmluvu. (Václav) 
Na straně operátorů už byly všechny rozpoznatelné chyby vyřešeny, se zvýšením výkonu se nepočítá. Mohlo by Vám pomoci až dojde k vypnutí analogového TV vysílkání, které v některých případech může signál rušit. K vypnutí analogového vysílání z vysílače Plzeň - Krašov dojde 30. září 2009.
skončí mi v dubnu v Praze i kabelovka a budu si tedy muset nějak přeladit nebo pořídit satelit? (Jana) 
Ne, pokud přijímáte TV signál přes kabel (stejně tak satelit či IPTV), vypínání analogového vysílání se Vás netýká. Přechod na digitální vysílání se týká jen diváků, kteří přijímají signál vzduchem z pozemních vysílačů (přes anténu). Je na nich, jestli zůstanou u této formy příjmu signálu, nebo přejdou na jinou (kabelová TV, satelit, IPTV). Nebo TV zruší úplně :-)
dobry den, chci se zeptat proc se u nas s digitalizaci zacina od nejstarsiho systemu MPEG2, kdyz i Slovaci a Polaci zacali rovnou s MPEG4? Nebylo by lepsi zacit s MPEG4, kdyz je to norma pro vysoke rozliseni? Dekuji (Tom) 
MPEG-2 je nejrozšířenější a nabídka koncových zařízení je cenově i technicky jednoznačně nejdostupnější. Když zmiňujete Slovensko a Polsko, zatím jde pouze o plány, v praxi s digitalizací v plném rozsahu bohužel ještě nezačali.
Můžete mi říci, kdy bude digitalizace spuštěna na severní Moravě, konkrétně Nový Jičín ? Děkuji za odpověď (Helena K.) 
Podívejte se na www.digitalne.tv. Morava je podle Technického plánu přechodu každopádně zařazena až na další roky.
O digitalizaci TV v kraji vím všechno,ale o digitalzaci Rádia se nicmoc nemluví. Na DVB-T /S/ je příjem jasný ale co běžné rádio nebo auto rádio,kdy budou v prodeji? Oldřich.MS kraj. (Oldřich) 
Vysílání CVB-T je primárně určeno pro TV vysílání. Rozhlasové vysílání je spíše doplňkem. Digitalizace rozhlasu bude zejména ve formě vysílání v T-DAB ( ). Zatím ale nejsou projekty připraveny. V případě rozhlasového vysílání není nutné analog rušit, je to tedy na rozhodnutí provozovatelů rozhlasového vysílání. Zatím ale není skutečná poptávka po digitálním rozhlasovém vysílání mezi posluchači.
Konečně někdo zveřejnil datum vypnutí v Praze. Kdy začne vysílat ČT spoty na podporu digiatlizace na analogových kanálech? Podora digitalizace na digitálních kanálech je trochu lichá ne?  (jirka) 
Piktogram na kanálech ČT už běží a to jen těm divákům, kteří přijímají signál z Prahy - Žižkova. Spoty poběží v nejbližších dnech a budou doplněny i o nové. Indikátory umístí do analogového TV vysílání i další televize.
Digi noviny jsou dobře a přehledně udělané. Jen ten horoskop¨.  (jenda) 
Nezoufejte. Nevíme jaké jste znamení, ale určitě Vás čeká i něco pozitivního :-)
Kdy bude vypnutá Praha? (jarda) 
Vysílač Praha - Žižkov 30. dubna 2009 a vysílač Praha - Cukrák 31. října 2009. Některé části Prahy ale budou mít možnost přijímat analogový signál ze vzdálenějších vysílačů (např. Buková hora na severu Čech).
Bezva kampaň jde vidět, že ve státě pracují schopni lide.  (ladaa1) 
Děkujeme. Informační kampaň je společným projektem mnoha zainteresovaných subjektů.
Dobrý den, jsme bytové družstvo, které má ve věžáku, kde bydlí 71 rodin společnou anténu. Co máme udělat proto, aby nám hrála televize při digitalizaci vysílání. (vladka) 
NKS vydala v roce 2007 doporučení ohledně společných TV antén, které na podzim 2008 aktualizovala. V zásadě se nejprve musíte na řešení shodnout v rámci Vašeho družstva. Technické řešení poté musí provést odborná firma. Doporučené technické alternativy naleznete na www.digitalne.tv
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč je obraz "v kostičkách" i po několikátém přeladění. Děkuji za odpověď. (Jirka z Prahy) 
Máte zřejmě slabý signál nebo může jít o vadu na anténním systému. Obraťte se na lokálního specialistu, bez podrobnějších informací nelze problém vyřešit.
Jsou naše zákony pro digitalizaci dokonalé anebo ne, a kdo za to případně může? (Petr H.) 
Digitální legislativa má výhodu, že získala výrazně většinovou podporu mezi všemi zákonodárci. Digitalizace je nevyhnutelná. Právní rámec vytvořil podmínky pro překonání zablokované situace, nyní jsme ve fázi realizace. První vypnutí v ucelené oblasti nastane 30. dubna v Praze (vysílač Praha - Žižkov).
Dobrý večer pane Duspivo, jak se vám daří bojovat s NOVOU a dalšími, kteří jednoznačně brzdí digitalizaci a vytvářejí umělé problémy? díky za odpověď a těším se až se konečně ukončí analog. (Petr Halíř) 
Digitalizace není boj, ale společný projekt všech zainteresovaných subjektů. Cílem všech je spokojený divák. Počínaje legislativou se hledalo konsensuální řešení. Aktuálně se do informační kampaně zapojila i TV NOVA, mj. speciálním webem.
jak mám provést digitalizaci v rod. domku, nyní mám domovní zesilovač a rozvody do místností, chci se dívat na různé programy a ne na jeden v celém domě jedná se o 5 pokojů , na to jsem zatím nikde nedostal jednotnou odpověd ,předem díky  (miloš) 
To je podobný případ, jako společné televizní antény. Budˇsi musíte ke každé TV pořídit set-top-box (případně TV s digitálním tunerem), nebo upravit anténu na příjem více digitálních programů. Konkrétní řešení podle lokálních podmínek Vám poskytne spoecializovaná firma.
Od kdy bude digitální vysílání z vysílače Kojál-Brno??? Děkuji. (Alois Zemánek) 
Viz výše, podívejte se na státní informační web www.digitalne.tv
Dobrý den.Kdy se bude vysílat ve formátu MPEG-4 a kdy se bude na Vysočině vysílat digitálně a kdy bude vzpnuto analogové vysílání na Vysočině.Děkuji za odpovědˇ.  (pavel) 
Dobré dopoledne, těším se na vaše otázky. Z mnoha důvodů byl aktuálně zvolen fortamát MPEG-2, na kterém se shodli všichni účastníci přechodu na digitální TV vysílání. Technologický vývoj samozřejmě nelze zastavit a jednou formát MPEG-2 vystřídá MPEG-4 nebo jiná pokročilejší technologie. Co se týče Vysočiny i jiných regionů - přehledně naleznete všechna relevantní data na adrese www.digitalne.tv. Stačí zadat jméno obce ve formuláři.