Blesk totiž zveřejní pouze čerpací stanice, které testy kvality benzinu, nafty či LPG prošly bez problémů a neměly ani další závady. Dnes přinášíme seznam čerpacích stanic z Prahy a středních Čech.

Benzin je výbušný, ale seznam benzinek, které neprošly kontrolou, je ještě třaskavější. Jinak si nelze vysvětlit reakci, kterou vyvolala úterní informace, že Blesk má k dispozici výsledky kontrol České obchodní inspekce na čerpacích stanicích po celém Česku. Zatímco čtenáři se zajímali, jak dopadly kontroly v místě, kde obvykle benzin, naftu nebo plyn tankují, právníci se začali ohánět paragrafy, podle kterých nesmíme ze seznamu zveřejnit ani písmenko.

ČOI: Nás do toho netahejte!

Česká obchodní inspekce se zveřejněním seznamu, který se nám právě z tohoto úřadu podařilo získat, nechce mít nic společného. „Mě do toho vůbec netahejte. Já jsem vám ten seznam neposkytla a ani jsem k tomu nedala souhlas, takže se k němu nebudu vyjadřovat,“ řekla Blesku ředitelka ČOI Jana Příhodová. Odmítla tak potvrdit správnost či případné nepřesnosti v seznamu.

Prodejci: Ano, kontrolovali nás

Náhodně vybrané benzinky, které testem prošly, ale byly sdílnější. Potvrdily nám uskutečněné kontroly a tím i pravost seznamu. Kontrolu ze začátku prosince potvrdil například Petr Požárek, majitel čerpací stanice z Prahy 9. „Byli tady na odběru plynu, nic ale nenašli. U nás je vždycky všechno v pořádku, až pojedete kolem, tak se klidně zastavte,“ řekl Požárek.

Ty, které ale neprošly, mlží a odmítají špatné výsledky potvrdit. Jsou ale i výjimky a jedna síť čerpacích stanic, kterou zatím kvůli stejným šancím na vyjádření nezveřejňujeme, potvrdila data i výsledky kontrol. Dodala navíc vysvětlení, že ke snížení kvality paliva došlo při jeho přepravě z rafinerie…

Poznáte, kdo podvádí?

Informace o tom, že se Blesk chystá zveřejnit seznam čerpacích stanic, které v minulosti prodávaly špatný benzin, vyvolaly bouřlivou reakci i u předsedy představenstva Společenství čerpacích stanic ČR Ivana Indráčka. Tomu vadí, že v seznamu hříšníků jsou v jednom pytli poctivé čerpací stanice, které nezpůsobily vadu benzinu svou vlastní vinou, i šejdíři, kteří přimíchávají do benzinu všechno možné, aby na tom vydělali. „Obávám se, že pokud budete zveřejňovat všechny hříšníky, kteří nevyhověli zákonu o pohonných hmotách, pověsíte na stejnou šibenici ty, jež skutečně prodávali špatné, nekvalitní zboží a šidili stát na daních s těmi, kteří se nedopustili žádné úmyslné manipulace se zbožím a jejich zboží vykázalo v podstatě nevinnou odchylku,“ brání část čerpacích stanic Indráček.

Blesk se proto zatím rozhodl zveřejnit pouze ty čerpací stanice, které všemi testy v minulosti prošly a řidiči tam nemají důvod k obavám, že si natankováním benzinu zničí motor. Tady jsou!

Ve čtvrtek: Jihočeský kraj a Vysočina

123
4
5
6
7
8
9
10
11
12