James Bond
Zatímco jeho dívka je v každém příběhu jiná, značku auta střídá mnohem méně. Během své kariéry agenta 007 jezdil například v Audi nebo Alfě Romeo, ale nejvíc mu při jeho dobrodružstvích pomáhal Aston Martin. S touto značkou jezdil jak Sean Connery (Goldfinger), tak Pierce Brosnan (Goldeneye) či Daniel Craig (Casino Royale - tady ale vůz dopadl dost špatně - viz video).



Batman
Bez svého Batmobilu by netopýří muž v Gothamu bojoval se zločinem jen stěží. Jelikož zločinci v Gothamu nejsou žádní amatéři, Batmobil musí splňovat kritéria, o kterých se nám ani nezdá. Tryskový motor, dálkové ovládání, pancéřování, kulomet a raketomet v základní výbavě. Práce se zločinem není nic žádný med, a tak i Batmobil musí držet krok s novými technologiemi a trendy. Za dobu, co se Batman prohání na televizních obrazovkách a filmových plátnech, se objevilo celkem pět verzí tohohle bouráku, přičemž každý z nich byl skutečným a plně funkčním vozem.



Fantomas
Chudším příbuzným Batmobilu byl bílý Citroën DS, který patřil jednomu z největších zloduchů filmové historie – Fantomasovi. Hlavním pozitivem tohoto auta bylo, že umělo létat. Stačilo posunout páčku směrem doprava, z pod bočních dveří se vysunula křídla, další páčka a vzadu vyjely trysky. Pak už geniálnímu padouchovi nic nebránilo v tom, aby svým pronásledovatelům uletěl.



Upír z Feratu
Jeden z nemnoha českých filmových hororů normalizační éry vyprávěl příběh tajemného závodního auta z firmy Ferat, které jezdilo na lidskou krev. Technickou nedokonalost snímku vyvážil režisér Juraj Herz tíživou atmosférou. V hlavních rolích Jiří Menzel a Dáša Veškrnová.



Simpsonovi
Nejslavnější žlutá rodinka na světě vlastní růžový rodinný automobil. Občas se sice pro potřeby scénáristů svezou i v jiném, ale růžová klasika, která se objevuje i ve znělce seriálu, k nim neodmyslitelně patří. Velkým Homerovým snem pak je mít auto poháněné lihem.



Mr. Bean
Proslulost si získalo i citronově žluté Mini, kterým se prohání Rowan Atkinson jako Mr. Bean. Když je potřeba, dokáže ve svém malém autíčku přestěhovat i křeslo...



Knight Rider
Ač auta různých superhrdinů dokázala mnohé, mluvit umělo jenom jedno - K.I.T.T. z amerického seriálu Knight Rider s Davidem Hasselhoffem v hlavní lidské roli. Zázračným mluvícím autem byl Pontiac Firebird Trans Am z roku 1982. Ten byl ale zásadně modifikovaný. Nejvíce nápadný byl červeně svítící skener na předku a kokpit, který spíš než auto připomínal letadlo. Seriál měl celkem čtyři série, které dávaly dohromady 90 dílů po zhruba 45 minutách. První díl se objevil na obrazovkách 26. září 1982, poslední 8. srpna 1986. Pozdější pokusy o vzkříšení seriálu nebyly příliš úspěšné.

Fotogalerie
13 fotografií