Starostu Prahy 4 Petra Štěpánka zaručeně poznáte podle dvou věcí: má u sebe svou přenosnou kancelář ve formě mobilního telefonu a někde nedaleko od něj bude zaručeně opřené jeho cyklistické kolo.

„Mám svou kancelář nepřetržitě s sebou,“ vysvětlil Petr Štěpánek se svým mobilním telefonem v ruce. Za svým pracovním stolem prý sedí zhruba jednou do týdne s notebookem, když opravdu není zbytí. Jinak je zvyklý všechny elektronické záležitosti odbavovat za pochodu.

Cyklistické kolo, na kterém starosta Petr Štěpánek jezdí denně do práce.
Autor: Daniel Vitouš

V kanceláři starosty, která je vybavena sice vzhledně, ovšem velice účelně, nenajdete příliš dekorace. Snad jen pár trofejí z místních fotbalových turnajů, které tu zůstaly z doby před nástupem Petra Štěpánka do funkce.

Také vzhledem k této skutečnosti nelze v místnosti přehlédnout opřené kolo o stěnu. „Na kole sem jezdím denně. Já ani auto nemám, prodal jsem ho. Máme pro městskou část šest vozů, které se používají hlavně pro seniory, pro školství nebo při převozu dokumentace na jednání zastupitelstva,“ prozradil starosta Štěpánek.

Pracovní stůl v kanceláři starosty Prahy 4
Autor: Daniel Vitouš

„Dnes jsem sem přijel takto v obleku, jen jsem si přes něj přehodil nějakou větrovku,“ vysvětluje Petr Štěpánek, že nepříznivé počasí ho v takovém případě nedokáže rozhodit.

Výhled až na Krkonoše

„Mojí výzdobou jsou mapy,“ poukázal starosta Prahy 4 na stěnu na mapu s tím, že mu v současnosti leží v žaludku hlavně nový územní plán. Při pohledu z okna jeho kanceláře u stanice metra Budějovická jsou hned vidět výškové budovy v okolí. Ty se starostovi Štěpánkovi nelíbí, protože nejsou v souladu s rázem okolní zástavby.

Výhled na Prahu 4 z okna kanceláře starosty
Autor: Daniel Vitouš

„Při dobrém počasí jsou ale odtud vidět Jizerky a Krkonoše,“ naladil opět na pozitivní notu Štěpánek, který během práce nechodí na obědy a stravuje se přímo v kanceláři, protože to prý šetří čas.

Petr Štěpánek během svého působení na úřadě Prahy 4 sestěhoval vedoucí pozice a oddělení k sobě, aby práce byla efektivnější a lidé si nemuseli v rámci jedné budovy volat. V rámci těchto úprav se na místě nachází také organizační oddělení, které se stará o zastupitelstvo.

V této místnosti naleznete také obrovský odpadkový pytel na dokumentaci. „Pokud někdo už něco nepotřebuje, vyhodí to potom sem do recyklace. Myslím tím ovšem cyklus papírů, nikoliv politických idejí,“ zavtipkoval závěrem starosta Štěpánek.

Prohlédněte si kancelář starosty Prahy 4 a výhled z ní:

Fotogalerie
13 fotografií