Vzpomínkovou akci na významného politika a osobnost Česka si nenechala ujít spousta celebrit. Mezi prvními dorazila herečka Bára Štěpánová. Usmívala se na všechny strany a dokonce rozdávala podpisy.

Havel znamenal hodně i pro hudebníka Michala Pavlíčka, který dorazil s novou vizáží. V dobré náladě a s doprovodem se nedožitých 80. narozenin Václava Havla zúčastnila i moderátorka Emma Smetana. Stejně tak komik Tomáš Jeřábek nebo ministr kultury Daniel Herman.

Program začal na všechy čtyřech pódiích ve čtyři hodiny odpoledne. Tomáš Suchý provázel velkou Lucernou. "Všechno to tu stihnout nemůžete, ale přesto si dnnešní večer užijte," prohlásil.

První polistopadový prezident znamená pro širokou veřejnost nezapomenutelnou osobnost. A oslavy 80 let od narození Václava Havla vrcholí právě v sobotu. Lidé si budou moci prohlédnout ojedinělou výstavu fotografií exprezidenta. Ty prostupují celým jeho životem.

Od ledna do června 2016 se v Knihovně Václava Havla sešlo více než 1300 snímků od 200 autorů či majitelů fotografií. V některých případech se jednalo o celou sérii fotek z nedávné doby, jindy o jediný snímek přechovávaný po generace, které budou moci lidé zhlédnout právě při výstavě Hele, Havel.

„Výstava potrvá celý měsíc. Lucernu jsme zvolili proto, že to navazuje na tradici Havlů, jelikož mají k Lucerně vztah po celé generace,“ řekl pro Blesk.cz Pavel Hájek, dramaturg akce VH80.

Křest knihy

Na programu byl i křest knihy, která nese stejné jméno jako vernisáž – Hele, Havel. Michal Žantovský ji ale nechtěl polít šampaňským, to prý knihy ničí. Lucernu ještě rozezní čtveřice pódií, na nichž v průběhu večera vystoupí „80 gratulantů k osmdesátinám“. Mezi pozvanými jsou například Lenka Dusilová, Eva Holubová, nemohou chybět ani The Plastic People of the Universe, Jiří Mádl nebo David Koller.

„V tuto chvíli nemáme žádné „omluvenky“ a počítáme s tím, že přijdou všichni pozvaní hosté, tedy všech 80, kteří zde během večera vystoupí,“ doplnil Hájek.

Podívejte se dovnitř Lucerny očima Blesku:

Fotogalerie
32 fotografií