Rekonstrukce bitvy se podle hlavního organizátora akce Martina Cholinského zúčastnili kromě vojáků z Česka také spolky ze Slovenska, Maďarska, Polska, Německa nebo Británie. Pořadatelé použili k nácviku animační program, který následně rozeslali jednotlivým spolkům. Akci pak secvičili před zahájením s jejich veliteli.

Přípravy rekonstrukce bitvy v pátek narušilo počasí. „Počasí se obáváme každý rok. Včera jsme přišli o několik stanů. Doufáme, že do neděle to vydrží aspoň trochu příznivé,” uvedl Cholinský. Rekonstrukci, která trvala zhruba 90 minut, ztvárnilo na 800 účastníků. Dalších asi 200 lidí v dobových kostýmech se zúčastnilo doprovodného programu.

Sobotou program nekončí

Akce pokračuje i v neděli. Stejně jako v sobotu začíná program v oboře Hvězda od 12:00 a rekonstrukci budou moci návštěvníci zhlédnout znovu od 15:00. Pořadatelé věří tomu, že za oba dny akci navštíví alespoň 3000 lidí.

Na jednom z několika míst bitvy dnes stojí mohyla s pomníkem.
Autor: David Zima

Slavná bitva, na kterou Češi neradi vzpomínají

Bitva na Bílé hoře se uskutečnila 8. listopadu 1620. Utkali se v ní vojsko českých stavů s vojáky Ferdinanda II. Zúčastnilo se jí 21 000 vojáků na straně českých stavů a asi 28 000 vojáků na straně císařství. Pro české dějiny znamenala zásadní obrat, následujícího dne ze země uprchl Fridrich Falcký, dosazený na trůn českou šlechtou. Následovalo období habsburské nadvlády, která i kvůli spisovateli Aloisi Jiráskovi vešla do povědomí jako doba temna.

Fotogalerie
15 fotografií