První máj je nejen lásky čas a svátek práce. Neodmyslitelně je spjat také s tradicí studentských oslav majáles, jež mají vyzdvihovat krásy studentského života. Také letos se několik desítek studentů sešlo v parku Kampa, aby zahájili satirický průvod centrem Prahy až do Karolina - původně nejstarší univerzitní koleje ve střední Evropě. 

První nadšenci se na Kampě scházejí už před desátou hodinou. Není jich příliš, kostýmy jsou ale trefné - letošní průvod se podle organizátorů nese ve znamení významných „osmičkových“ roků české historie. Nechybí tak komunistické symboly, lidové kroje, uniformy Státní bezpečnosti či lidových milicí.

„Do průvodu letos přibyli kejklíři a více muzikantů. Účast je podobná jako loni,“ hodnotí za organizátory Adéla Marková, studentka informačních studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Atmosféra je uvolněná, rozdávají se drobné pochutiny, aby studentům nevyhládlo, i panáky „na kuráž“.

Před jedenáctou už se průvod za hlasitého lomozu a zpěvu lidových písní vydává směrem k Piazzetě Národního divadla. V jeho čele stojí velký kormidelník majálesu, jenž za pomoci policie - té opravdové - průvod vede. Studenti jsou veselí, ale ukáznění. „Přidejte se k nám!“ vyzývají kolemjdoucí, kteří jim úsměvy oplácejí a s nadšením si je fotí.

Video
Video se připravuje ...

Studenti se sešli na Kampě a vyrazili průvodem až ke Karolinu. David Zima

Skandování i proslovy

Po cestě skandují různá hesla, která se každou chvíli mění. Reflektují jimi například nedávné události: „Libeňského mostu se nevzdáme!“ rozléhá se centrem Prahy v reakci na peripetie posledních měsíců kolem havarijního stavu historického mostu, který chce město nechat zbourat a nahradit novým.

Během několika minut průvod přichází k Piazzetě Národního divadla. Zde se také poprvé zastaví, aby mohlo zaznít několik slov. Kandidáti na krále a královnu majálesu mají za úkol pronést proslov „z patra“. Kreativitě se meze nekladou, největší ovace ovšem vyvolají narážky na premiéra v demisi Andreje Babiše: „Slibuju, že nikdy nebudu vládnout v demisi!“ prohlašuje přede všemi jedna z kandidátek. 

Pak už se průvod vydává dál - na Karlovo náměstí, kde se studenti zastavují podruhé. Zazní parodie na politické proslovy Miloše Jakeše, jenž se dnes kvůli nemoci komunistikých oslav prvního máje neúčastní. Pak už průvod pokračuje Vodičkovou ulicí. „Nechte mosty stát a nechte mosty státu!“ skandují studenti před budovou magistrátu v Jungmannově ulici a pokračují dál na Staroměstské náměstí a na Ovocný trh ke Karolinu. Tam bude po 13:00 zahájen program Studentského majálesu. Nabídne divadelní představení, koncerty nebo volbu krále a královny majálesu.

Video
Video se připravuje ...

Prahou prošel alegorický průvod studentů, kteří slaví majáles. David Zima

Na hladký průběh celého procesí dohlížejí policisté, jichž je na prvního máje v ulicích města větší počet. „V souvislosti s řadou oznámených shromáždění provádí pražská policie odpovídající bezpečnostní opatření. Na tomto opatření se v tuto chvíli podílí především uniformovaní policisté z pořádkové a dopravní policie,“ avizoval mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Průvod „jistí“ zepředu i zezadu a dohlížejí i na to, aby co nejméně omezil dopravu v centru Prahy.

Uspořádat takovou nebylo kvůli koordinaci studentů i policie podle organizátorů jen tak, všichni ji navíc připravují bez nároku na honorář. „Děláme to rádi. Je to akce od studentů pro studenty s historickou tradicí, kterou se snažíme dodržovat,“ řekla Marková, jaký význam majáles pro účastníky má.

Tradiční majáles

Tradice studentských oslav příchodu máje sahají až do 15. století. Už tehdy byly spjaty s alegorií i recesí, jež byly tolerovány. V druhé polovině 19. století se majáles stal takřka vlasteneckým svátkem a už tehdy ho provázely průvody masek, jež reagovaly na aktuální situaci, a také volba krále majálesu. Od 50. let se režim snažil mít oslavy pod kontrolou, i přesto si ale studentské oslavy zachovaly společensko-politický kritický ráz. Oficiálně byly povoleny roku 1964 a o rok později byl zvolen patrně nejslavnější král majálesu - americký beatnický básník Allen Ginsberg.

Fotogalerie
36 fotografií