Přestože v pondělí protestovalo několik desítek Pražanů před budovou Transgas, aby ukázali, že je škoda přijít o brutalistní stavbu, společnost HB Reavis si stále stojí za svým. „Jde o vyjádření názorů určité skupiny lidí k dané, již pravomocně uzavřené,  problematice, na které mají lidé v demokratickém státě právo,“ hodnotil pondělní počin mluvčí firmy Jakub Verner.

Zároveň upozoňuje, že jiná skupina lidí, včetně renomovaných architektů, vysokoškolských pedagogů a historiků umění je opačného názoru. „Chybou podle mého názoru bylo umístění takové technicistní stavby v historickém centru města v sousedství Národního muzea," hodnotil situaci architekt Petr Kučera. 

Stejně jako Kučera hodnotí místo i architekti a historici architektury. Například historička Kristýna Drápalová upozorňuje na zajímavý nápad tří oddělených staveb Transgasu, který však podle ní nefunguje. „Často jsou to prostory, kde se člověk necítí dobře. Jsou to prostory nízké, tmavé. Ten prostor od trávení času spíše odrazuje,“ řekla svůj názor Drápalová, která je pro zbourání budovy.

Video
Video se připravuje ...

Alegorické divadlo aktivistů, kteří jsou proti zbourání Transgasu Eva Fornálová

Nízké budovy a zeleň

Společnost HB Reavis dostala souhlas i od ministerstva kultury. „Už vloni ministerstvo konstatovalo, že architektonické kvality souboru budov nevyvažují jeho závažné urbanistické nedostatky,“ řekl Verner. I nadále tak bude společnost pokračovat v přípravách projektu. 

Na místě tří naddimenzovaných budov Transgasu má vzniknout sedm domů, které se přizpůsobí okolnímu měřítku Vinohrad. Společnost zde chystá veřejný prostor se zelení, veřejnosti přístupnými terasami a bezbariérový průchod z Vinohradské do Římské ulice. 

Aktivisté jsou proti

Aktivisté, kteří v pondělí před budovami Transgasu protestovali, s jejich zbouráním nesouhlasí a vadí jim také dle jejich slov „špatný výkon státní správy ve smyslu památkové péče“.

Budeme doufat, že nový ministr ještě zvrátí rozhodnutí odstupujícího ministra Hermana a budeme také doufat, že investor pochopí, že budova Transgasu je tak cenná, že by její zbourání poškodilo jeho pověst,“ řekl Petr Zeman z iniciativy Prázdné domy, která patří mezi několik organizací, které jsou proti demolici.

Jak přesně mají nové stavby vypadat, si můžete detailně prohlédnout na aktuální výstavě, která je v oknech přízemí budovy. Ta ukazuje nejen to, co se tady chystá, ale také dobu minulou, kdy tady Trangas ještě nestál.

Fotogalerie
35 fotografií