Příští rok by měl být obdobím zásadní změny ve fungování Nemocnice Na Františku v srdci metropole. Jde o jediné zdravotnické zařízení takového rozměru, které se v současnosti nachází ve svěřeném majetku pražské městské části. Na základě koncesního řízení by ji však měl převzít „soukromník“.

Obavy Prahy 7

Situaci kolem budoucnosti nemocnice se začala věnovat také Praha 7, protože se na jejím území nenachází žádné zdravotnické zařízení s lůžkovou částí. Nabídka a kvalita služeb nemocnic v sousedních městských částech je proto pro Prahu 7 podle jejího vedení otázkou zásadního významu.

„Zapojení soukromého investora do provozu důležitého městského zařízení se v minulosti mnohokrát ukázalo jako velmi problematické. Jen na našem území lze zmínit areál Výstaviště, Holešovickou tržnici či ostrov Štvanice,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

Praha 1 je „v klidu“

Podle vedení radnice Prahy 1 není důvod se jakkoliv znepokojovat. Výběr nového provozovatele Nemocnice Na Františku má podle místostarosty Daniela Hodka (ČSSD) nastavená přísná kritéria, na základě kterých by mělo dojít nejen k udržení stávajících zdravotnických služeb, ale navíc k jejich rozšiřování například o stomatologii nebo oční oddělení.

„Městská část v současné době na provoz nemocnice hradí zhruba 60 milionů korun ročně bez částky na obnovu přístrojového vybavení, která se běžně pohybuje ve srovnatelných zdravotnických zařízeních mezi 30 až 40 miliony korun ročně. Další uvažované náklady dávají jasný předpoklad, že během příštího roku by Praha 1 musela na řádný provoz nemocnice investovat částku kolem 100 milionů korun,“ uvedl důvody k plánovaným změnám Daniel Hodek.

Zájemci o provoz Nemocnice Na Františku mají podle radnice Prahy 1 doručit své nabídky do první poloviny prosince. „Předpokládám, že do konce roku bychom se mohli dozvědět, zda některý z uchazečů je pro všechny tyto přísné podmínky pro nás vyhovující, či nikoliv. Já sám jsem připraven v případě, že tomu tak nebude, navrhnout nevybrat žádného z případných uchazečů,“ dodal ve svém vyjádření místostarosta Prahy 1.

Fotogalerie
15 fotografií

Nutnost modernizace drahými zdravotnickými přístroji dokazuje také Nemocnice Na Bulovce. Tady na podzim otevřeli zcela nový operační sál: