V centru Prahy je to s nadsázkou během léta jedna předzahrádka vedle druhé. Jen na území Prahy 1 těchto míst, kde si Pražané i turisté užívají příjemného počasí, existuje na 330. Podle Hospodářské komory Praha 1 každoročně první městský obvod a magistrát inkasují za jejich provoz zhruba 150 milionů korun, které si rozdělí rovným dílem. Zároveň je ale systém povolování venkovních posezení pro podnikatele značně nepřívětivý.

„Jsme přesvědčeni, že provozovatelé těchto podniků jsou významní poplatníci města. Je potřeba, aby někdo udělal něco pro zjednodušení povolovacího procesu,“ uvedl místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Filip Dvořák.

V současnosti systém funguje tak, že každý rok musejí provozovatelé předzahrádek vyrazit na úřady. Aby mohli svůj venkovní podnik provozovat, stráví v byrokratickém kolotoči tři dny, ačkoliv oproti loňskému roku na své zahrádce vůbec nic nezměnili.

Filip Dvořák s nadsázkou říká, že po změně by mohl systém fungovat podobně jako nákup lístků do kina. Poslechněte si, jak si změnu představuje:

Vizí Hospodářské komory Prahy 1 je vytvořit aplikaci, která by stejnou službu dokázala odbavit za tři hodiny. Podle Filipa Dvořáka úřady s myšlenkou zjednodušení souhlasí, což redakci Blesk.cz potvrdil i mluvčí magistrátu Vít Hofman. Je ale nejprve potřeba zjistit, kolika provozovatelům skutečně současný systém, který je neměnný od 90. let minulého století, vadí.

„Praha 1 bude nadále postupovat při schvalování dle nastavených pravidel. Automatické přidělování souhlasu není možné, je potřeba vždy řešit zábor v rámci aktuálního stavu daného místa,“ uvedla ke schvalovacím procesům předzahrádek mluvčí radnice Prahy 1 Veronika Blažková.

Předzahrádky v Praze frčí, za jejich povolováním je ale každoročně nepříjemná byrokracie.
Autor: Daniel Vitouš

„Město chce ujistit, že nejde o bouři ve sklenici vody. Máme v současnosti na své straně 50 provozovatelů předzahrádek v Praze 1. Cílem je získat pro naši věc 51 procent z celkového počtu 333 provozovaných míst. Rádi bychom to stihli do konce léta tak, aby elektronická aplikace vznikla v dalších měsících. První žádosti o předzahrádky chodí v únoru, v příštím roce bychom už rádi, aby proběhly právě v nové aplikaci,“ dodal Filip Dvořák s tím, že aplikace takového rozměru z jeho zkušeností může stát 10 až 15 milionů korun. Vznik nové služby by musel vzejít z iniciativy města.

Podívejte se na předzahrádky v pražském centru:

Fotogalerie
11 fotografií