K likvidaci části židovského hřbitova na Žižkově došlo už v 50. letech, kdy však byly jen náhrobky položeny na zem. Až o více jak třicet let později měl na místě vzniknout nový vysílač pro lepší pokrytí Prahy televizním signálem. A starost o náhrobky v té době komunistický režim rozhodně neměl. Tehdy to však bylo drženo v tajnosti.

„V muzejní Galerii Roberta Guttmanna na právě probíhající výstavě jsou vystaveny dvě kostky vzaté v Praze na rozhraní ulice Na Příkopě a Na Můstku z hromady těch, jimiž se v 80. letech dláždila pěší zóna. Kostky jsem vzal osobně jako doklad dobového barbarství,“ popisuje pro Blesk.cz ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Video ukazuje dlažbu v ulici Na Příkopě:

Ten dokonce na kostky s židovskými nápisy na pražské hlavní třídě narazil. „Když se zde před necelými 30 lety budovala pěší zóna, zaujala mě halda pečlivě nařezaných žulových kostek, s nimiž dělníci pracovali. Některé plošky se černě leskly a na nich se skvěla torza číslic a hebrejských písmen,“ popsal již dříve.

„Zbytky nápisů na nich svědčí o tom, že se jedná o rozřezané žulové náhrobky ze židovského hřbitova. Zda šlo o kostky z náhrobků židovského hřbitova na Žižkově, ovšem potvrdit nemohu, k tomu mi chybějí jakékoliv podklady,“ popisuje dále Pavlát.

Na vině komunisté

Za vše podle různých zdrojů mohl právě komunistický režim, který si nelámal hlavu s tím, z čeho kostky jsou, ale bylo potřeba už v té době frekventovanou ulici opravit. I když se někteří Židé proti tomuto záměru postavili, jejich slova vyšla v tehdejší době naprázdno. Kameny tak zůstanou v centru Prahy ještě dlouhou dobu.

„Považuji v každém případě za prakticky vyloučené, že by normalizační vedení Federace židovských obcí či Židovské obce v Praze –  jakkoliv vycházející vstříc mocenským úřadům komunistického státu –  souhlasila s tím, aby byly náhrobní kameny užity tak, jak se v uvedeném případě v Praze stalo,“ myslí si ředitel.

„O tom, že by se dlažba z židovských náhrobků v pražské pěší zóně měla z etických důvodů vyměnit, nikdo neuvažuje. Bylo by to příliš drahé, rozřezané náhrobní kameny již znovu složit nelze. Bylo by ale dobré, aby na místě byla alespoň vysvětlující tabulka,“ popisuje na závěr Pavlát.

„Tento bizarní případ je smutným svědectvím toho, jak bylo za minulého režimu nakládáno s památkami, zvláště pak židovskými. Myslím, že není třeba pěší zónu Na Příkopě předláždit, hlavní je na tento bezohledný akt zvůle a nezájmu nezapomenout,“ zhodnocuje architekt a znalec historické Prahy Petr Kučera.

Znáte podobnou bizarnost v Praze? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
9 fotografií