Web Čeština 2.0 mapuje slangová slova i novotvary z celého Česka. V roce 2008 ho založil novinář Martin Kavka.

„Chtěl jsem někde sbírat slova, která okolo mě šla, která jsem někde zaslechl, viděl, četl. Tak jsem je chtěl mít na jednom místě,“ popsal Kavka v pořadu Selfie z Prahy, co bylo popudem k založení unikátních internetových stránek.

„Navíc slovníky vycházejí jednou za čas, třeba po pěti až deseti letech, než sestaví určitý počet slov. A já chtěl ten slovník okamžitě,“ zmínil další motivaci.

Ve slovníku tak najdete slova jako prahajzl. To je namyšlený nagelovaný týpek z hlavního města, který rád rozdává venkovanům rozumy. Karmagedonem se pro změnu označuje dopravní situace v Praze ráno a odpoledne, tedy když je nejvíce kolon.

„Slovník je otevřený všem. Mohou tam přispívat všichni, kdo zaslechnou nebo spíš vytvoří nějaké nové slovo. Je to totiž i o kreativitě, hraní si s češtinou, ne jen o slovech, která existují,“ říká Kavka.

On před zveřejněním všechna slova prověřuje, nikoliv však cenzuruje. „Spíš jen aby tam nebyly nadávky, osobní útoky na někoho. Aby se tam neobjevily neznámé osoby. Pokud se tam dostanou skutečná jména, tak se to týká politiků nebo skutečně známých lidí,“ popisuje.

Trendem je dělat si legraci z Babiše

Poslední dobou je velmi oblíbeným námětem pro výrazy ve slovníku vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Je to například slovo zčápit, což znamená získat dotaci na soukromý projekt, dále Babišovo ticho, což znamená ticho, které panuje na poradách po zastrašení nadřízeným. A pak je to třeba babišovné, což je výraz spojený s EET,“ směje se Kavka.

Ale Babiš není sám terčem vtipů. Premiéra Bohuslava Sobotku najdete pod výrazem ozubená pleš. Hodit Zemana znamená zakopnout, a to podle vrávoravého kroku hlavy státu. Klausův hmat pak poukazuje na trik, kterým exprezident Václav Klaus získal pero při státní návštěvě v Chile.

„Ve slovníku je nyní více než 7200 slov. Denně jich přibývá 65 až 80,“ dodává autor projektu.

Ten má pro letošek cíl vydat slovník knižně. Do publikace zanese ty nejzajímavější novotvary.

Co znamená k*ndodrom, Jižní stojka, tramsexuál, slimák, kaštan nebo zbohnit se? Podívejte se na reportáž ve zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Dechberoucí snímky Prahy: Fotograf ukázal, jak vznikají! A kde stojí k*ndodrom? Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!