Přezdívku „podělanej Karlštejn“ získala stavba v Papírenské ulici ze dvou důvodů. Karlštejn proto, že jde o krásnou budovu, a podělanej z důvodu, k jakému účelu sloužila.

„Budova je postavena v industriálně secesním stylu. Na začátku 20. století se stavělo tak, aby to bylo krásné,“ popsala v pořadu Selfie z Prahy zástupkyně ředitele čistírny Lucie Růžičková, proč zrovna stavba pro odvod splašků je tak nádherná.

Během prohlídek, které se konají v domluvených termínech po celý rok, navštívíte místnosti, kde uvidíte, jak celý proces čištění vody od nečistot probíhal.

A stavba fascinuje i filmaře. „Natáčel se tady třeba Mission Impossible IV: Ghost protokol,“ popsala Růžičková. Kanálama tu ale neutíkal jen Tom Cruise, k úprku je využil i Gérard Depardieu ve filmu Bídníci.

„Z českých děl tu nedávno natáčeli třeba seriál Neviditelní,“ dodala zástupkyně ředitele.

Budova ale neslouží jen jako muzeum. Firmy ji rády využívají i pro pořádání večírků, konají se tu také svatby. Najdete zde i kavárnu Továrna.

Na to, jak vnitřek bývalé čistírny vypadá, se podívejte v pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i lidi v MHD, kterými se baví internet:

Video
Video se připravuje ...

Těmito lidmi v MHD se teď baví internet! A v Praze postavili „podělanej“ Karlštejn. Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly pořadu Selfie z Prahy najdete ZDE!