Na jindy frekventované Korunovační ulici v Praze vystřídala kolony aut na pět měsíců těžká technika. Na místě proběhly rozsáhlé rekonstrukční práce, během kterých došlo na kompletní výměnu prakticky všeho, co souvisí s dopravou a městskou infrastrukturou.

„Výměna mostu stála 60 milionů korun, navazující komunikace byly opraveny za 36 milionů. Nová světelná signalizace stála kolem 4 milionů korun. Navíc se tu ještě dělala kompletní výměna inženýrských sítí,“ vysvětlila tisková mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Pracovníci firmy umísťují na novou silnici přechod pro chodce.
Autor: Daniel Vitouš

Kromě povrchových úprav se tak pod Korunovační nachází nový vodovod, plynovod nebo nové sítě pro telekomunikaci či internetové služby. „Všechno se vyřešilo tak, aby se nejlépe 40 let nemuselo do komunikace sáhnout,“ prozradila Lišková.

První auta už za několik hodin

Ačkoliv ještě v pátek 9. prosince odpoledne byla Korunovační v oblasti kolem mostu nad železnicí uzavřená, už za pár hodin má být všechno jinak. V sobotu 10. prosince dopoledne tudy projedou první auta.

„V sobotu kolem desáté hodiny dojde k odstraňování značení, která po celé Praze upozorňují na uzavírku Korunovační ulice. Zhruba od 12 hodin by tu měl být určitě bezproblémový plynulý provoz,“ uvedl přímo na dokončující se stavbě náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Místo bude ještě několik týdnů částečně vypadat jako staveniště, některé dodělávky se totiž budou realizovat během pracovních dnů za provozu, podle Dolínka ale nebudou automobily nijak omezovat. Prioritou bylo, aby se dopravní tepna zprovoznila ještě během adventního shonu.

Bezpečnější a tišší provoz

Řidiči v Praze byli v Korunovační ulici od mostu směrem na Prahu 6 přes náměstí Pod Kaštany zvyklí jezdit po kostkách. Po rekonstrukci je s touto praxí konec. „Došlo k nahrazení kostkové dlažby na vozovkách za asfalt. Předchází se tím k situacím, kdy zde v prudším kopci docházelo k častým drobným nehodám,“ řekl náměstek Petr Dolínek.

Kostky v Korunovační ulici zmizely, řidiči budou jezdit po asfaltu.
Autor: Daniel Vitouš

V případě vlhké vozovky v Korunovační ulici řidiči mnohdy svá auta nedobrzďovali a srážky zde podle Dolínka nebyly ničím neobvyklým. Kromě bezpečnějšího provozu výměna povrchu vozovky slibuje také snížení hluku, který dopravní provoz v ulici způsoboval.

Jak to bude v Praze 6?

Velký otazník v současnosti stále visí nad dopravní situací v Praze 6. Od uzavírky Korunovační ulice během letních prázdnin totiž docházelo ke značným komplikacím v oblasti Vítězného náměstí. Z toho důvodu radnice Prahy 6 požadovala nárazové uzavírání výjezdu z tunelu Blanka na Svatovítskou ulici, aby se ulevilo dopravě.

Praha 7 plošně zakázala segwaye, u mostu se proto objevilo adekvátní značení.
Autor: Daniel Vitouš

V praxi k tomuto opatření zatím ještě nedošlo, pokud však zprovoznění Korunovační ulice nezamezí častým dopravním kolapsům v oblasti „Kulaťáku“, je městská část připravena opět požadovat uzavírání výjezdu z tunelového komplexu.

„Po Korunovační ulici může denně projet 15 až 20 tisíc vozidel. Otevření vítáme jako ten nejlepší vánoční dárek,“ řekl pro Blesk.cz starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Poté čekají radnici dva měsíce čekání, jestli v ulicích Svatovítská a Jugoslávských partyzánů opadnou kolony. „Pevně doufám, že se tak stane. V opačném případě budeme muset zopakovat žádost o uzavření výjezdu z Blanky,“ doplnil starosta.

Rekonstrukce Korunovační ulice po dlouhých měsících finišuje.
Autor: Daniel Vitouš

Takové opatření však náměstek primátorky Petr Dolínek odmítá. „Uzavírání Blanky je dopravní hloupost. Za město jsme řekli, že po dobu uzavírky Korunovační jsme na to připraveni. Nikdy na to ale nebudeme připraveni v dalších měsících, protože tunelový komplex a vůbec městský okruh má sloužit k tomu, aby propojoval Prahu. Pan starosta si vytvořil jakousi mantru, ke které se upíná, místo aby začal něco konečně realizovat,“ řekl Dolínek.

Podle magistrátu bude rozhodující, co se s dopravou v oblasti bude dít během ledna a února, kdy se uklidní předvánoční situace a bude možné reálně situaci zhodnotit. Do té doby v oblasti kolem Vítězného náměstí zůstanou dočasná opatření, jako sdílený pojezd pro tramvaje a autobusy nebo semafor na Vítězném náměstí.

Rekonstrukce Korunovační ulice po dlouhých měsících finišuje.
Autor: Daniel Vitouš

Pamětní deska se vrátí

Na sociálních sítích vzbudila rozruch situace kolem pamětní desky, která se na staré konstrukci mostu v Korunovační ulici nacházela. Byl na ní nápis „Zde padl v době Pražského povstání František Batelka, čest jeho památce“.

Na nové mostní konstrukci se deska až do pátku 9. prosince neobjevila. Přímo na stavbě však redakci Blesk.cz stavební firma ujistila, že pamětní deska je v pořádku a před zprovozněním ulice se vrátí na své místo.

Podívejte se na dokončování rekonstrukce Korunovační ulice:

Fotogalerie
21 fotografií