Společenská odpovědnost firem jako by se vytratila z povědomí podnikání. Mnohým jde pouze o výdělek a často se zapomíná také na obyčejné lidi, říkají zastánci lidských práv. Celosvětovou „rovnováhu“ tak udržují neziskové organizace, které se snaží pomáhat právě potřebným. Ne vždy to ale stačí. Na zlepšení budoucnosti v oblasti životní stylu, podnikání nebo životního prostředí se bude snažit najít recept summit OSN, který od středy hostí Praha.

Jak se společenská odpovědnost projevuje

Pod slovním spojením „společenská odpovědnost“ se může skrývat téměř cokoli a málokdo si umí představit její dopady na samotné občany nejen České republiky. „Se společenskou odpovědností se setkáváme každý den. Působí na každého z nás, ať už ji vnímáme ve větší či menší míře. Její význam je nezpochybnitelný, je totiž propojena s hodnotami, které tvoří základ naší společnosti,“ snaží se vysvětlit význam summitu náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Setkání 300 čelních světových představitelů má za cíl výhradně „inspiraci soukromého, veřejného a neziskového sektoru k intenzivnější spolupráci. Klademe důraz na využitelnost zkušeností světových firem skrze příspěvky osobností a špiček v oboru udržitelného podnikání, lidí, kteří v ČR doposud nevystoupili,“ doplňuje slova Havlíčka vedoucí národní sítě UN Global Compact ČR Lucie Mádlová.

První krok je za námi, nejistá budoucnost před námi

Lidé v dnešní době si uvědomují, že kvalitní životní styl něco stojí. Lidé v Česku mnohem více než dříve šetří energiemi, vyhýbají se plýtvání potravinami, šetří vodou a třídí odpad, ukazuje výzkum agentury Ipsos. Otázkou je, zda v tomto trendu lidé a firmy budou pokračovat i nadále. „Nelze opomenout ani to, že mladou, nastupující generaci tato témata velice zajímají a zapadají do jejich životní stylu,“ dodává Mádlová.

Na Summit Global Compact 2030, který se koná 4. května 2016 ve Veletržním paláci pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu, se sjíždí na 300 světových klíčových hráčů ovlivňujících celosvětovou budoucnost udržitelného podnikání. Účastníci mají za cíl posunout do praxe vizi nových Cílů udržitelného rozvoje, jež mají ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru do roku 2030 vyřešit zásadní problémy pro naši planetu.

Fotogalerie
5 fotografií