Co všechno zajišťují Pražské vodovody a kanalizace v Praze (PVK)? 

PVK provozují vodohospodářskou infrastrukturu hlavního města Prahy, zabýváme se výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod.  Pitnou vodou zásobujeme 1,26 milionu obyvatel Prahy a 190 tisíc obyvatel Středočeského kraje. Délka provozované vodovodní sítě včetně přípojek činí 4 324 kilometrů, délka stokové sítě včetně přípojek pak 4 623 kilometrů. Kromě své hlavní činnosti také zajišťujeme havarijní opravy vodovodních a kanalizačních sítí.

Kolik je v Praze čistíren vody?
 
PVK v Praze provozují Ústřední čistírnu odpadní vod v Bubenči a 20 pobočných čistíren v okrajových částech metropole.
 
Jak často se dělají analýzy pitné vody?
 
Prakticky neustále, loni jsme provedli 5 190 odběrů vzorků na celé vodovodní síti od úpraven vody až ke kohoutku u koncového zákazníka.

A stalo se, že některý neprošel? Co se děje potom?

Přes 99 procent odebraných vzorků je v pořádku. Pokud je některá z hodnot špatná, zjišťujeme příčinu.

Kolik vody vytočí průměrná domácnost v Praze?
 
Čtyřčlenná rodina v Praze denně spotřebuje v průměru 425 litrů vody
 
Kolik cisteren na vodu má PVK k dispozici, kdyby se stala mimořádná událost?
 
K dispozici máme 60 voznic a 8 autocisteren. Využíváme i hydrantové nástavce a jako novinku jsme v loňském roce zavedli náhradní zásobování balenou pitnou vodou. Jedná se o unikátní projekt v rámci České republiky. Vodu do dvoulitrových sáčků stáčíme v Úpravně vody v Káraném a po Praze je distribuována v kontejnerech.

Fronta na pitnou vodu v pražských Dejvicích.
Autor: Blesk - David Malík


 
Jak moc se znečišťuje potrubí a jaké problémy může způsobit olej či tuky, které lidé vylévají do záchodů?
 
Největší problémy nám způsobují právě restaurační provozy, které ve velkém množství vylévají oleje přímo do odpadu. Pokud se tuky dostávají do kanalizace je totiž velmi pravděpodobné, že dříve nebo později dojde ke snížení průchodnosti nebo k ucpání.

Existují takzvané tukové lapoly, můžete nám přiblížit, o co se jedná?
 
Laicky řečeno jsou to lapače tuku. Měly by jimi být osazeny všechny restaurace, školy, jídelny, menzy a vývařovny.
 
Způsobují problémy i drtičky odpadu, jsou povolené?
 
Zbytky jídel a odpad z kuchyňských drtičů do kanalizace nepatří. Zbytky potravin v kanalizaci podporují život různých živočichů. Odpad z kuchyňských drtičů zanáší kanalizaci usazenými pevnými látkami, na které se váží zejména tuky, což může mít za následek snížení průtočnosti kanalizačních přípojek až po jejich úplné ucpání.

Jak je na tom Praha s měkkostí, respektive tvrdostí vody v poměru k ostatním krajům v ČR?
 
Toto srovnání je velmi ošidné, vždy záleží na tom, z jakých zdrojů jsou jednotlivé oblasti zásobovány. Obecně platí, že podzemní voda je tvrdší a povrchová je měkčí. Praha je ze 75 procent zásobována z povrchového zdroje na Želivce a z 25 procenty z podzemních zdrojů v oblasti Káraného. Drtivá většina odběratelů v Praze je zásobována směsí želivské a káranské vody. Jejich podíly se různí podle lokalit. Například na severu Prahy je vyšší podíl káranské vody a tak lidem z kohoutku teče tvrdší voda než na jihu metropole.



Jak probíhá deratizace stokové sítě?
 
Stav potkanů se snažíme na přijatelné úrovni udržovat po celý rok. Nejintenzivnější práce však probíhají při celoplošné deratizaci od dubna do října. V uplynulém roce jsme nastražili 9 tisíc kilogramů speciálního přípravku.

Co se při čištění vody dá nalézt za netypické věci a co všechno jsou schopni lidé vyhodit?
 
Prakticky úplně všechno. Nechvalně známé injekční stříkačky, hygienické potřeby či oblečení. Lidé nemají zábranu do kanalizačních stok vyhodit například matrace, kusy nábytku nebo nepotřebný stavební materiál.

Jaký má vliv na vodu ozonizace a k čemu vlastně dobrá? Nemůže vodu poškodit při špatném dávkování?
 
Ozonizace probíhá na Úpravně vody Želivka, hlavního zdroje pitné vody pro Prahu, a výrazně zlepšuje chuťové a vzhledové vlastnosti pitné vody. Není se čeho obávat, vše je pod přísnou kontrolou.

Proč se opět zvýšila cena vody pro Pražany?
 
O růstu ceny vodu rozhodla Rada hlavního města Prahy. PVK nebyly iniciátorem tohoto kroku. 

Jak se v Praze čistí voda?
 
Současná Ústřední čistírna odpadních vod je mechanicko-chemicko-biologická čistírna. Průměrný přítok odpadní vody v posledních letech činí necelé 4 metry krychlové za sekundu odpadní vody. Čistírna biologicky odstraňuje uhlíkové znečištění a částečně nitrifikuje amoniakální dusík. Fosfor se z vody odstraňuje srážením železitými solemi. Technologická čistící linka sestává z lapačů štěrku, jemných česlí, podélného provzdušňovaného lapáku písku, primárních usazovacích nádrží, aktivačních nádrží s jedmnobublinnými aerátory, dosazovacích nádrží a regenerační nádrže vratného kalu. 

Kolik odstávek vody k občanům během roku proběhne?
 
Loni proběhlo 244 plánovaných výluk v dodávkách pitné vody. Zároveň jsme museli řešit přes čtyři a půl tisíce havárií z důvodů stáří a stavu vodohospodářské sítě. Dlouhodobě se snažíme snižovat délku odstávek.
 
Jaká městská část má největší spotřebu vody?

Statistiku pro jednotlivé městské části nevedeme, protože v Praze je voda distribuována zásobními pásmy, které překrývají hranice městských částí. Nejvyšší roční spotřebu má zásobní pásmo Pankrác.