Festival Na hlavu je filmovým festivalem o duševním zdraví a mysli. Přesto nečekejte projekce nudných dokumentů, mezi promítanými snímky objevíte například italskou komedii Naprostí cizinci z roku 2016, která přesahuje 80% bodové hodnocení od diváků na Československé filmové databázi.

Součástí festivalu jsou workshopy, diskuse i přednášky předních vědců z této oblasti.  „Přibližuje problematiku mozku a jeho onemocnění, psychologické a psychiatrické péče, spánku, sexuality, umění, drog, virtuální reality a mnoho jiného. Návštěvou festivalu diváci přispějí na destigmatizační aktivity, jež pomáhají zlepšovat kvalitu života lidí s duševním onemocněním“, popisoval Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví, který festival pořádá.

Stigmatizace lidí s duševním onemocněním je v Česku dle pořadatelů velmi výrazná. „Podle dřívější studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví a 3. Lékařské fakulty UK by například soused s duševním onemocněním nevadil jen 25 % respondentů. Pro srovnání v Anglii by takový soused nevadil 72 % respondentů,“ vysvětlovala Pavla Chlebounová, ředitelka festivalu, že život lidí s duševním onemocněním bývá složitý. Celý program festivalu objevíte tady.

Kdy: 27.–29. dubna
Kde: Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí
Za kolik: 70 až 100 korun za projekci

Fotogalerie
4 fotografie