Událost se odehrála 21. září v Plzni při výjezdu z centra směrem na Lochotín. Policisté jedoucí v černém mercedesu se tu v místě zúžení, které vzniklo stavebními úpravami, snažili zprava podjet bílou dodávkou s invalidním označením. To se nelíbilo panu Josefovi, a tak na černý mercedes zablikal.

Jenže tohle policejní posádku rozčílilo a na palubní desce tak spustili maják. „Začali mého klienta pronásledovat až k semaforům, kde před něj vjeli a donutili ho zastavit. Odbočit na benzinku se totiž kvůli betonovému zátarasu nepodařilo. Klient se bál, chtěl vidět průkaz, místo toho ale policisté v civilním oblečení a s tmavými brýlemi vystoupili ven s pistolí v ruce,“ popisuje událost advokát pana Josefa Ronald Němec.

Policisté muže udeřili do obličeje a stále na něj mířili pistolí. „Po opakované výzvě nakonec ukázali i průkaz a poté odjeli. Můj klient byl celou dobu v kontaktu s linkou 112, nakonec ale šel na policejní služebnu, kde mu bylo pod nátlakem porazeno, ať událost nechá takzvaně plavat, že se jedná o vysoce postavené důstojníky tajné policie,“ dodává Němec. Pan Josef má z celé události vážné psychické problémy. Advokát proto podal trestní oznámení a celou událost nyní šetří i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Policie poslala omluvný dopis

Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje celou událost prošetřilo. „Na základě výsledku šetření zdejší součásti bylo jednání a chování zakročujících policistů postoupeno náměstku ředitele krajského ředitelství pro vnější službu k přijetí kázeňského opatření. Předmětné pochybení bylo ojedinělé a v současné době byla přijata taková opatření, aby k obdobnému jednání již v budoucnu nedocházelo. Za předmětné chování se Vám omlouváme,“ zaznělo v omluvném dopise od policie.

Advokát vyzývá svědky

„Chtěli bychom apelovat na svědky, kteří si událost točili na telefon, aby nám materiál pro případné soudní líčení poskytli,“ žádá veřejnost Ronald Němec.

Byli jste svědky této události a máte materiál, který by mohl sloužit jako důkaz u soudu? Ozvěte se na nám na tip@blesk.cz

Fotogalerie
6 fotografií