Reakce lidí na místě byly různé. V davu byl například muž, který kvůli hře, ve které Ježíš znásilňuje muslimku, už 24 dní nejí.

Aktivisté v sále zpívali a dělali hluk. Zbytek diváků v hledišti začal podle zpravodaje ČTK naopak hercům, kteří dál hráli, tleskat a skandovat: „Slušní lidé, domů!“ Proti uvedení kontroverzní inscenace se vzedmula vlna protestů, její odpůrci protestovali už odpoledne na Zelném trhu.

Neúspěšný dialog vyřešil Antikonfliktní tým

Pokusy navázat dialog před příjezdem Antikonfliktního týmu neuspěly. Na jeviště začali vstupovat i další diváci, kteří před aktivisty tančili.

Proti inscenaci se znásilňujícím Ježíšem protestovali už dříve příslušníci katolické církve i někteří politici. Při sobotním uvedení inscenace jen vyvrcholily dosavadní snahy odpůrců hry zamezit uvedení inscenace.

Vpodvečer se na na Zelném trhu shromáždilo na protest proti kontroverzní inscenaci asi 200 lidí. Těsně před začátkem představení v 19 hodin se přítomný předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek a méně než desítka jeho příznivců pokusila zabránit ve vstupu do divadla části návštěvníků představení. Antikonfliktnímu týmu se sládkovce nakonec podařilo dostat od vstupu.

V 19:30 byl pak už na náměstí relativní klid, aktivisté mluvili před dveřmi do divadla o boží království. V dolní části náměstí zněla hudba, kterou poslouchali další lidé, kteří přišli protestovat proti uvedení hry. Tyto akce byly ale pokojné.

Na náměstí se protestovalo už odpoledne. Dorazili křesťanští aktivisté, kteří - slovy jednoho z řečníků - vyhlásili vládu Krista nad městem a mluvili o kulturním barbarství. Kritické reakce části brněnské veřejnosti vyvolala zejména fotografie z představení, na které postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu.

Penzista drží hladovku a vlajky v pochvě

Policie v době předtavení uzavřela ulici u divadla a nesmělo se tam ani procházet. Z obou stran stálo několik desítek lidí, kteří vtipkovali, že je to obousměrná ulice, kterou není potřeba uzavírat. Jeden z přihlížejících prohlásil: „No jo, ale vždyť on je tam páchán trestný čin, Ježíš znásilňuje muslimku. Tak policie zajišťuje místo činu.“

Naděžda Mišustovová (85), jejíž tatínek byl Rus a dědeček pravoslavný kněz, tvrdila: „Jsem tady proto, aby si všichni uvědomili, že někdo, kdo byl ukřižován, nemohl v takovém stavu sestoupit z kříže a kohokoli znásilnit, celý život jsem pracovala v nemocnici, tak vím, o čem mluvím.“

Ludmila Reichlová připojila: „Muslimové jako první uznali Ježíše za proroka a nechápu, proč ho tímto způsobem dehonestují.“ To Václav Lamr (75) prohlásil: „Kvůli představení už 24 dní držím hladovku a čtvrtý den jsem bez vody a je to kvůli tomu, že tohle je znevážení Ježíše Krista.“

V hledišti se sklékali do naha i diváci

Přibližně v osm hodin byli Slušní lidé z divadla vykázáni. A to poté co si na jevišti jedna z muslimských hereček vytáhla z pochvy českou vlajku. Před devátou hodinou bylo z divadla vyvedeno dalších 15 lidí.

Iva Syptáková, která se představení účastnila, zmínila, že v divadle bylo 15 křesťanů, ve chvíli, kdy docházelo ke scéně, kdy Ježíš začal znásilňovat muslimku, začali proti tomu protestovat. A tak i oni byli z divadla vyvedeni. Žena dále tvrdila, že to, co se v divadle dělo, bylo neskutečné, brutální a uráží to nejen náboženství, ale i celou Českou republiku.

Paní Terezie, která byla z divadla vyvedena o představení, tvrdí, že se nejedná o divadlo, ale o obyčejnou pornografii. Dva diváci v hledišti se prý dokonce také vysvlékli úplně do naha.

V devět hodin divadlo skončilo a aktivisté se pomalu rozcházeli. Miroslav Sládek vyzval návštěvníky divadla, ať dojdou mezi lidi: „Nestyďte se přitom za svou deviaci, ta je už v dnešní době normální.“

Upozorňujeme, že snímky v galerii nejsou vhodné pro děti mladší 18 let!

Fotogalerie
50 fotografií