„Asi pětina případů končí smrtí,“ řekla Veronika Ovesná z krajské hygienické stanice. Lidé mohou nebezpečí snížit očkováním, senioři nad 65 let ho mají zdarma.

Zvýšenému riziku onemocnění pneumokokovým zápalem plic jsou vystaveni lidé trpící cukrovkou, astmatem či nemocemi srdce. Pneumokokový zápal plic pro ně bývá život ohrožujícím stavem.

Pneumokok zabil dánského prince i básníka Máchu

Inkubační doba mezi vniknutím bakterie do těla a prvními příznaky je jeden až tři dny. Nemoc má obvykle prudký začátek s vysokou horečkou, kašlem, bolestí na hrudi a dušností. „Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí nebo od přenašeče,“ varovali hygienici.

„Pro předcházení je velice důležitá prevence a v neposlední řadě i očkování především u rizikových skupin,“ upozorňuje přednostka plicní kliniky Fakultní nemocnice Brno Jana Skřičková.

Zápal plic se nevyhýbá nikomu a je stejně nebezpečný jako v době, kdy v jeho důsledku zemřel Karel Hynek Mácha. Letos v únoru zemřel na plicní infekci i manžel dánské královny, korunní princ Henrik. „Na zápal plic umírá až patnáct procent těch, kteří jsou léčeni v nemocnici,“ upozornila profesorka Skřičková.

Ohroženy jsou i děti

Pneumokokové onemocnění není běžné nachlazení. Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je kulovitá bakterie velikosti zhruba dva mikrometry (tisícina milimetru), typicky se shlukuje do dvojic, takže pod mikroskopem má tvar kávového zrnka. Při vstupu pneumokoka do mozkových obalů může vzniknout meningitida. Ta může i po vyléčení zanechat trvalé následky, jako je poškození zraku a sluchu, ochrnutí nebo zejména u dětí poruchy mentálního vývoje.

VIDEO: Stanislav Zindulka se nechal očkovat proti pneumokokům. Činí tak jen minimum seniorů.