Oproti letošku vydáme na drogovou prevenci o více než tři miliony korun víc než letos. Částka tedy stoupne na 11 milionů korun. Díky tomu můžeme posílit prevenci a snižovat rizika závislosti hlavně u dětí, mladistvých a mladých dospělých,“ uvedl náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (33, Žít Brno).

Krok radnice oceňují například strážníci. „Například z počtu nalezených injekčních stříkaček vidíme, že počet narkomanů stoupá. V roce 2014 jich strážníci z ulic sesbírali 1259, o rok později 2190 a loni už 2357. Letošek je rekordní, je to zatím 2422 jehel,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Podle policie je nutné se zaměřit hlavně na žáky 2. stupně základních škol a prvních ročníků středních škol. „Velkým problémem je hlavně alkohol a marihuana. Mnozí si například myslí, že pěstovat několik rostlinek konopí pro vlastní potřebu je legální. Alkohol je navíc silně návykový. Děláme proto pravidelně na školách preventivní akce,“ řekla policejní mluvčí Zdeňka Procházková.

Postoj brněnské radnice oceňují i další odborníci. „Velkým problém je alkohol. České děti s ním získávají první zkušenosti už ve 12 letech a holdují mu nejvíc ze všech v celé Evropě. Každoročně navíc u nás na následky alkoholu zemře 400 lidí,“ upozornila předsedkyně Asociace nestátních organizací Helena Rampachová.

VIDEO: Brněnští strážníci pravidelně sbírají z ulic použité injekční stříkačky narkomanů, aby nezranily hlavně malé děti či zvířata.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci čistili rizikové lokality města od použitých injekčních stříkaček a jehel narkomanů. Městská policie Brno