„Operátorka Krajského záchranného operačního střediska ihned zahájila s volajícím telefonicky asistovanou resuscitaci a zároveň vyslala na místo tři týmy zdravotnické záchranné slžby, včetně lékaře neonatologa,“ řekla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Zdravotníci přijeli do domu rodičky, dítě převzali a pokračovali v rozšířeném oživování. Vše marně. „I přes veškerou snahu všech členů posádky se u dítěte nepodařily obnovit životní funkce,“ konstatovala mluvčí. Okolnosti tragédie, která se odehrála před dvěma týdny, vyšetřuje policie.

Podle Kropáčkové domácích porodů na jižní Moravě v poslední době rychle přibývá. Hned druhý den po tragédii vyjížděl lékařský tým k dalšímu domácímu porodu. Ten však dopadl naštěstí dobře. Tragicky však skončil domácí porod na konci dubna. Podle Unie porodních asistentek šlo tehdy o překotný porod.

Přesné statistiky »domácích rodiček« nejsou k dispozici. „Ne každý porod je domácí, ne vždy při komplikacích jej pak matky přiznají. Někdy řeknou, že šlo o překotný porod. A o těch bezproblémových domácích se ani nemusíme dozvědět,“ doplnila mluvčí záchranky.

Plánované domácí porody představují v Česku ožehavé téma. Část matek si je přeje jako alternativu k porodnicím, lékařská obec je většinově odmítá jako hazard.

Unie porodních asistentek: Žádnou hysterii

„K případu zatím nemám podrobnosti. Nejčastěji ale dochází v těchto případech k úmrtí dítěte kvůli vrozené vadě neslučitelné se životem,“ uvedla Kateřina Hájková Klíčová, předsedkyně Unie porodních asistentek. „Místo hysterie kolem domácích porodů je důležité, aby policie okolnosti případu důkladně prošetřila,“ dodala.

Rodit doma je riziko

Z pohledu přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavla Ventruby je domácí porod neúnosným rizikem. „Bereme to jako cestu zpátky, nezodpovědnost rodičů za situace, kdy je na klinikách vyškolený personál, lékaři a veškeré vybavení,“ vyjádřil se kategoricky. Komplikace při domácích porodech mohou podle něj mít osudové následky. „Nastává časová prodleva, než mohou lékaři kvalifikovaně zasáhnout,“ dodal Ventruba.

VIDEO: Bitvu o informace k domácím porodům rozhodl až Ústavní soud.