Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Porod na Blanensku skončil tragicky. Lékař řekl, jak zmírnit podobné riziko

Překotný porod doma? Lékař radí, co dělat.
Překotný porod doma? Lékař radí, co dělat.  (Autor: Profimedia, Pronatal Kolín)
Autor: ula - 
22. dubna 2017
05:50

Tragicky dopadl porod v malé vísce na Blanensku. Unie porodních asistentek uvedla, že se jednalo o překotný porod a žena plánovala rodit v nemocnici. Záchranáři ale tvrdí, že to byl plánovaný domácí porod. Dítě se jim už nepodařilo oživit, matka skončila v nemocnici a její stav je stabilizovaný. Odborník Štěpán Budka pro Blesk.cz řekl, co dělat, pokud začne žena neplánovaně rodit doma. 

Podle Unie porodních asistentek žena plánovala porod v porodnici, kam docházela na pravidelné prohlídky. Podle prohlášení se jednalo se o tzv. překotný porod, takže se dítě narodilo doma velice rychle.

„Porodní asistentka, která o ženu pečovala v těhotenství, byla v průběhu porodu s rodinou v telefonickém kontaktu a doporučila zavolat záchrannou službu. Dítě bohužel po přestřižení pupeční šňůry přestalo dýchat a záchranářům se ho nepodařilo oživit,“ řekla výkonná ředitelka unie Kateřina Klíčová.

Jenže záchranáři uvádějí, že se jednalo o domácí porod, který nevyšel. A mají proto mít i důkazy.

Co je překotný porod?

Překotný porod je spontánně probíhající porod, který trvá méně než dvě hodiny. Rodička bývá překvapena nástupem děložních kontrakcí a často bývá ohrožena poraněním děložního hrdla, pochvy, vznikem trhlin hráze a krevních výronů. Ohroženo bývá i dítě, hrozí přetržení pupečníku a vykrvácení novorozence.

Podle Štěpána Budky z Pronatal Kolín může překotný porod potkat kohokoliv, více jsou však ohrožené vícerodičky.

„Žádný manuál, co v případě nečekaného porodu dělat, není, je třeba okamžitě zavolat záchranku,“ uvedl Budka a dodal: „Žena by se ale v každém případě měla uvést do polohy, která je pro ni nejoptimálnější. Je schopná porodit i sama, ale závěr porodu je velmi rizikový, zvláště v domácím prostředí.“

Pokud už se dítě narodí doma, radí lékař neoddělovat pupečník. „Pokud bych se k takové situaci dostal já, tak bych dítě dal do drenážní polohy, tedy otočil hlavičkou dolů, a nechal odejít plodovou vodu. Pokud bych zjistil nepřítomnost dechu nebo srdeční akce, je třeba začít resuscitovat,“ popsal možnou situaci Budka.

Lékař: Kvalita porodnictví v Česku je vysoká

„Jsem velký odpůrce domácích porodů, nicméně pokud někdo doma rodit chce, tak ať se seznámí se všemi riziky,“ zmínil Budka, aby pokračoval: „Myšlenka rodit doma je sice hezká, chápu, že naše porodnice by se mohly v něčem i zlepšit, na druhou stranu ale úspěšnost českého porodnictví je vysoká a kvalita porodníků a pediatrů také.

Podle Budky je domácí porod rizikovou záležitostí a každý, kdo se rozhodne přivést své dítě na svět doma, by si měl připustit, že může dojít ke komplikaci. „Mohou nastat komplikace u matky, banální poranění se může rozjet ve velké krvácení,“ upozornil.

Takto probíhá porod císařským řezem:

Video  Intimní záběry z porodního sálu: Takhle probíhá císařský řez.  - Hospital-tv.cz
Video se připravuje ...

Odborník proti domácím porodům

Lékař z vlastní praxe zná domácí porody, které nakonec přijela matka řešit i s porodní asistentkou do nemocnice.

„Setkal jsem se mockrát s tím, že porodní asistentka přijela s pacientkou, uznala, že se jedná dlouhotrvající porod v domácím prostředí, a pak čekala, že problém, co nastal, vyřeším. Jenže ono už to kolikrát nejde, protože už je to v nějaké fázi, která nejde zvrátit. A pak se dozvíte, že zdravotnický systém pochybil,“ řekl Blesk.cz lékař.

„Žena v rámci porodu nerozhoduje jen o sobě, ale i o dítěti. Nemyslím si, že právo dítěte by mělo ustoupit před právy rodičky,“ uzavřel Budka.

referent.ka ( 23. dubna 2017 10:03 )

....zcela jistě vůl...a to ještě váhám, jestli moc neurážím ta zvířata...

referent.ka ( 23. dubna 2017 10:01 )

Bez ohledu na to, jestli to byl nebo nebyl plánovaný domácí porod, nejsem schopna pochopit ženský, co si to doma plánují...v současné době když je možné aby u porodu v nemocnici měla koho chce, může využívat co chce od olejíčků a různých vůní, přes vany, sprchy až po porody třeba do vany se rozhodne rodit doma...ve špitále už pomalu doktoři mají strach nakouknout na ženskou, aby náááhodou nerušili její intimitu či její pocity...svět se v ...obrací...

lore ( 22. dubna 2017 21:00 )

Zcela bez ohledu na vaši informovanost o ne/přirozenosti medicínsky vedených porodů v našem zdravotnictví - mít dobrý pocit z toho, že dítě KOHOKOLIV zemřelo, může jen skutečný duševní mrzák. Nevíte o rodině zhola nic, jen to čím Vás nakrmí média, ale to Vám stačí k odsuzování a takovým hnusným řečem. S rodinou hluboce soucítím, ale Vás je mi líto ještě víc, protože jste duševně naprosto prázdný a ubohý.

dfghjk ( 22. dubna 2017 12:44 )

Stejně tak jednoznačné je, že oxygene je buď švejk nebo vůl.

dfghjk ( 22. dubna 2017 11:19 )

Myslím že Blesk, Prima a ostatní bulvár mají velký důvod k obavám, protože tento případ snad už konečně vytáhne na světlo boží, jak jsou policajti médijama zkorumpovaní. K tomu porodu určitě nikdo bulvár nezval a přesto se o smrti novorozence veřejnost dověděla dřív, než jeho vlastní máma. Jak asi? No přece tak, že podplacený policajt dává médijím informace nebo aspoň echo, kam se vydat. Jako v případě různých bouraček, požárů, zatčení, kolapsů, atd. kdy se v médijích mnohdy objeví oficiální policejní záznam zákroku, viz třeba zatčení Ratha. Ale o tom se mlčí. Jak říkává správně pan Zeman, kapři si svůj vlastní rybník nevypustí. Ale vědět by se o tom mělo, aby bylo známé, jakými křivými metodami médija manipulují s veřejností.

Zobrazit celou diskusi