Máta je klasika

Klasikou pro trávení je máta peprná, která zvyšuje produkci žaludečních šťáv, uvolňuje nadbytečné hleny na sliznicích a zmírňuje projevy nadýmání. Mátu můžeme pěstovat doma v nádobě a mít ji pořád po ruce. „Velmi účinná na trávení je tinktura směsi bylin – šalvěje, meduňky, máty a třezalky. Kromě toho že působí na produkci a vylučování žluče a na trávení a zklidnění trávicího traktu, zejména žaludku, má také pozitivní vliv na psychický i fyzický stav, podporuje zdravý spánek a dobrou náladu a stimuluje obranyschopnost,“ doporučuje bylinkářka Mgr. Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Je to i vhodná směs pro zahájení diety, protože udržuje mysl v pohodě a startuje metabolismus.

Tymián při plnosti

Látky obsažené v tymiánu zlepšují a zrychlují trávení. Nejlepší formou užívání je čaj, který připravíme z čajové lžičky sušeného tymiánu, který spaříme horkou vodou, přecedíme a vlažný vypijeme. Žaludeční sliznici tak dostaneme rychleji do pohody. Známé jsou také jeho dezinfekční a močopudné účinky a působení na obnovu normální střevní flóry.

Zeměžluč na žaludek

Zeměžluč menší podporuje tvorbu slin, vylučování žluči a trávicích šťáv, zlepšuje stav žlučníku a jater, vyhání střevní parazity. Čaj ze zeměžluče má typickou hořkou chuť, která stimuluje trávicí systém a podává se při pocitu plnosti z jídla nebo při problémech s nadýmáním. Pro podporu trávení můžeme užívat žaludeční likér, který si připravíme z 60 g zeměžluče, 35 g drcených jalovčinek, 20 g řebříčku, 10 g puškvorce a 5 g pelyňku pravého, vše přelijeme litrem vodky a macerujeme dva dny. Potom si rozpustíme čtvrt kila cukru v půl litru převařené vody a jakmile cukerný roztok vychladne, smícháme ho s alkoholickým roztokem, necháme dvě hodiny odpočinout, potom scedíme. Uchováváme v uzavřených lahvích, užíváme před jídlem. Bylinný likér nastartuje metabolismus a podpoří hubnutí.

Saturejka  na plynatost

Saturejka je oblíbená pro svoji chuť a účinky na zažívání. Odvar ze saturejky pijeme, když máme problém s plynatostí nebo přesycením, například po tučném jídle.

Čekanka na střeva

Čekanka obecná roste poměrně hojně ve volné přírodě. Kořen čekanky povzbuzuje chuť k jídlu, působí mírně žlučopudně a urychluje pohyb potravy ve střevech.  Nejvhodnější je užívání formou tinktury. Pražením se z kořene získá náhrada kávy, tzv. cikorka, která nepřekyseluje organismus a působí na harmonizaci žaludečních šťáv. Zpravidla se dává jedna kávová lžička na dvě deci vody.

TIP redakce

Vsaďte na silnou trojku

Pro celkovou regeneraci trávicího ústrojí je blahodárná kombinace bylin čekanky, hořce a puškvorce. „Za vyzkoušení stojí tinktura Amarit forte, která všechny tři byliny obsahuje. Přičemž hořec pomáhá  trávení a posiluje organismus a podporuje psychiku. Puškvorec působí dobře na střevní trakt a stimuluje peristaltiku střev,“ potvrzuje Jarmila Podhorná.

Co ještě zabere?

Vliv na zrychlení trávení mají také pampeliška, heřmánek, mateřídouška, tulsi, rozmarýn, rakytník, černucha setá, majoránka, citronová tráva, karob, chilli, koriandr či kmín.