Jméno Eliška dostalo 2304 novorozených dívek, jméno Jakub 2889 novorozených chlapců. Na třetím místě skončila jména Adéla a Tomáš.

Eliška zvítězila v oblíbenosti celkem v osmi krajích, mimo jiné uspěla ve všech čtyřech moravských, naopak v Praze se umístila až za Terezou a Annou. V rámci celé ČR Eliška Terezu porazila jen s minimálním náskokem, novorozených Terezek bylo pouze o tři méně. Jakub byl na prvním místě žebříčku v devíti krajích.

„Při vymýšlení jmen pro své potomky projevují čeští rodiče větší kreativitu u dcer než u synů. Chlapci v Česku dostávají často jméno po otci, zatímco děvčata po matkách jen zřídka," uvedl Tomáš Chrámecký z ČSÚ.

Podle něj se čtyři z pěti Zdeňků, Milanů a Miroslavů mohou pochlubit tím, že nesou jméno po otci. Mezi často děděná jména patří i Jaroslav, Roman, Jiří nebo Karel. U holčiček to ale neplatí. Mezi první desítkou jmen dcer a matek se shodují jen tři - Kateřina, Lucie a Veronika.

Objevila se i řada netradičních křestních jmen, vedle přílivu cizinců k některým z nich rodiče očividně inspirovaly oblíbené filmy a seriály. Mezi dívkami se tak objevily třeba Azjargal, Colette, Qi nebo Šeherezáda. Někteří chlapci se zase mohou pyšnit jmény Mateo, Ozzy či Gandash.

Netradiční jména, které loni dostaly dívky:

* Adina, Babeta, Dorka, Doubravka, Filipa, Háta, Jakuba, Jenovéfa, Lukrécie, Madla, Malvína, Petronela, Roberta, Roňa, Rozárka, Rudolfína, Serafína, Vojtěška, Voršila, Zorka, Žakelína nebo Želmíra.

Netradiční jména, která dostali chlapci:

* Alfons, Barnabáš, Bivoj, Borek, Čestmír, Dobroslav, Drahomír, Elemír, Evžen, Felicián, Heřman, Horymír, Janek, Jožka, Kilián, Lucián, Lumír, Medard, Mikeš, Mořic, Slavoj, Valerián, Vavřinec, Velen, Vojen, Zachariáš

Rodiče vybrali i dvojslovná jména pro své potomky.

Netradiční složeniny pro dívky

* Adelina Anatolijivna, Amálie Anděla, Anežka Perchta, Bea Octavie nebo Lesana Luna.

Netradiční složeniny pro chlapce:

* Nikita Izzy, Franc Josef, Ludwig Wolfgang, Sunny Kája nebo Šimon Želmír

Fotogalerie
2 fotografie