Brněnští odborníci posuzovali vzorky 24 značkových potravin. U devíti byly chutnější ty, které byly zakoupeny na Západě, sedmkrát zvítězily ty z Česka a u zbylých nebyly zjištěny rozdíly. Ve srovnání se zahraničními "dvojčaty" byly problémem například menší oříšky v čokoládové tyčince či nakyslejší chuť u jogurtového nápoje zakoupených v Česku. Dotčené firmy se však brání,  průzkum prý nelze brát vážně!

Například u džusu Happy Day černý rybíz hodnotitelé zjistili výraznou ovocnou chuť a tmavší barvu u zahraničního výrobku. Jednatel firmy Rauch ČR a SR Zbyněk Plašil však upozorňuje na to, že chuť u džusů záleží na tom, jestli právě opustily výrobní linku nebo jsou těsně před koncem spotřební lhůty.

Podobně argumentoval na srovnávací test, ze kterého vyšel nápoj Actimel zakoupený ve Štrasburku jako lahodnější a hustší, Miloš Štafen z firmy Danone. „V důsledku živých jogurtových kultur dochází s časem k určitým chuťovým změnám - výrobek je kyselejší.“

Intenzivní a více hořká chuť u testované "západní" kávy Douwe Egberts zase může být podle Vladimíra Procházky z firmy, která tuto kávu v Česku prodává, důsledkem odlišných receptur: „Receptury kávy v každé zemi jsou dělány tak, aby co nejvíce vyhovovaly domácím spotřebitelům.“

Takže prý máme na pultech to, co chceme... A co si myslíte vy? Pište své názory do diskuze.