Studie kanadské lékařky Lindy S. Pagani z univerzity v Montrealu sledovala 1314 dětí ve věku 2 až 4,5 roku. Jejich rodiče vedli přesný deník jak dlouho jejich ratolesti sledovali televizi.

Když tyto sledované děti dovršili 10 let, lékařka požádala o jejich studijní výsledky učitele. Výsledek byl alarmující. Žáci, kteří v raném dětství sledovali televizi více než dvě hodiny denně měli horší výsledky zejména v matematice než jejich vrstevníci!

Druhým výstupem výzkumu bylo i zjištění, že tyto děti jsou neukázněnější a mají problém začlenit se v kolektivu. Navíc méně sportovaly a zhruba v pěti procentech měly problém s obezitou.

„Rané dětství je rozhodující doba pro vývoj mozku a vzniku chování,“ citoval studie Linda S. Pagani server bild.de.

Výsledky studie potvrzují i čeští dětští lékaři. Podle lékařky Marty Šimůnkové se děti ve věku 2 až 4 let bez televize mohou obejít. „Ale zakazovat ji úplně není možné, je totiž součástí našeho způsobu života,“ domnívá se a dodává: „Tak bychom k tomu také měli přistupovat a naučit dítě s televizí zacházet a žít tak, aby neubližovala.“

Sledování televize v nejútlejším věku je zapotřebí mít pod kontrolou, vybírat jen pořady určené a vhodné pro děti té nejmladší kategorie. K těm patří většina Večerníčků. „Pro malé děti je půl hodina u televize dostatečná,“ vysvětluje Šimůnková a dodává, že televize by však neměla sloužit jako »odkladiště«, aby dítě bylo hodné a zticha.

„Ne samotná televize, ale odstrčení dítěte k ní má za následek opožďování ve vývoji, v řeči a v emocionálním vývoji. Obezitu podpoří nejen dlouhé sezení u televizoru, ale i sladkosti, brambůrky a sladké nápoje, které i velmi malé dítě u obrazovky konzumuje,“ tvrdí dětská lékařka s tím, že pokud dítě sleduje vhodný pořad třeba s rodiči, pak si o něm povídají, může být TV i přínosem, podobně jako čtení a vyprávění pohádek.

Pediatrovi Milanu Kudynovi vůbec nevadí televizní pohádky na dobrou noc. „Pokud trvají 15 až 20 minut, je to v pořádku,“ říká lékař. „Jenže dnes i hodně malé děti vysedávají u televize nebo u počítače dlouhé hodiny. A pak se rodiče diví, že dítě bolí často hlava a má problémy s páteří.“ Doktor Kudyn vidí problém v tom, že malé děti si rychle vytvoří na televizi návyk. „A ve školním věku pak prosedí u televize nebo u notebooku ještě víc času. Neběhají venku, nesportují. Proto má teď víc než kdy v minulosti tolik dětí nadváhu už od útlého věku,“ vysvětluje Kudyn.