Určitě pomůže, když malým dětem pití zatraktivníme.  Budeme jim třeba nápoje podávat s brčkem, v hrnečku s motivy z oblíbeného filmu, v barevných láhvích se sportovním uzávěrem. „Pití by přitom mělo mít dítě stále po ruce. Doma při hraní nebo učení mu proto postavíme hrneček s nápojem na dosah, v autě umístíme speciální držák na láhev s pitím tak, aby ji dítě mělo neustále na očích, na výlet přibalíme dítěti láhev s pitím, a to mu pak při každé vhodné příležitosti připomínáme,“ navrhuje nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského cenra Výživa dětí.

Kolik by měli děti vypít?

Žáci 1. stupně základních škol by měli denně přijmout průměrně 1,8 litru tekutin, z toto zhruba 1,7 litru v nápojích. Děti ve věku 7 až 10 let však vypijí průměrně 1 až 1,5 litru nápojů denně, přičemž doporučené množství vypije pouze pětina a celá čtvrtina dětí v tomto věku vypije méně než 1 litr! Ukázal to průzkum agentury FastConnect Research mezi 750 rodiči sedmi až desetiletých dětí.

Co je ideální nápoj?

Důležitý je i výběr nápojů. Pro děti je vhodná neperlivá voda, ovocná šťáva nebo nepřeslazená ochucená voda, ovocný čaj, slabý zelený nebo černý čaj, 100% džusy bez přidaného cukru i menší množství minerální vody.

Málo pití způsobuje únavu, závratě i kolaps

Při nedostatku tekutin dochází k dehydrataci organizmu, což může mít nedozírné následky. „Lehký stupeň dehydratace se u dětí projevuje únavou, mrzutostí, bolestmi hlavy a nepozorností. V případě dlouhodobějšího nedostatku tekutin bývají děti vyčerpané, mohou trpět závratěmi nebo potížemi s vyprazdňováním,“ vysvětluje Alexandra Moravcová, dětská lékařka z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a varuje:

Těžký stupeň dehydratace může způsobit výrazný metabolický rozvrat spojený s prohloubeným dýcháním, křečemi a bezvědomím, kdy může dojít k celkovému kolapsu organizmu i ke smrti.“ Dětem hrozí bolesti hlavy, dlouhodobá únova, zácpa, problémy s ledvinami...

Co když nechce pít?

Pokud dítě odmítá pít, rodiče by se nejdříve měli snažit najít příčinu. Tou může být růst zubů, afty v ústech, angína, škrábání v krku – všechno, co působí bolest při polykání. Pak dochází k dehydrataci sice nenápadně, ale poměrně rychle.

„S hlídáním pitného režimu dítěte mohou rodičům pomoci různé varovné signály, které tělo dítěte vysílá.Dehydratované děti jsou nezvykle ospalé a neklidné, bezdůvodně plačtivé, mají tmavou barvu moči, červené tváře a zvýšenou teplotu,“ doplňuje Moravcová.

Pití před každou vyučovací hodinou

Tekutiny by děti měly přijímat pochopitelně i ve škole. Jestliže jim učitelé nedovolují pít v průběhu vyučování (což už se děje v málokteré škole), žáci by se měli napít alespoň před začátkem každé vyučovací hodiny. Vhodné nápoje si mohou nosit z domova , ale mohou si je také koupit například ve zdravém svačinovém automatu ve škole.

VÝZVA BLESKU:

Vyzráli jste nad dětskou tvrdohlavostí a problém s nedostatečným pitím překonali? Napište nám jak a poraďte ostatním rodičům! Pište na: iva.dvorakova@blesk.cz