Pouhých 11 000 korun. Tak vypadá průměrný starobní důchod v Česku. I proto si 80 % lidí myslí, že ze státní penze vyžijí jen částečně. Přesto si ale více než 40 % Čechů na stáří nespoří, nejčastěji kvůli špatné finanční situaci.

Zjistil to průzkum STEM/MARK pro Asociaci penzijních společností. „Na penzi a na pohřeb nikdo dobrovolně nemyslí,“ říká šéf KB Penzijní společnosti Pavel Racocha.

Řada lidí si neuvědomuje, že důchodové spoření jim může vylepšit jejich zaměstnavatel. Bohužel, šéfové se do toho zatím moc nehrnou. Příspěvek na »penzijko« dostává jen pětina účastníků průzkumu.

Pokud se ale lakomý šéf zdráhá vylepšit vaši penzi, je teď nejvhodnější doba na něj zatlačit. Na vaší straně stojí rekordně nízká nezaměstnanost a kritický nedostatek volných pracovních sil.

Jak přesvědčit šéfa

V přesvědčování nadřízeného vám pomůžou argumenty.

➜ Příspěvek na penzi zaměstnanců mu pomůže udržet stávající pracanty či snadněji získat nové.

➜ Ušetří. Spíše než zvýšit vám plat se šéfovi vyplatí přidat vám peníze na penzi. Příspěvky zaměstnavatele na penzijní spoření jsou až do výše 50 000 korun ročně osvobozené od zdravotního a sociálního pojištění.

➜ Peníze, kterými vám přispěje, jsou daňově uznatelné.

Jak šetříme na penzi

➜ 80 % lidí myslí, že s důchodem vyžije jen částečně nebo vůbec

➜ přes 40 % lidí si na stáří nespoří

➜ u poloviny lidí, kteří na stáří nešetří, je na vině špatná finanční situace, třetina stáří neřeší

➜ skoro polovina z těch, kteří si nespoří, plánuje začít spořit ve 40 letech a později

➜ každý druhý penzijní střadatel si na stáří ukládá méně než 700 Kč

➜ více než 2000 Kč spoří nebo investuje jen 14 % z lidí

➜ pouhých 6 % si spoří »doma do matrace«

Češi začínají na stáří spořit až kolem 40 let. Problém ale není ani tak věk, jako nízká částka, kterou si spoří. Průměrný Čech si měsíčně ukládá 651 korun a má zatím našetřeno 77 000 Kč. Typický penzijní střadatel je podle statistik žena, které je 47,5 let a už si spoří 97 měsíců.

Důchod? K pláči!

Čeští důchodci jsou závislí téměř jen na státu. „V České republice činí státem vyplácená penze 96 % příjmu důchodců,“ vysvětluje Aleš Poklop, předseda Asociace penzijních společností. Ale například v Nizozemsku je závislost na státním důchodu jen 30 %.

Kromě toho je v Česku velmi nízký i poměr průměrného důchodu k průměrné hrubé mzdě. Je to totiž pouhých 43 procent! V zahraničí jsou ale na tom podstatně lépe. V Dánsku je tenhle poměr 68 %, v Nizozemsku dokonce 90 %.

U nás tak každý dvanáctý z celkem 2,4 milionu českých důchodců žije pod hranicí příjmové chudoby. A podle odborníků bude hůř. Okolo roku 2050 má být státní důchod jen 28 % hrubé mzdy.

VIDEO: Nebuďte jako Tomáš, kterého donutil spořit na důchod až táta: Ušetřete až 1800 ročně

Video
Video se připravuje ...

Nebuďte jako Tomáš, kterého donutil spořit na důchod až táta: Ušetřete až 1800 ročně Andrea Ulagová, Tomáš Sovinsky

Fotogalerie
6 fotografií