Elektřina

1. Místo klasických žárovek používejte kvalitní kompaktní zářivky - mají 5x menší spotřebu a 15x delší životnost!
2. Klasické žárovky používejte jen ke krátkodobému svícení (koupelna, WC, šatna), tam se používání zářivek nedoporučuje, protože časté rozsvěcení jim škodí.
3. Naučte se za sebou zhasínat zbytečně svítící (a to i šetřící) žárovky či zářivky.
4. Při nákupu nových elektrospotřebičů vždy vyberte takový, který má na energetickém štítku označení A nebo A+.
5. Perte prádlo raději při nižších teplotách - díky moderním práškům a kvalitnímu pracímu programu stačí i 30 - 40 °C, předpírku používejte jen v nutných případech.
6. Pračku postavte na rovnou a pevnou podlahu, aby mohlo odstřeďování probíhat optimálně. Při nerovné podlaze se doba odstřeďování prodlužuje a roste spotřeba elektřiny.
7. Pro dobré odstředění prádla postačuje již 500 otáček za minutu. Vyšší počet otáček znamená i vyšší spotřebu energie, a proto je nastavte jen v případě, že prádlo půjde do sušičky.
8. Perte až ve chvíli, kdy máte dostatek špinavého prádla a pračka Využívejte možnosti programu s poloviční náplní, která šetří vodu, prášek i energii.
9. Kvalitní značkové prášky na prádlo jsou sice o něco dražší, ale zaručí lepší vyprání více zašpiněného prádla i při nižších teplotách vody - čili šetříte opět energii.
10. Při výběru myčky se řiďte energetickým štítkem (kategorie A nebo B), orientujte se na kvalitní značkové výrobky.
11. Ve všech spotřebičích, které mají filtry (pračka, sušička, myčka), čistěte pravidelně sítko - tahle maličkost snižuje spotřebu energie opravdu výrazně.
12.
Necháváte neustále zapnutý váš domácí počítač? Pak pro vás může být překvapením, že jen čtyři hodiny denně vás budou na elektřině stát kolem 1200 korun ročně!
13. Pokud budete přehrávat CD a DVD na přehrávačích, nikoli v počítači, ušetříte až čtyři pětiny nákladů. Zmíněné spotřebiče jsou daleko úspornější.
14. Vypínejte ze zásuvky i všechny nabíječky - mobilního telefonu, baterií..., i pokud nejsou zapojeny v přístroji, ale jen v zásuvce - 'baští' energii.
15. Rozhodně se vyplatí televizoru, videa nebo satelitní soupravy. I provoz 'stand-by' spotřebuje energii.
16. Máte-li průtokový ohřívač vody, nastavte ho na co nejnižší teplotu - ideální je do 50 stupňů, více je luxus.
17. Věděli jste, že při používání 50°, 55° nebo autoprogramů myčky místo programů s vysokou teplotou můžete ušetřit až 84 kWh elektrické energie během jednoho roku?
18. Notebooky jsou ve srovnání se stolními počítači podstatně energeticky úspornější. Pokud přestanete pracovat, musíte síťový zdroj okamžitě odpojit, jinak bude dál odebírat elektřinu.
19. Drobné spotřebiče na baterie spotřebují podstatně více energie než ty, které se dávají přímo do zásuvky. Naučte se tedy používat ty dobíjecí.
20. Spoř i č e obrazovky nesnižují spotřebu energie, proto byste měli v každém případě používat funkci 'vypnout monitor'. Ideální je po práci vypnout všechny přístroje zcela.
21. Vyvarujte se žehlení příliš suchého nebo mokrého prádla. Správnou vlhkostí a postupem při žehlení jednotlivých materiálů můžete ušetřit až 40 % energie.
22. Pořiďte si speciální rozdvojku s vypínačem. Večer před spaním, nebo ráno před odchodem do práce stačí vypnout jediný vypínač.
23. Nahradíte-li starý monitor moderním s plochou obrazovkou, vyplatí se vám tato investice už jen díky úspoře nákladů na elektřinu.
24. Zkraťte 'hledání' potravin v chladničce. Otevřené dveře způsobují námrazu a zvyšují spotřebu energie až o 75 %.
25. Nedávejte do lednice teplé potraviny - prudce zvýší teplotu uvnitř, a tím pádem i spotřebu, ale také riskujete, že se v nich stejně budou množit bakterie a dříve se zkazí.
26. Mikrovlnné trouby, které mají zabudovaný gril, můžete výhodně využít i pro pečení a grilování - dosáhnete tak stejného efektu jako v klasické troubě, ovšem s menší spotřebou.
27. Nejúčinnějším způsobem, jak ohřát vodu na čaj, je varná konvice s pojistkou, která ji vypne při varu.
28. Elektrický sporák má delší dobu náběhu do správné provozní teploty, ale zároveň delší tepelnou setrvačnost po vypnutí. Naučte se toho využívat k dovaření potravin.
29. Při žehlení začněte lnem a bavlnou. Jemné prádlo se žehlí při nižších teplotách, nechte si je proto nakonec. Vypněte žehličku a využijte tak zbytkové teplo.
30. Plný prachový sáček vysavače velmi značně snižuje sací výkon. Musíte nastavit silnější a energeticky náročnější vysávání nebo déle vysávat, což je energeticky velmi náročné.
29. Usínáte u televize? Pak používejte režim 'sleep', který přístroj sám vypne v námi určený čas. Ušetříte elektřinu, po dobu, co spíte.

Voda

32. Nenechávejte kapat kohoutky, 10 kapek teplé vody za minutu znamená přibližně 40 litrů za týden, což je zhruba 500 korun za rok.
33. Pečlivě dohlédněte na to, aby neprotékalo splachování na záchodě - ročně tak zmizí v záchodové míse tisíce korun!
34. Protože se spousta vody také zbytečně 'spláchne' do záchodu, je užitečné pořídit si úsporné splachování.
35. Levnější je sprchování, při kterém se spotřebuje jen třetina teplé vody. Při použití stop ventilu a úsporné sprchové baterie ušetříte asi 30 až 35 % teplé vody.
36. Zkrácením doby sprchování o deset minut a nákupem šetřicí hlavice se dá také ušetřit mnoho vody - úspory jdou ročně do stovek.
37. Když každý ze čtyřčlenné rodiny nahradí třikrát za týden vanu sprchováním, ušetří tak domácnost na nákladech za teplou vodu více než čtyři tisíce korun za rok.
38. Pákové baterie, které zkrátí dobu nastavování teploty vody, ušetří až 30 % energie vložené do přípravy teplé vody. Snadněji se s nimi také manipuluje.
39. Kdo šetří, měl by zapomenout na mytí nádobí pod tekoucí vodou. Úspornější je napustit si dřez. Pro mnohé je překvapivý fakt, že vůbec nejúspornější je pořídit si myčku, která spotřebuje méně vody, než je ve dřezu.
40. Neplýtvejte vodou tak, že při čištění zubů nebo holení necháváte puštěnou vodu. Raději si pořiďte pákovou baterii, která zachová zvolenou teplotu vody a můžete ji operativně zavírat.
41. Pořiďte si tzv. perlátor. Vodu obohacuje vzduchem a s menším průtokem docílíte pocitu velkého proudu vody.
42. Pokud máte dům, nezapomeňte chytat dešťovou vodu do sudů a pak s ní zalévat - pro zahrádku a rostliny je to rozhodně lepší než voda chlorovaná a vy navíc ušetříte.
43. Nekupujte zbytečně balenou vodu. Většina domácností v naší republice má kvalitní vodu i z kohoutku.

Topení

44. V zimě větrejte krátce a intenzivně. Nepřetápějte místnosti - každý stupeň nad 20 °C zvýší spotřebu energie o 6 %. Nevypínejte topení, když nejste doma - stěny zbytečně chladnou a potřebují následně více tepla na zahřátí - navíc se mohou rosit a může vznikat plíseň.
45. Topení pravidelně odvzdušňujte - vzduch v soustavě může zvýšit spotřebu až o čtvrtinu. Ve sklepních prostorech a chodbách tepelně izolujte teplovodní rozvody.
46. Dbejte na kvalitní izolaci kotle na tuhá paliva - snížíte tím poměrně velké ztráty tepla unikajícího pláštěm kotle a ušetřené teplo více využijete v radiátorech.
47. U starších a netěsnících oken a dveří dbejte na kvalitní izolaci - meziokenní těsnění. Jeho pořízení není finančně náročné - i to nejzákladnější ušetří značnou částku.
48. Kvalitní tepelná izolace objektu a střechy může uspořit až 50 % nákladů na vytápění. Je to velká investice, ale vzhledem ke stále rostoucím cenám tepla se vyplatí.
49. Pokojové klimatizace se starají o snížení pokojové teploty, spotřebují však bohužel hodně energie - používejte je pouze nárazově a jen v případě potřeby.
50. Snížením pokojové teploty o pouhý jeden stupeň ušetříte až šest procent energie. Obývací nebo dětský pokoj stačí vytopit na 20 °C, kuchyň na 18 °C.
51. Chodíte domů z práce až večer? Pak se vám vyplatí regulátor teploty (termostat). Nastavíte ho podle toho, kdy potřebujete, aby bylo tepleji - když vstáváte, koupete se...
52. Existují speciální reflexní fólie, které se dávají za radiátory. Dokážou odrážet teplo zpátky do místnosti. Pokud chcete ušetřit, lze si podomácku vystačit i s alobalem.
53. Dbejte na správnou vlhkost vzduchu v bytě - ideální je 40 až 50 %. Při nižší vlhkosti musíte vyhřívat o 2 až 3 stupně tepleji, abyste měli pocit tepla.
54. Jednou za rok si nechejte překontrolovat od odborníků celou soustavu vytápění, regulace či termostatu. Odhalí případné tepelné ztráty.
55. Nezakrývejte radiátory dlouhými závěsy, nestavte před ně nábytek, nesušte na nich prádlo.
56. Přes noc zatahujte závěsy, žaluzie nebo rolety - omezíte únik tepla a zamezíte zároveň příchodu studeného vzduchu zvenčí.

Vaření, pečení, nákupy

57. Hodina vaření na běžném elektrickém sporáku vás vyjde na dvojnásobek nákladů na provoz plynového sporáku – na to pamatujte, pokud zařizujete kuchyň.
58. Větší množství vody prodlužuje dobu vaření a vyžaduje větší spotřebu energie. Použije- li se litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie o 75 %.
59. Vaření v otevřených nádobách je na spotřebu energie náročnější (zvýšení o 150 až 300 %). Rozhodně si pořiďte pokličky a používejte je!
60. Při vaření pokrmů s delší dobou přípravy nebo s potřebou většího množství vody je možné v tlakovém hrnci (papiňáku) uspořit až 60 % energie (a až 80 % času).
61. Při uvádění do varu zvolte maximální intenzitu ohřevu a při vaření ji snižte. Je vhodné zapínat sporák, až když je hrnec na místě, a vypínat před dovařením.
62. Používejte nádobí z materiálů, které dobře vedou teplo – například nerezová ocel. Docílíte tím rychlejšího ohřevu potravin. Nejhorším »žroutem« je smaltové nádobí.
63. Troubu se snažte využívat jen v případě větších kusů masa. Troubu jen v nutnosti předehřívejte a neotvírejte ji zbytečně často.
64. Rozmrazování v mikrovlnce spotřebuje zbytečně velké množství energie. Potraviny vyndejte z mrazničky dostatečně včas před vařením.
65. Dohlédněte na to, aby mělo vaše nádobí rovné dno – nerovné způsobí zvýšení spotřeby energie až o 30 %. Pokud je hrnec o 3 cm užší než plotýnka, spotřebuje o 30 % více energie.
66. Máte-li elektrický sporák, vypínejte plotýnky 10 minut před koncem vaření a pokrm dodělejte s využitím zbytkového tepla. Ušetříte tím značné množství energie.
67. Máte rádi smažená jídla, ale olej se vám pořád přepaluje? Neměňte ho, očistěte mrkev, rozkrojte ji podél, dejte do oleje a nechte ji tam po celou dobu smažení.
68. Ušetřete za vajíčka... Místo klasického trojobalu hladká mouka, vejce, strouhanka můžete udělat těstíčko z hladké mouky a mléka. Pak rovnou z těstíčka přendáte řízky do strouhanky.
69. Nekupujte zbytečně drahé limonády a ochucené vody. Stejně poslouží i studený ovocný čaj – pro většinu z nás je i zdravější, protože neobsahuje ochucovadla a cukr.
70. Zamrazujte menší porce masa, zeleniny nebo jiných surovin. V případě potřeby nemusíte vyndávat větší kus a riskovat, že ho nezpracujete či nesníte celý.
71. Kupujte jen tolik potravin, kolik opravdu potřebujete. Proto se vyplatí chodit do obchodu s dopředu pečlivě sestaveným seznamem, který si připravíte doma.
72. Naučte se promýšlet rodinný jídelníček na týden dopředu a podle toho nakupovat. Jídla mohou navazovat za sebou tak, aby se doplnila a mohli jste využít zbylých surovin.
73. Vyzkoušejte si jeden měsíc zapisovat každý den rodinné výdaje. Na konci měsíce si na to v klidu sedněte a přiznejte si, čeho se příště můžete vzdát.
74. Nevyhazujte reklamní letáky okolních obchodů a využívejte slevových akcí – ovšem pozor na to, abyste pak nepodlehli zbytečným nákupům velkého množství.
75. Přemýšlejte o tom, zda se vám vyplatí jet pro levnější potraviny autem přes celé město – vždy by vám měla v hlavě k ceně potravin »naskočit « i cena za dopravu.
76. Jdete do obchodu jen pro máslo a rohlíky? Vezměte si jen malý košíček a zamiřte přesně jen k regálům, kde najdete to, co potřebujete. Berte nákup jako povinnost a ne jako zábavu.
77. Neberte do obchodu své malé děti. Nákup s dětmi se podle statistik může prodražit až o čtvrtinu!
78. Naučte se ve velkých obchodech dívat hlavně na zboží, které se dává do regálů úplně dole nebo nahoře – většinou je levnější, neboť to nejdražší najdete ve výši očí.
79. Do obchodu s potravinami nechoďte hladoví. Je prokázáno, že pak máte daleko větší šanci nakoupit i to, co nepotřebujete.
80. Větší balení potravin jsou většinou také cenově výhodná. Ovšem to platí jen v případě, že je opravdu dokážete spotřebovat dřív, než jim projde záruční lhůta – jinak jste peníze vyhodili.
81. Pokaždé, když vkládáte do košíčku nějakou dražší věc, zeptejte se upřímně sami sebe, zda ji opravdu potřebujete, nebo prostě jen chcete. V druhém případě ji dejte zpátky.
82. Polotovary kupujte jen v případě, že jste v časové nouzi. Většinou jsou dražší, raději tedy uvařte občas víc a porci zamrazte.

Plyn

83. Plynový bojler stačí naprogramovat na úspornou teplotu 45 až 55 °C, více není potřeba. Jestliže na plynu vaříte, vždy dávejte hrnce na hořák odpovídající velikosti a používejte pokličku.
84. Všechny plynové spotřebiče – sporák, troubu, ohřívač vody i kotel – je dobré si nechat alespoň jednou za rok zkontrolovat od odborníka. Když už ne kvůli úspoře, tak alespoň kvůli bezpečnosti.
85. Pravidelně kontrolujte a čistěte hořáky vašeho plynového sporáku – jsou-li zaneseny špínou a mastnotou, spotřeba je vyšší a vaření na nich se zbytečně prodražuje.
86. Pokud máte starší plynový kotel, je dobré zjistit jeho účinnost. Pokud je pod 80 %, zvažte pořízení nového, moderního, který sníží náklady o desítky procent.

Rodinný rozpočet

87. Vyhněte se placení složenek na poště – zařiďte si trvalé příkazy z účtu nebo přes počítač. V průměru dáte za jednu složenku 20 Kč.
88. Zjistěte si, kolik výběrů z bankomatu máte zadarmo, a pokuste se je naplánovat tak, abyste nemuseli platit nic navíc.
89. Opravdu potřebujete půjčku? Nemůžete ještě počkat a našetřit si na to, co si chcete koupit? Vždy si dopředu spočtěte, jestli se vám věc vyplatí i po zaplacení úroků.
90. Využívejte rodinných vstupenek či slev nebo bezplatných vstupů. Některá kina, galerie či jiná zařízení mají dny, kdy se vstupné neplatí. Vždy se o to zajímejte předem.
91. Zjistěte si, jaké podmínky a platby při vedení účtu mají jednotlivé banky, a porovnejte to s tím, co platíte své bance. Případná změna ušetří tisíce ročně.
92. Potřebujete opravdu kabelovou televizi, satelitní příjem, předplatné několika časopisů… Udělejte rozumný výběr, a pokud máte oblíbené noviny, předplaťte si je – ušetříte.
93. Potřebujete opravit troje boty nebo zip na kabelce? Zjistěte si, zda se to vůbec vyplatí. Služby bývají někdy stejně drahé jako nákup nové věci.
94. Udělejte si revizi všech poplatků, trvalých příkazů a splátek na svém účtu. Vyplatí se konzultovat s finančním poradcem.
95. Využijte nabídky cestovních kanceláří na zájezdy objednané dlouho dopředu nebo naopak na poslední chvíli – dá se na nich hodně ušetřit.
96. Nestyďte se za nákupy v »sekáčích«, na burzách a využívejte inzerátů na internetu. Výbavu pro děti na hory lze pak pořídit velmi výhodně. Sledujte i bazarové prodeje ve školách.
97. Jistě jste už také někdy dostali plevový kupon. Není ostuda ho využít! Někdy se vyplatí i zúčastnit se soutěží výrobců vašeho oblíbeného zboží – šance vyhrát nejsou malé.
98. Vyplatí se stát návštěvníkem místní knihovny. Ušetříte za poměrně drahé knihy a navíc je ve většině knihoven k dispozici i přístup na internet zdarma!
99. Nebojte se stát členy klubů spotřebitelů velkých firem – drogerií, obuvi, nábytku… Většinou z toho vyplývají nezanedbatelné slevy, služby zdarma a jiné výhody.
100. Hodně se dá ušetřit za telefon. Proběhněte všechny účty, zjistěte jaké máte tarify, a pokud možno vyberte jednoho operátora. Ten by vám měl poradit,