¨ Po více než roce a půl vazby je bahamský Ir českého původu Viktor Kožený (43) na svobodě. Na kauci 6,2 milionu korun byl propuštěn z bahamského vězení. USA ho chtějí soudit za korupci, ale jejich právníci propásli odvolací stání o vydání. Koženého chce před soud dostat i česká justice. Bahamský soud ale o žádosti ČR na jeho vydání zatím nejednal. "Soud dospěl k závěru, že neexistuje nebezpečí, že bych Bahamské ostrovy opustil, a tudíž rozhodl o mém propuštění na svobodu," prohlásil Kožený. Finančník neskrýval radost, že je z vězení Fox Hill v Nassau venku. "Moje zdraví utrpělo. Jak moc, to se ukáže v následujících dnech," řekl Kožený s tím, že se chystá na řadu vyšetření. Bahamská policie zatkla "piráta z Prahy" 5. října 2005 v exkluzivním milionářském městečku Lyford Cay, kde žil od roku 1993. Umístěn byl do jedné z nejtvrdších trestnic v Karibiku. Americká justice žádá jeho vydání kvůli údajné korupci při privatizaci v Ázerbájdžánu, k níž měl využít peníze amerických investorů. Peníze na úplatky pro tamní politiky prý zaplnily několik letadel. Bývalý Čech počátkem 90. let významně zbohatl na československé kuponové privatizaci, ale pak se dostal do podezření z finančních podvodů a utekl. Vydání Koženého žádá od května 2005 také ČR, kde je stíhán pro spoluúčast na zpronevěře majetku za 16 miliard korun. Soudní proces o jeho vydání se prý potáhne ještě několik let. V jihoafrické vazbě naopak zůstává Radovan Krejčíř. Soud o jeho propuštění na kauci bude tento týden.


Kauza Viktora Koženého 1990 - Vrátil se do Československa. Založil Harvardské investiční fondy. 1995 - Získal irské občanství. 1997 - Američtí finančníci mu svěřili miliony dolarů. 2001 - Česká policie ho obvinila z podvodu. 2003 - V New Yorku byl obviněn ze zpronevěry 182 milionů dolarů. 2005 - ČR navázala diplomatické styky s Bahamami a požádala o jeho vydání. 2005 - Na základě amerického zatykače byl zatčen na Bahamách. 2007 - Propuštěn na kauci z bahamského vězení.
Kdo se ještě vyhýbá ČR Petr Lukeš, manažer společnosti Cimex, stíhaný za poškozování věřitele, je v USA. Boris Vostrý, bývalá pravá ruka Koženého, dlí v Belize. Tomáš Půta a Maroš Šulej, dva z nejnebezpečnějších členů Berdychova gangu, se skrývají v Irsku. Martin Koloc, dvojnásobný mistr Evropy tahačů, podezřelý ze stamilionových finančních machinací, žije na Seychelách. Skrýval se i ve Spojených arabských emirátech.