Výhody stavebního spoření

1) Peníze jsou v bezpečí

O peníze, které vložíte do stavebního spoření, nemusíte mít strach. Jsou totiž ze zákona pojištěné, a to až do výše 100 tisíc eur (asi 2,7 milionů korun).

2) Na spoření vám přispěje stát

Každý rok vám stát přispěje deseti procenty z vašich vkladů. Ročně tak dosáhnete na podporu až dva tisíce korun. „Pro maximální státní příspěvek musíte na účet vložit alespoň 20 tisíc korun ročně,“ upozorňuje Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

3) Vkládáte podle potřeby

Záleží jen na vás, jak často budete peníze na účet vkládat. Můžete každý měsíc nebo jednou ročně.

4) Můžete zabezpečit děti

Stejně jako dospělí mají i děti nárok na státní podporu. Po dosažení plnoletosti jim úspory mohou pomoci osamostatnit se, studovat nebo si zařídit první bydlení.

5) S penězi můžete volně nakládat

Naspořené peníze nemusíte využít jen na bydlení. „Jakmile skončí doba, během které si spoříte, můžete peníze použít na cokoliv. Na výstavbu, rekonstrukci, ale i na cestování kolem světa,“ říká Jitka Jechová.

S
Autor: profimedia.cz
Úskalí stavebního spoření

1) Šest let na peníze nedosáhnete

Peníze musíte nechat »ležet« na účtu stavební spořitelny šest let. Jinak přijdete o státní podporu a smluvený úrok.

2) Dlouhá čekací lhůta

Skončila vám šestiletá lhůta a vy peníze potřebujete co nejdříve? Smůla. Výpovědní lhůta u stavebního spoření bývá obvykle tříměsíční. Na peníze si tedy po zrušení smlouvy můžete počkat i 90 dnů.

3) Stát přidává jen na jedno spoření

Stavebko můžete mít uzavřené u několika stavebních spořitelen. Státní podpora je ale vázána na rodné číslo a dostanete ji jen jednou. „Proto je výhodné, když spoří celá rodina. Každý člen rodiny může mít své stavební spoření a dostávat tak státní podporu,“ radí Jitka Jechová.

4) Za dítě rozhoduje soud

Abyste mohli vypovědět smlouvu před 18. narozeninami svého dítěte, musíte mít svolení opatrovnického soudu.

5) Úspory může zabavit exekutor

Prostředky na účtu stavebního spoření se můžou stát předmětem exekuce.