ONLINE CHAT
Na co bych si měla dát pozor při uzavírání smlouvy o stavebním spoření? Nemůžu nějak naletět?(Simon B.)
Foto
Uzavření smlouvy není zcvela banální úkon, resp. zodpovědné posouzení celé situace je poměrně náročná disciplína. A bohužel naletět lze všude. Doporučuji vybavit se základní znalostí produktu, vědět, co chci, věřit především vlastnímu úsudku a když mi zůstanou nějaké nejasnosti, tak pamatovat, že podpis je velmi mocná zbraň a nesmím ji obracet proti sobě. Lepší je podpis smlouvy o den či týden odložit, poradit se jinde a pak se zopdovědně rozhodnout.
Dobrý den, již šest let spořím dceři na stavebním spoření s jejím jménem. Po šesti letech mi spořitelna posílá dopis, kde píše, že vzhledem k tomu, že je smlouva uzavřena za starých podmínek, pak pokud nepřejdu na novější podmínky, zdvojnásobí mi poplatky za účet. Je i k této změně nutný souhlas opatrovnického soudu?(Radka)
Foto
Změna smlouvy o stavebním spoření nezletilce je považována za běžnou záležitost. Takže souhlas opatrovnického soudu potřeba není.
Dobrý den mám-li sjednané "stavebko" na 10 let a cílovou částku 300 000 kč, bude mi po 10 letech vyplacena částka s úroky i státní podporou i když nedosáhnu na cílovou částku ?(Novák)
Foto
Stavebko se nesjednává na konkrétní dobu. Omezením je především minimální doba spoření 6 let a výše cílové částky. Cílové čásky dosáhnout nemusíte, na výplatu to nemá vliv. Cílová částka vstupuje do hry významněji u úvěru a jako horní hranice spoření.
Slyšel jsem, že peníze ze stavebního spoření můžu použít na cokoliv. Třeba je vybrat a nechat si je. Přijdu o státní podporu? Proč se takové spoření vůbec jmenuje stavební, když ho mohu využít na cokoliv?(Tomáš Kasík)
Foto
Úspory včetně úroků a státní podpory můžete použít na cokoliv, třeba si je nechat, ale musíte spořit minimálně 6 let. Stavební spoření se jmenuje stavební podle svého vzniku. Princip se zrodil v touze několika lidí řešit situaci se stavbou domů. Odtud německé Bausparen - stavební spoření, které jsme převzali i my. Dodal bych též, že úvěr lze použít jen na bydlení. Ovšem toto paradigma již před cca 10 roky překonali Rakušané. Princip je stejný, jen si můžete vzít úvěr i na studium či péči ve stáří.
Mám stavební spoření, ale zatím nemám naspořeno dost. Uvažuju o meziúvěru. Jak se liší od úvěru a o kolik víc zaplatím?(Karel)
Foto
Rozdílů je několik. Vycházejí z podstaty nárokovatelného úvěru ze stavebního spoření (ÚSS) a nenárokovatelného meziúvěru (MÚ). Pro ÚSS znáte úrokovou sazbu již při podpisu smlouvy o spoření. Při MÚ je stanovena dle aktuálních podmínek. ÚSS můžete kdykoliv spaltit, u MÚ tuto garanaci nemáte - opět bude záležet na dohodě a konkrétních smluvních podmínkách. Po nějakém čase se od MÚ propracujete k ÚSS. V současnoti se může stát, že při MÚ zaplatíte i méně. Nechte si určitě svůj případ spočítat a namodelovat stavební spořitelnou na svou konkrétní smlouvu.
Přemýšlím co založit dítěti. Všichni mi říkají, že stavební spoření je vhodné, ale co když bude dítěti 18 a bude chtít začít žít a ne stavět? Není lepší zalošit si stavebko na sebe a pak mu ty peníze dát? Jaké jsou výhody stavebního spoření u dítěte? (Jarka Troubská)
Foto
Tato otázka je velmi široká a dobrá. Peníze, které dáte na smlouvu dítěte, budou jeho. Chcete-li o nich rozhodovat i v jeho plnoletosti, musíte je dát jinam, třeba na svou smlouvu. Hlavní výhodou smlouvy dítěte je příprava určitého startovacího kapitálu do jeho života, možnost financovat jeho potřeby i dříve a čerpání státní podpory. A jak známo, do potomků se investuje celkem dobře.
Proc ma stavebni sporitelna tak nizi urok s burinkou koukala jsem dnes na internet uplne mne odradilo asi odejdu k jine bance a k tomu musim mit castku naspore 20000./a proc nezvisti statni podpora driv bylo co je castkou statni prispevek 2000./driv byli 4000./statni prispevek co zato koupite vubec nic akorat vsichni vychcankove,ze vam neni hamba jsou velke uroky je kulovi hovno.......(Janina)
Foto
Pokud jsem meritum otázky správně rozluštil: Úrokové sazby jsou nyní u dna v celé ekonomice, takže i u stavebních spořitelen jsou na historickcýh minimech. Přesto patří k nejlepším na trhu v kategorii nízkorizikového spoření a úvěry na bydlení jsou nejlevnější v historii. Zvýšení státního příspěvku by se stavebním spořitelnám jistě líbilo, ale jde o politické rozhodnutí s dopadem na výdaje státu.
Dobrý den,ráda bych se zeptala na spoření pro 18.vnučku.Chtěla bych jen tříleté spoření,a to nabízí,pokud vím,jen Modrá pyramida.Jinak je stavební spoření na dobu 5. let.Nevím jestli výběrem prostředků za tříleté období,neztratím bonusy, které toto spoření nabízí. Můžete mi poradit ještě nějakou jinou formu spoření.Děkuji za odpověď (Jarmila)
Foto
Neumím přesně pochopit otázku, tak mi prosím odpusťte případnou odpověd na trochu něco jiného. Stavební spoření musí pro získání státní podpory trvat minimálně 6 let. Na kratší dobu lze zkonstruovat pouze produkt, který se stavebnímu spoření podpobá jen částečně a bude bez státní podpory. Pak záleží na konkrétní smlouvě. Aktivity mimo klasické stavební spoření už nejsou náplní práce asociace, takže víc o nich bohužel přesněji nevím.
Dobrý den. Mám k Vám takovouto prosbu. Pokud vložím jednorázově na stavební spoření např. 200tis. a nebudu již spořit a stane se, že budu potřebovat ty peníze dříve než za šest let. Kolik mně bude vyplaceno? Dostanu celou částku 200tis. zpět (tj. bez úroků a státní podpory) a nebo se mně ještě těch 200tis. pokrátí? Děkuji za odpověď. (Jirka-Chrudim)
Foto
Dobrý den, při předčasné výpovědi stavebního spoření dostanete zpět své vklady a též úroky. Přijdete o veškerou státní podporu a zpravidla zaplatíte sankční poplatek za předčasné ukončení. Jeho výše se řídí sazebníkem dané stavební spořitelny. Výsledek je potřeba počítat na konkrétní stavební spořitelnu. Situaci vám ráda spořitelna namodeluje.
Jakým způsobem, kontroluje stavební spořitelna zpětné doložení faktur a hotovostních dokladů k úvěru, který již byl vyplacen. Má právo nahlédnout do nemovitosti, která má být tímto způsobem rekonstruována? A jak postupuje při ověřování dokladů např. Bauhaus, Baumax, stavebniny, atd.. ((R.Mastná))
Foto
Doložení faktur znamená předložení faktury. Zpravidla se ve smlouvě zavazujete k doložení do určité doby od čerpání úvěru. Neplnění může vyústit až k vrácení úvěru. Odkrývání kontrolních mechanismů však není ničím jiným než návodem na obcházení. Proto nebudu podrobnější.
Děkuji, že tak pěkně odpovídáte, ale zatím jsem se nedozvěděl, jestli se stavební spoření vyplatí státu, který přispívá více než 4 miliardama ročně. (Andrej Babiš, Nehvizdy)
Foto
Stavební spoření vrací do státního rozpočtu prostřednictvím daní několikanásobně víc, než stojí jeho podpora. K tomu veškerou úvěrovou činnost udržuje v tzv. bílé zóně ekonomiky, neb úvěry se poskytují oproti dokumentaci, fakturám apod. A současně stavební spoření pomáhá zaměstnanosti, a tím další výdaje státu rovněž šetří.
S manželem jsme se rozvádíme. Dceři jsme ale při narození společně založili stavební spoření a teď už je tam dost peněz (je jí 15 let). Budou i naspořené peníze na stavebku součástí rozvodového řízení?(Kristýna)
Foto
Nebudou, peníze jsou dcery.
Dobrý den, můžu dostat od stavební spořitelny peníze, i když nemám stavební spoření? (Stavebník z Moravy)
Foto
Máte-li na mysli úvěr, pak musíte stavební spoření uzavřít. Bez uzavřeného stavebního spoření peníze samozřejmě od stavební spořitelny dostat nemůžete, leda snad v nějaké soutěži apod.
Mám stavební spoření, ale nemám tam téměř žádné peníze. Jen pár desítek tisíc. Momentálně si nemůžu dovolit tam nic přidávat, protože žiju takříkajíc na doraz. Má pro mě smysl stavebko rušit, nebo se nic neděje a můžu si ho nechat? Peníze z něj nepotřebuju.(Jáchym)
Foto
Sice se mi zdá trochu v rozporu žít nadoraz a nepotřebovat peníze, ale beru to jako předpoklad. Stavebko si můžete nechat, ale klíčem pro rozhodování je, zda vám víc vydělává nebo například na poplatcích bere.
Jeden finanční poradce mi říkal, že stavební spoření končí po šesti letech a že nemůžu využít peníze ze státní podpory na nic jiného než bydlení. Prý se od 2015 změnil zákon. Je to pravda? (Pavel Kohout, ekonom)
Foto
Doufám, že to říkal jen jeden jediný poradce. Fakta: stavební spoření po 6 letech nekončí, končí výpovědí smlouvy a ne uplynutím nějakého čaového úseku - uspořenou částku (nikoliv úvěr) lze použít dle vlastního uvážení, a to už víc než 20 let, zákon se nezměnil (ani v roce 2015).
Jaký je rozdíl mezi úvěrem ze stavebního spoření a hypotékou? V čem jsou největší výhody?(Koutný)
Foto
Rozdíl začíná u tvorby zdojů - banky nakupují peníze na trhu, stavební spořitelny od svých klientů. Stavební spořitelny tak nabízejí stabilnější podmínky, banky zase pružnější. Hypotéka je však jen úzkým segmentem toho, co financují stavební spořiteny. Stavební spoření umí výměnu oken i nákup domu. Půjčí se zástavou i bez ní (do určité, poměrně významné výše). Největší výhodou stavebního spoření jsou úvěry na bydlení, které nejsou zajištěné nemovitostí. K nim se trh moc nepřibližuje. Stát tak prostřednictvím stavebních spořiteln zajišťuje svým obyvytelům úvěry, které trh negeneruje ani v současných podmínkách úrokových sazeb na samém dně.
Dobrý den, je výhodnější uložit na nově založené stavební spoření 120tis. hned na začátku a nechat ležet povinných 6 let nebo je pro čerpání státní podpory potřeba vkládat 20tis. každý rok? Jaký je (obvyklý) úrok na stav. spoření a na jak dlouho je garantovaný? Dekuji.(Matylda V.)
Foto
Naznačenému postupu obecně nic nebrání, ale nechte si spočítat ve stavební spořitelně výhodnost obou postupů. Obvyklý úrok je v současnosti u nových smluv do 1,5 % (plus i nějaké bonusové úročení) - zde ale není jednoznačné univerzální odpovědi, přesné jsou jen sazebníky konkrétních spořitelen. Úrok je garantován po celou minimální dobu spoření, tedy minimálně 6 let.
Dobrý deň, som občan Slovenskej republiky a tak otázka znie či aj ja si môžem založiť stavebné sporenie v Českej republike a v prípade príslušnej výšky vkladu (hodnota cca 800 eur ročne) získam aj ja nárok na štátnu prémiu. A budem si môcť po 6 rokoch napríklad vybrať celú nasporenú sumu aj so zhodnotením? Ďakujem(Janko)
Foto
Založit smlouvu můžete, státní podporu získá občan Evropské unie, kterému byl vydán průkaz nebo potvrzení o pobytu na území České republiky a přiděleno rodné číslo příslušným orgánem České republiky.
Jak je to se stavebním spořením dětí po rozvodu. Kdo z rodičů má právo s ním nakládat?(Libor)
Foto
Záleží na úpravě vztahů k dětem. Obecně má právo zákonný zástupce dítěte.
Mám stavební spoření a nad hlavou mi visí exekuce. Může mi i ty naspořené peníze sebrat exekutor? A jestli jo, tak jak jde ty peníze nejrychleji vybrat?(Vladimír)
Foto
Exekutor na stavenbí spoření sáhnout může. V této souvislosti ale už pak rada, jak peníze "vybrat - ukrýt" dosahuje přinejmenším hranic etiky.
Dobrý den, včera jsem dostala dopis od stavebního spoření s liškou, že mi vypověděli jednostranně smlouvu z důvodu mého neplnění. Smlouva byla uzavřena v listopadu 2003 na konečnou částku 400 000 Kč a měsíčně jsem platila pravidelně 1500 Kč. Současně je tam naspořeno asi 280 000 Kč.Ve výpovědi je napsáno, že jsem 18 měsíců neplnila povinnost platit 0,5% cílové částky a výpověď je k 31.12015. Má na to stavební spořitelna právo, když mě na to její zástupce neupozornil a jednal se mnou. Já bych měsíční platbu navýšila a zpětně doplatit to asi není možné. Vyplatí se mi uzavřít smlouvu novou a vložit na ni uspořené peníze? Děkuji za odpověď Jana(Jana Fen.)
Foto
Jednoznačná odpověď - nedodržení smluvních podmínek může vést po právu k výpovědi. Zda tento postup stavební spořitelna uplatní, je otázka jiná. Co je možné si domluvit, záleží především na vás a stavební spořitleně. Stavební spoření se stále vyplatí víc než mnoho jiných způsobů ukládání peněz.
Zemřel nám dědeček a my víme, že měl nějaké stavební spoření. Nenašli jsme k němu ale žádné smlouvy. Jak zjistíme, že nějaké spoření měl? A jak to bude s dědictvím? Byl vdovec a měl tři děti. (Ludvík)
Foto
To jsou dva problémy a já je oddělím. Stavební spoření má dnes standardní proces dědictví. Smlouva se ukončí a zůstatek bude vypořádán mezi dědice. Ovšem při neschopnosti určit, zda stavební spoření měl a kde (nenajde se smlouva), neznám správný postup a k neznalosti se doznávám. Určitě jsem schopen toto zjistit, ale pak již mimo tento chat.
Mám stavební spoření a plánovala jsem, že si z něj opravím chalupu. Největším vydáním byla čistička odpadních vod (téměř 100 000 Kč). Ve stavební spořitelně mi ale řekli, že čističku si ze stavebka nemůžu zaplatit. Proč? A na co je tedy možné peníze použít? (Radmila)
Foto
Zaplatit a zaplatit je rozdíl. Zaplatit z úspor můžete cokoliv. Úvěr je daleko zapeklitější otázkou. Rekreační objekty obecně úverovat nelze. Tak ani čističku u rekreačního objektu. A samostatnou čističku? Jako součást stavby by spíš šla. Jako samostatná stavba spíš ne. Odpovědnost za výklad nese stavební spořitelna. Řešením je jedině uvolnění podmínek. Nejširší výklad pojmu "bytová potřeba" by jistě vedl k nejvyšší míře investic do bydlení. Ale stát takový přístup legislativně nepreferuje, aby se neplýtvalo státní podporou.
Dobrý den, chci se zeptat, v jakém věku se vyplatí založit si stavební spoření? Moje mamka by si chtěla koupit vlastní byt, ale stavebko nemá. Může začít, i když jí je už přes 50 let? Vyplatí se jí to?(Eliška)
Foto
Lapidárně řečeno vyplatí se, ba je nejvyšší čas. Záleží na ceně bytu (lokalitě). Dnes může na byt stačit i 100 tis. a nemusí stačit několik milionů. Seriózně je třeba počítat s tím, že maminka v případném důchodu nebude schopna splácet úvěr a takový úvěr by ji neměl být ani poskytnut pro nedostatečné zajištění. Ovšem za třeba 12 let je možné mít vše již dořešené a splacené. Opět záleží na konkrétní situaci.
Dobrý den, jak je to teď s tím stavebním spořením pro děti? Média nás pořád straší, že se k penězům už nikdy nedostaneme, tak máme s manželem obavy, zda ho dceři založit. Je pak opravdu tak složité peníze vybrat?(Alena Drábková)
Foto
Vybrat peníze není složité, ale je to samoyřejmě o dost náročnější než dříve, kdy stačil podpis rodičů. Věřím, že se tato nepříjemnost časem změní. Nic horšího, než že dcera dospěje do plnoletosti a vybere si úspory sama se stát nemůže.
Jak si v současné době stojí stavební spoření mezi ostatními možnostmi na trhu? I stavební spořitelny snižují úroky, ale asi s jakým zhodnocení se dá u stavebního spoření přibližně počítat?Slyšel jsem, že něco kolem 4 % ročně, ale to se mi zdá být nějak nereálné. Jaký je na to váš názor? (Pavel)
Foto
Číslo je pochopitelně třeba vnímat za optimálních podmínek. Můj názor je, že stavební spoření si stále drží jednu z nejlepších pozic nástroje pro spoření (a následné úvěrování) drobnějších střadatelů.
Synovi je deset let a už mu více než 7 let platíme stavební spoření. Teď z těchto peněz chceme zaplatit vybudování bazénu na zahradě. Prý ale musíme jít k soudu. Je to pravda? A jak máme postupovat. A co bude, když nám soud bazén nepovolí?(Simona)
Foto
Peníze na smlouvě syna jsou peníze syna. Jejich uvolnění musí podle současné právní úpravy schválit opatrovnický soud. Postup je ve stručnosti: výpověď - návrh k opatrovnickému soudu - schválení - doručení stavební spořitelně - uvolnění peněz. Vše se zpravilda vyřídí, než uplyne výpovědní lhůta stavebního spoření. Soud vám jistě bazén nezakáže, ale může usoudit, že na něj nelze peníze syna v jeho zájmu použít. Pak takové peníze stavební spořitelna neuvolní, protože nemůže.
V jedné z odpovědí píšete o možnosti sloučit úvěry do jednoho v rámci rodiny. Co to znamená a co to obnáší?(Sváťa Klíma)
Foto
Znamená to především komfort a posuzování rodiny jako celku z hlediska ručení a schopnosti splácet. Opět je situace odlišná v jednotlivých stavebních spořitelnách a já jsem se snažil na tuto možnost především upozornit.
Máme dvě děti a obě mají stavební spoření, jedno jsme už vybrali a použili na rekonstrukci bytu, ale teď bychom prý museli jít k opatrovnickému soudu, abychom ty peníze mohli vybrat. To už pak dětem asi spořit nemá význam? Mohou to stavební spořitelny požadovat?(Jindřich)
Foto
Bohužel, stavební spořitelny nepožadují rozhodnutí opatrovnického soudu ze své vůle, ale v důsledku zákona. Takže dokonce rozhodnutí opatrovnického soudu požadovat musejí. Spořit dětem však význam má minimálně ze dvou důvodů. Jednak v 18 letech již rozhodnou o penězích samostatně a současně v případě potřeby použití peněz v zájmu dítěte soud souhlas vydá (zdarma).
Po šesti letech spoření si syn nechce platit dále 20 000 kč ročně, nechce ani vybírat naspořené peníze, chce si je na účtě jen nechat na úroky, je to možné, jak dlouho, vyplatí se to na úrocích, dokonce si navýšil spořící částku. / Zdenka(Zdenka)
Foto
Postup syna je sice zákonný, ale může narazit na podmínky smlouvy, konkrétně minimální úložku. Záleží, zda ji stavební spořitelna bude vyžadovat nebo nebude (je vhodné se u spořitelny přeptat). Svým rozhodnutím se syn připravuje o státní podporu a přitom bude na smlouvě hradit poplatky. Pokud si spočítal, že je jeho postup vhodný, má na něj právo, ale nejspíš se nechová ekonomicky racionálně. To vše za předpokladu, který naznačujete, že mu prostor pro spoření poskytuje i cílová částka smlouvy.
Máme v rodině čtyři stavební spoření a teď bychom z nich chtěli synovi koupit menší byt - studuje v Praze a nechceme platit drahé nájemné. Je možné si vzít úvěr na všechny čtyři smlouvy (2x rodiče a 2x dospělé děti)(Kristýna )
Foto
Možné to je. Ale záleží také na schopnosti dlužníků splácet, úvěr zajistit. Nepřehlížel bych ani možnost úvěry sloučit do jednoho v rámci rodiny.
Na co všechno můžu použít úvěr od stavební spořitelny? Chceme rekonstruovat celý byt a také vyměnit spotřebiče v kuchyni, ale to prý nebudeme moct zaplatit z toho úvěru?(Renata)
Foto
Obecně je úvěr na bytové potřeby. Konkrétní situaci posuzuje stavební spořitelna a ta nese odpovědnost za výklad podmínek i při případné státní kontrole. To může být pro klienta dobře i špatně, úvěr získá či nikoliv. Proto opět odkazuji na konkrétní stavební spořitelnu.
Musím u stavebka někoumu říkat na co peníze použiju? Co když se dostanu do krize a nebudu moct platit, zůstane mi, když peníze nevyberu, výhodný úrok?(Petr H.)
Foto
Co se uspořené částky týká, tak nikomu nic říkat nemusíte. "Krizi" je dobré se stavební spořitelnou projednat. Existuje více možností, jak danou situaci řešit a ve většině případů tratit nebudete. Úroková sazba na spoření je ze zákona garantována minimálně na 6 let.
Jaká je nejvýhodnější úložka na stavebku, abych měl co nejlepší poměr podpory a daňové úlevy k vloženým penězům? Můžu na stavebko posílat kdy a kolik chci, nebo musím žádat o změnu výše úložky?(Jirka)
Foto
Obecně je nejvýnosnější naspořit 20 tis. ročně, třeba při rozdělení na měsíční splátky. Podmínky posílání stanovuje smlouva se stavební spořitelnou. Zpravidla můžete spořit nad stanovené minimum, ale při respektování horní hranice smlouvy, tedy cílové částky. Určitě bych se zeptal na konkrétní možnosti v dané stavební spořitelně, praxe je totiž mírně rozdílná spořitelnu od spořitelny.
Dobrý den, co se teď vyplatí víc - hypotéka nebo stavební spoření?(Denisa)
Foto
Záleží na účelu a velikosti investice. Budete-li disponovat nemovitostí pro zastavení, dostanete se u hypotéky na příjemně nízké sazby. Pak je důležité vnímat též dobu splácení, možnosti předčasných splátek atd. To se liší nabídku od nabídky napříč stavebními spořitlenami i hypotečními bankami. Co když ale nebudete mít zástavu? Nebo ji nebudete chtít poyktnout jen kvůli rekonstrukci střechy? Pak vyjde nejlépe stavební spoření.
Jak dlouho musím spořit, než si peníze můžu vyzvednout? Slyšela jsem, že je to šest let. Ale co když ty své peníze budu potřebovat dřív? Vyplatí mi je stavební spořitelna?(Klára)
Foto
Na peníze se dříve dostanete, ale takový postup moc nedoporučuji, neb je spojen se ztrátou státního příspěvku a sankčních poplatků. Minimum je skutečně 6 let. Dál se úvaha už dělí na situaci, kdy a na co budete peníze potřebovat. Dobře byste na tom byla v případě potřeby financovat bydlení (možnost úvěru). Jinak bych na stavební před uplynutím 6 let spoření nesahal.
Chci se zeptat na výnosnost stavebního spoření po jeho úpravách. vyplatí se ještě v dnešní době mít vůbec stavební spoření?(Alena Carvová)
Foto
Záleží na konkrétním tarifu, ale stavební spoření stále nabízí při minimálním ríziku jeden z nejvyšších spořicích výnosů.
Dobry den,sporitelna mi vypovida k dubnu stavebni sporeni,nebot je zalozeno na starych podminkach. Za cca 3 roky chceme kupovat dum. Ma nejaky vyznam zakladat ted nove st.sporeni kvuli pripadnemu uveru z nej,nebo je vyhodnejsi penize ulozit na sporici ucet a na dum vzit pote pouze hypoteku?(Lucka)
Foto
Doporučuji spočítat situaci. Nejspíš dojdete k tomu, že úspory zhodnotíte ve stavebním spoření lépe. Po třech letech se na peníze dostanete třeba prostřednictvím malého úvěru (na dům ho poskytnout lze). Další část peněz na dům můžete financovat podle aktuální situace na trhu.
Chci si založit stavební spoření. Kdo mi nabídne nejlepší podmínky? A jak dlouho musím spořit, než si budu moct peníze i ze státním příspěvkem vybrat? (Matěj)
Foto
Asociace stavebních spořitelen neporovnává a nesmí porovnávat obchodní soutěž mezi svými členy. Takže první část s omluvou a tímto vysvětlením nezopdovím. Minimální zákonná lhůta spoření pro získání nároku na státní podporu je 6 let.
Jak dlouho musím mít založené stavební spoření, abych si mohla vzít úvěr?(Blažena)
Foto
Překlenovací úvěr můžete získat obratem, úvěr ze stavebního spoření můžete získat nejdříve za 24 měsíců.
Dobrý den, co radíte, jak nejlépe naložít s peněri po ukončení stavebního spoření? Děkuji Marie(Marie)
Foto
Zde mohu jen doporučit co nejlépe. Pro někoho je lepší úspory utratit (například za rozumným účelem), pro jiného třeba investovat nebo spořit dál, znovu.
Dobrý den, pane inženýre. Ráda bych se zeptala, zda musím stavební spoření využít jenom na bydlení? Jde to třeba i na studium v zahraničí nebo cestování? Děkuji moc.(Agáta)
Foto
Je třeba rozlišovat úspory a úvěr. Úspory lze použít na cokoliv, třeba na studium v zahraničí, ale půjčit si ve stavební spořitelně můžete jen na bydlení.
Můžu si vzít úvěr ze stavebního spoření, když mám hypotéku? (Jiří Černý, Kbely)
Foto
Obecně můžete, ale bude záležet na schopnosti úvěr zajistit, splácet atd. Rozdíl bude i v tom, zda budete chtít půjčit hodně nebo málo.
Mezi hypotékami, které nabízí jednotlivé banky, je celkem výrazný rozdíl. Je takový rozdíl v procentech i co se týká stavebního spoření? Nebo nabízí stavební spořitelny srovnatelné podmínky?(Renata)
Foto
Rozdíl mezi stavebními spořitelnami samozřejmě také je. Já ho nevnímám jako tak výrazný jako u hypotečních bank.