Nárok na odstupné vzniká při výpovědi dané zaměstnavatelem, nebo při dohodě o ukončení pracovního poměru. Pokud jde o výpověď dohodu z organizačních důvodů – jako je nadbytečnost, reorganizace, rušení místa atd. – máte nárok až na tři odstupné platy:

    * U zaměstnavatele odpracováno méně než 12 měsíců = odstupné ve výši jednoho hrubého platu

    * U zaměstnavatele odpracováno 12 až 24 měsíců = odstupné ve výši dvou hrubých platů

    * U zaměstnavatele odpracováno více než 24 měsíců = odstupné ve výši tří hrubých platů

Odstupné je vypláceno většinou s posledním běžným platem a je zdaněno 15 procenty. Není však z něho odváděno sociální a zdravotní pojištění. Počítá se z průměrného platu za poslední čtvrtletí, případně pravděpodobného platu, pokud bylo v posledním čtvrtletí odpracováno méně než 21 dnů.

Zlatý padák

Pokud jste si do smlouvy vyjednali jiné podmínky, může být odstupné i vyšší, než ukládá zákon. To se týká především manažerských smluv a takové odstupné se pak často nazývá jako »zlatý padák«. Jeho výše může jít do statisíců.

Odstupné po pracovním úrazu

Pokud nemůžete vykonávat svou dosavadní práci kvůli pracovnímu úrazu, nemoci z povolání, nebo ohrožením touto nemocí, máte nárok na odstupné ve výši 12 hrubých platů. Nerozhoduje, zda jde o výpověď danou zaměstnavatelem, nebo skončení pracovního poměru dohodou.  Jen nesmíte porušit bezpečnost práce, nebo platné předpisy – v takovém případě nedostanete nic.

Odstupné pro důchodce

Je-li invalidní důchod způsoben nemocí či úrazem z povolání, nárok na odstupné je nejméně ve výši 12 platů. Invalidní důchod způsobený mimo zaměstnání není automaticky důvodem pro přiznání jakéhokoliv odstupného.

Pracujte, o peníze nepřijdete!

Pokud máte to štěstí a najdete si práci brzy, nemusíte se bát, že o odstupné přijdete. To je zkrátka vaše.

Odstupné a podpora

Výše odstupného má vliv na vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Sice o žádné peníze nepřijdete, ale podpora vám nebude vyplácena po dobu, která odpovídá násobkům platu, které jste dostali jako odstupné. Když dostanete odstupné ve výši 3 platů, bude vám podpora v nezaměstnanosti vyplácena až od čtvrtého měsíce po ztrátě zaměstnání, pokud si tedy do té doby nenajdete nové místo.

Zdroj: flek.cz