Jak? Třeba tím, že si naúčtují až 5000 Kč za to, že vyplní žádost a klientovým jménem ji odešlou do různých finančních institucí. I když jim je předem jasné, že žádost o půjčku jim zamítnou. „Takové praktiky jsou jednoznačně neférové, v podstatě se jedná o novodobé lichvářství. Pochybných společností, které nabízejí rychlé půjčky, je celá řada, většinou je poznáte tak, že mají v inzerátu uvedené jenom telefonní číslo se sazbou 95 Kč za minutu,“ říká Ondřej Holoubek ze společnosti Provident.

Ochrání nás

S tím už je ale konec. Novela zákona má za cíl chránit spotřebitele, kteří si zažádají o půjčku mimo banku, například tím, že zakazuje předražené sazby za telefonické sjednání půjčky, jištění půjčky bianco směnkou nebo třeba ručení několikatisícové půjčky nemovitostí.

Novinkou taky je, že věřitel může poskytnout úvěr jen tehdy, pokud pečlivě prověří, že bude dlužník schopný splácet. V praxi to bude znamenat, že pokud jste bez příjmů nebo vás s žádostí o půjčku odmítnou v bance, nejspíš nepochodíte ani jinde. Jestli vám ale půjčku některá společnost přeci jenom dá, a vy pak nebudete moct splácet, bude zákon na vaší straně.

Novela taky nařizuje, že všechny smlouvy o poskytnutí úvěru musí být písemné a musí v nich být uvedeno, že klient má právo od smlouvy odstoupit. V takovém případě mu navíc společnost musí vrátit veškeré poplatky za zprostředkování.

Půjčka někdy dostává lidi do ještě větších problémů než měli před ní.
Autor: profimedia.cz

Jaké novinky zákon přináší?

• Finanční instituce musí posoudit schopnost žadatele splácet. Pokud to neudělá, smlouva je neplatná. (To znamená, že jestli máte pocit, že vám banka půjčila víc než měla, můžete se obrátit na soud a dosáhnout neplatnosti smlouvy!)

• Čekáte na vyřízení půjčky víc než 14 dnů? Pak můžete od smlouvy odstoupit, a navíc vám zprostředkovatel musí vrátit všechny poplatky.

• Zakazuje se používání směnek jako ručení za spotřebitelský úvěr.

* Pro nabízení a sjednávání spotřebitelských úvěrů nebude možné používat předražené telefonní linky se sazbou např. 95Kč/min. Povolená bude pouze běžná sazba.

• Zajištění úvěru nesmí být v nepoměru k hodnotě půjčky. (Za půjčku v řádu desetitisíců nebude možné požadovat ručení nemovitostí).

• Výrazně se zvyšují pokuty za porušení zákona. Dosud byly do 5 milionů korun, nyní to bude do 20 milionů.